"Vučićev govor o Kosovu ostao u senci Putinove najave mobilizacije": Arsenijević o obraćanju predsednika u UN 1foto (BETAPHOTO/PREDSEDNIŠTVO SRBIJE/DIMITRIJE GOLL)

Govor Aleksadra Vučića tokom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija ostao je u senci obraćanja Vladimira Putina oko rata u Ukrajini, odnosno najave delimične mobilizacije, smatra lider Građanske inicijative „Srpski opstanak“ Aleksandar Arsenijević iz Kosovske Mitrovice.

– Smatram da je tema Kosova i Metohije ostala u senci pretnji Vladimira Putina oko Ukrajine. Iako je bilo najavljeno da Aleksandar Vučić govori odmah iza Volodimira Zelenskog što bi sigurno privuklo pažnju velikog broja diplomata, za razliku od prethodnih puta kada je govorio bukvalno pred praznom salom. Videli smo i panične reakcije i hitne sastanke pojedinih međunarodnih organizacija, što znači da je Kosovo stavljeno ne u drugi, nego u peti plan i da ovoga trenutka u UN ništa nije moglo govorom i diplomatskim akcijama da se učini za Kosovo, smatra Arsenijević.

Upitan kako je govor predsednika Srbije predstavljen Srbima Kosovcima lider „Srpskog opstanka“ navodi da uz „redovnu proceduru i glavnog glasnika Petra Petkovića“ je predstavljen kao pobedonosan.

– Predstavili su ga kao govor koji ima najveću moguću težinu u Ujedinjenim nacijama, a Aleksandra Vučića kao nekog koje imao najbolju moguću diplomatsku borbu sa još jednim otpriznavanjem Kosova koje se čuva u džepu, navodi naš sagovornik.

Ipak ovaj govor ocenjuje pozitivno, smatrajući da ima dobru poruku u pogledu dvostrukih aršina u poštovanju teritorijalnog integriteta Ukrajine i Srbije od strane međunarodne zajednice.

– Teritorijalni integritet Ukrajine se poštuje maksimalno dok se teriotirjalni integrtiet Srbije ne potšuje u toj meeri od strane istih drđava. Ali do toga je dovela pogubna politika naše vlasti koja je brojnim sporazumima dovela do toga da ne postoje diplomatske šanse za bolje aktiviranje u UN.

Ovaj mitrovački aktivisti napominje da Srbi na Kosovu sednice Ujedinjenih nacija ne prate, jer se njihov život zavisi zapravo od briselskog procesa.

– Srbi na Kosovu odavno ne prate sednice Ujedinjenih nacija, već su više fokusirani na tumačenje, odnosno raspretljavanje netransparentnih Briselskih sporazuma gde odlučuje o našoj budućnosti i životima. Vučićeva poruka stoga nije bila toliko efektivna kod Srba na Kosovu. Život nam zavisi od briselskog procesa, a ne Ujedinjenih nacija, poručuje Arsenijević.

Vučić se juče obratio na 77. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija ističući da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine uprkos posledicama narušavanja sopstvenog, koje se, kako je istakao, još uvek veoma osećaju.

Naveo je i da je Srbija podržavala teritorijalni integritet i svih drugih zemalja članica UN, ali i da nije kročila ni na čiju teritoriju, što nije sprečilo NATO da Srbiju bombarduje.

– Mnoge države su pregazile naš teritorijalni integritet i priznale Kosovo, rekao je predsednik Srbije.

Postavio je i pitanje razlike između teritoritarijalnog integriteta Ukrajine i teritorijalnog integriteta Srbije koji je narušen 1999. godine, zahvaljujući se pritom onima koji intergritet Srbije poštuju.

– Upravo zbog toga što je Srbija doživela i još uvek doživljava imam pravo da citiram sledeće reči kao podsećanje i opomenu za sve nas: ‘Nepravda učinjena bilo gde je pretnja pravdi svuda’. Bez obzira što osećamo posledice još uvek, ne odustajemo od principa Ujedinjenih nacija, poručio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari