Vučićev poziv rešio sve: Tomislav Žigmanov za Danas o kandidaturi za ministra 1Foto: BETAPHOTO/HINA/Tomislav PAVLEK/MO

Jedno od najvećih iznenađenja u sastavu buduće Vlade Srbije svakako je i ime Tomislava Žigmanova, predsednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Žigmanov, koji će u budućem sazivu Vlade voditi resor za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, kaže za Danas da to što je kandidat za ministra predstavlja priznanje za njegov dosadašnji rad i rad njegove stranke.

„To je priznanje za ono što smo stranka i ja lično do sada činili. U pitanju je naša doslednost u zalaganju za prava naconalnih manjina i naravno prava hrvatske zajednice u Srbiji. Ta vrsta agende u mom radu i deo mojih uverenja biće i nadalje prisustni i pokušaću da ih ostvarujem i sa funkcije minstra u Vladi“, ističe Žigmanov za Danas.

Na pitanje kako je uopšte došlo do toga da postane kandidat za ministra, kada j,e ne tako davno, baš za Danas tvrdio da nije bilo nikakvih poziva iz predsedništva, uprkos tome što je jasno i javno izrazio želju da participira u vlasti, sagovornik Danasa kaže da je tek ovih dana usledio Vučićev poziv.

„Do razgovora je došlo nedavno kada me je predsednik Vučić nazvao i pitao da li i dalje postoji raspoloženje da učestvujem u vlasti. Odgovorio sam sa da. Nije bilo uslovljavanja ni sa jedne strane, ali ni razgovora eventualno o mestima državnih sekretara“, zaključuje Žigmanov, koji je na parlamentarne izbore 3. aprila izašao u koaliciji Vojvođani.

Ta koalicija, kako kaže drugi poslanik koji je izabran na toj listi, Aleksandar Olenik, više ne postoji.

„Prihvatanjem ministarskog mesta, Tomislav Žigmanov je napustio koaliciju, koja više ne postoji. Ova personalna promena neće nikako uticati na našu opozicionu politiku. Poslanička grupa Evropski regioni ostaje dosledna opozicija vlasti Aleksandra Vučića. Nastavljamo sa političkom borbom koja Srbiju vidi u EU, a prvi korak ka tome je uvođenja sankcija Rusiji“, ističe Olenik.

Prema njegovim rečima što se tiče predloženog sastava vlade, prvo treba reći da je Aleksandar Vučić opet prekršio ustav predlažući ministre na šta nema pravo, ni kao predsednik partije, ni kao predsednik države.

„Jasno je da će i nova vlada nastaviti sa štetnom politikom Borisa Tadića ‘sedenja na dve stolice i četiri stuba’. Nastavak ove politike nas udaljava od EU čime mi sami sebe, stavljamo iza nove gvozdene zavese, u društvo Severne Koreje, Irana, Rusije i Belorusije. Ova politika donosi dalji porast cena, inflaciju i izolaciju“, poručuje Olenik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari