Vučić: Ne meša se Beograd u unutrašnje stvari Crne Gore nego je obrnuto 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je danas tvrdnje da se Beograd meša u unutrašnju politiku Crne Gore i ocenio da se dešava upravo suprotno.

„Svakodnevno me optužuju da se mešam u njihove stvari a oni ne rade ništa drugo nego što se mešaju. Od toga ko će da drži koji kafić na Vračaru do toga koju će politiku Srbija da vodi. A kada im kažete da nas oni ne zanimaju, već da ih mi samo pitamo gde su prava Srba kojih nema 1,8 nego 28 odsto, oni nam kažu da ne smemo da se mešamo“, rekao je on.

Vučić je rekao da nije Srbija priznala nezavisnost Plava, Gusinja i Boke Kotorske, već je Crna Gora priznala nezavisnost nasilno otetog dela teritorije Srbije, to jest Kosova.

„Ko se tu kome mešao? Jesmo li mi proterali njihovog ambasadora zbog jedne rečenice o Mojkovačkoj bici, uzgred potpuno tačne, ili oni našeg? Jesmo mi slali vojne izaslanike na mesta gde su ubijani Crnogorci ili su oni slali tamo gde se slavila Oluja?“, rekao je Vučić.

On je ocenio da je Rezolucija o Srebrenici, koju je usvojio crnogorski parlament, za cilj imala da nametne žig sramote celom srpskom narodu.

„A da se Srbija izvinjava njima što su koristili svaku priliku da Srbiju napadnu – Srbija više nije takva i nikada neće biti“, rekao je Vučić.

Komentarišući tvrdnje hrvatskih političara da su Hrvati dali najveći broj partizana u Drugom svetskom ratu i da su dali najveći doprinos antifašističkoj borbi, Vučić je rekao da je bolje da ne reaguje na te tvrdnje.

„Najbolji odgovor na to je ćutanje. Jer kako negirati besmislice? Ali to je ono sa čime ćemo se suočavati, sa promenom istorijskih činjenica. Samo čekam kada će da kažu da su u Jasenovcu ubijani Hrvati a da su ih ubijali Srbi. Nije daleko dan kada će se to desiti“, rekao je on.

Vučić je rekao da mu je žao zbog toga što Severna Makedonija i Albanija nisu dobile zeleno svetlo za početak pristupnih pregovora sa Evropskom unijom i dodao da to nije fer ni prema gradjanima ni prema rukovodstvima tih zemalja.

On je rekao da će čitav region nastaviti evropski put ali da je razumeo poruku da te zemlje moraju da se uzdaju u sebe i da ni od koga ne očekuju ništa.

Vučić: Zdravstveni sistem postao jedan od četiri oslonca države

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je sistem zdravstva u vremenu pandemije postao jedan od četiri oslonca države i da će mladi lekari i medicinski tehničari u budućnosti imati još veću odgovornost nego do sada.

„Više nije biti lekar samo biti uvažen u društvu, biti poštovan i živeti pristojno. Danas je odgovornost na lekarima i medicinskim sestrama mnogo veća. I to ne samo zbog pandemije korona virusa, jer imaćemo i druge viruse koji će dolaziti i drugih problema. Zdravstvo postaje jedna od četiri najvažnije stvari – a to su broj ljudi, ekonomski rast, vojna moć i zdravstvo. Zdravstvo je u poslednjih godinu i po dana postalo jedna od četiri noge stolice koja se zove država“, izjavio je Vučić u Palati Srbija.

Na svečanosti povodom uručenja ugovora o zaposlenju 300 najuspešnijih diplomaca medicinskih fakuleta i srednjih škola u Srbiji, Vučić je rekao da je jasno da je budućnost zdravstvenog sistema zagarantovana ali i poručio mladim lekarima i tehničarima da imaju ogromnu odgovornost prema građanima i državi, veću od odgovornosti koja i inače proizilazi iz prirode njihovog poziva.

„Vaša uloga nikada nije bila veća, i biće još veća, ne samo kod nas nego i globalno. Zato je važno da imamo dobre škole, da školujemo najbolje jer oni predstavljaju budućnost. Vi ste ti koji će morati da doprinose promenama ali vas molim da vodite i računa o državi i zdravlju naših ljudi“, rekao je on.

Vučić je dodao da je ponosan jer je država u stanju da primi 300 novih mladih kadrova medicinske struke i dodao da je to moguće samo zbog toga što je sada bolje stanje finansija.

On je najavio dalje ulaganje u državni zdravstveni sistem i povećanje plata i životnog standarda.

„Mi računamo na vas. Veliko vam hvala za rad a vi vratite to i državi i vašim roditeljima tako što ćete u budućnosti biti još bolji. Apsolutno verujemo u vas“, rekao je on.

Vučić: Niko od Hrvatske na njenom putu ka EU nije tražio da prizna genocid u Drugom svetsom ratu

Vučić je izjavio da se od Hrvatske, na njenom putu pridruživanja EU, nije tražilo da prizna genocid nad Srbima u Drugom svetskom ratu, a sada iz te zemlje stiže zahtev za Srbiju da prizna genocid u Srebrenici gde je bilo „višestruko“ manje ubijenih.

Vučić je na konferenciji za novinare u Palati Srbija, povodom izjave ministra spoljnjih poslova Hrvatske Gordana Grlića Radmana, da Srbija mora da prizna genocid u Srebrenici ako hoće članstvo u EU, rekao da tokom puta Hrvatske ka članstvu u EU „nije traženo od Hrvatske da se odredi prema nedvosmislenom genocidu“.

Vučić je rekao da hrvatskim vlastima „nije padalo napamet“ da tokom svog evropskog puta pominju „Prebilovce, Pag, Jadovno i Jasenovac“, u kojima je tokom Drugog svetskog rata „višestruko više puta ubijenih nego u Srebrenici“.

Vučić je rekao da je Srbija „na evropskom putu“, ali nije precizirao šta to znači povodom najave zahteva za priznavanje genocida u Srebrenici.

Vučić: Ako neko iz Narodne stranke hoće da linčuje, neka se obrati meni a ne nevinim ljudima iz SNS Predsednik Srbije Aksandar Vučić izjavio je danas da ako neko iz Narodne stranke hoće nekog iz Srpske napredne stranke (SNS) da „linčuje“, treba da se obrati njemu, a ne „nevinim ljudima“ iz SNS.

Vučić je na konferenciji za novinare u Palati Srbija, povodom najava iz Narodne stranke da će se prema pripadnicima SNS, nakon njihovog odlaska sa vlasti sprovesti „politički revanšizam“, rekao da će se, ako zakažu kada i gde, on odazvati i doći  „sam protiv petorice“ iz rukovodstva Narodne stranke, koji pozivaju na „linč“.

Vučić je rekao da SNS nije sprovodila nikakav revanšizam po dolasku na vlast jer „nijedan od tih istaknutih lopova nije završio u zatvoru“, zbog manjkavosti tužilačkog sistema.
„Kad imate posla sa onima koji nisu u stanju da kažu ništa o svom programu, jer ga nemaju, dolazi do pretnji linčom. To o čemu oni pričaju neće nikad da se desi“, rekao je Vučić.

Vučić je izjavio da ako neko iz Narodne stranke hoće nekog iz Srpske napredne stranke (SNS) da „linčuje“, treba da se obrati njemu, a ne „nevinim ljudima“ iz SNS.

Vučić je na konferenciji za novinare u Palati Srbija, povodom najava iz Narodne stranke da će se prema pripadnicima SNS, nakon njihovog odlaska sa vlasti sprovesti „politički revanšizam“, rekao da će se, ako zakažu kada i gde, on odazvati i doći  „sam protiv petorice“ iz rukovodstva Narodne stranke, koji pozivaju na „linč“.

Vučić je rekao da SNS nije sprovodila nikakav revanšizam po dolasku na vlast jer „nijedan od tih istaknutih lopova nije završio u zatvoru“, zbog manjkavosti tužilačkog sistema.

„Kad imate posla sa onima koji nisu u stanju da kažu ništa o svom programu, jer ga nemaju, dolazi do pretnji linčom. To o čemu oni pričaju neće nikad da se desi“, rekao je Vučić.

Vučić: Biće uspostavljena direktna linija Beograda sa nekim gradom u Kini

Vučić je izjavio da je telefonom razgovarao sa kineskim predsednikom Si Đinpingom i da je tom prilikom ponovljena podrška Srbije politici Kine i njena podrška politici i teritorijalnom suverenitetu naše zemlje.

Vučić je na konferenciji za novinare u Palati Srbija izjavio da je tokom razgovora sa kineskim predsednikom dogovoreno da se uskoro uspostavi direktna avionska linija Beograda sa Pekingom ili Šangajem.

Vučić je rekao da je kineski predsednik najavio da će posetiti Srbiju, kada to bude bilo moguće u vezi epidemije korona virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari