Vučićeva sećanja na pregovore u Briselu: Ko je jeo tunjevinu, a ko je naručio picu? 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Iako i danas posle deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma insistira da taj i ostali sporazumi moraju biti ispunjeni i Zajednica srpskih opština bude formirana, odnos i sećanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića o tom prvom sporazumu o principima normalizacije odnosa Beograda i Prištine, čini se, varira.

Kada mu je odgovaralo, slikovito prepričavanje događaja sa višemesečnih pregovora činilo ga je u delu javnosti herojem i najzaslužnijim za postizanje neophodnog sporazuma, iako ga on nije potpisao nego tadašnji premijer Ivica Dačić.

A kada mu ne odgovara, kao što je, izgleda bio slučaj u februaru na sednici Skupštine Srbije, onda mu ne pada teško da javnost podseti na potpisnika i čak zapreti koalicionim partnerima iz SPS izborima jer ga dovoljno nisu zaštitili.

On je pojasnio svoj gnev prema socijalistima, rekavši da je u Skupštini 190 puta negativno pomenut Briselski sporazum, a on kao krivac.

„Nijednom nije pomenuto ko je potpisao Briselski sporazum“, rekao je Vučić dodavši da je to značajno narušilo odnose SNS-a i SPS-a.

Kada je reč o Vučićevim slikovitim sećanjima na, tu kako je govorio najtežu noć u Briselu,  kojima se s vremena na vreme tokom ovih deset godina vraćao u javnim nastupima, on je par meseci posle potpisivanja za zagrebački Globus opisao situaciju pre potpisivanja Briselskog sporazuma, što su domaći mediji odmah preneli.

Vučić je rekao da je u jednom trenutku, u Briselu spavao na podu.

Kako je ispričao, tadašnji kosovski premijer Hašim Tači je posle verbalnog sukoba koji su imali odbio da nastavi da razgovara s njim i zatražio je da komunikaciju nastavi sa Dačićem.

„Prethodno smo Tači i ja imali vrlo neprijatan razgovor. Rekao sam Dačiću: „Idi tamo, to je posao predsednika Vlade, ali nemoj to prihvatiti jer je za nas neprihvatljivo“, naveo je Vučić, a preneli mediji.

On je kazao da je bio prinuđen da legne na pod i odspava na svom ogrtaču, budući da u sobi nije bilo „ni fotelja, ni pristojnih stolica, ničega“.

„Znao sam da će ga zadržati najmanje dva sata, kao i da on ne može prihvatiti ništa, pa sam stavio svoj ogrtač na pod i onako umoran, nakon 10-12 sati pregovora, legao na njega i odspavao puna dva sata. Znao sam da se ništa loše ne može dogoditi. I, baš sam se naspavao“, pričao je Vučić.

Osim nedostatka namestaja, požali se na skromne obroke koji su pregovaračima posluženi.

„Donesu vam neke sendviče, ali ko će živ to da jede. Za nas koji dolazimo s Balkana u budžetu EU su predviđene bedne pare, tako da su ti sendviči najnižeg kvaliteta. Rekao sam ovim našima: „Evo vam pare, idite i kupite nešto dobro da se svi osećamo kao ljudi. I onda oni odu i kupe tunjevinu i lososa i sve što treba. Ja sam jeo tunjevinu. A Tači je iz picerije naručio picu“, ispričao je Vučić.

Podsetimo, Briselski sporazum potpisan je 19. aprila 2013. Potpisali su ga tadašnji premijeri Srbije i Kosova ivica Dačić i Hašim Tači, kao i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost ketrin Ešton.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari