Vučićević (FPN): Izborni proces lošiji nego pre pet godina, unapređenje zavisi od političke volje 1Dušan Vučićević Foto: N1

Profesor Fakulteta političkih nauka (FPN) Dušan Vučićević je ocenio večeras da bi, ako bude postojala politička volja, unapređenje izbornih uslova moglo da se desi vrlo brzo.

On je, za Insajder, kazao da smatra da je kvalitet izbornog procesa lošiji nego pre pet godina, uprkos pregovorima koji su se dešavali od 2019. sa različitim stranama.

Kako smatra, održavanjem novih izbora se neće rešiti odnos opozicije i vlasti, ali naredni period bi mogao da predstavlja, kako je kazao, trenutak u kome će doći do popravljanja izbornih uslova.

Dodao je da to ipak zavisi od političke volje, piše na sajtu Insajdera.

„Ako se vratimo nekoliko godina unazad, mi smo 2019. imali proteste koji su se pre svega odnosili na izborne uslove“, podsetio je on.

Pa smo, kako je kazao, „imali formiran stručni tim protesta „1 od 5 miliona“ i preporuke šta treba unaprediti“.

Kako je naveo, imali smo i pregovore na FPN, pa pregovore sa evroparlamentarcima, pa izmene zakona pre izbora 2020.

Pa onda opet izmene zakona i u narednom periodu, ali u suštini kvalitet izbornog procesa nije veći nego pre pet godina“, kazao je.

Ocenio je da bi ča mogli da kažemo „da je verovatno i lošiji“.

„Tako da, ako bude postojala politička volja, određena napredovanje mogu da se dese vrlo brzo. Naravno, videćemo da li će se zaista i desiti“, kaže Vučićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari