Vučiću je zaraćenost mentalna karakteristika: Ratko Božović o režimskoj zloupotrebi rata u Ukrajini u izbornoj kampanji 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Republičko regulatorno telo za kontrolu elektronskih medija je stanica koja dopušta da imamo pritisak režimskog rezona i to opozicija nije smela da dozvoli. Prema tome, i rezona o ovoj zaraćenosti, gde je Vučić stavljen u poziciju nekog reflektora, svetionika. On je iskočio tu da se prema svemu odredi, spasavajući narod od gladi i straha. A, u stvari, u paradoksu, plašeći ga, neverovatno. Sve je to jedna nova metodologija marketinga – komentariše za Danas sociolog Ratko Božović uticaj rata u Ukrajini na rejting učesnika izbora, koji se u Srbiji odvijaju za samo nešto više od tri nedelje.

Ratko Božović ističe da Aleksandar Vučić koristi ovu situaciju da bi se sve drugo prekrilo sporednošću.

– U stvari, on vrši pripremu za izbore na najdirektniji način. Ne može biti populističkije. Više nema podela, sve je jedna nova mogućnost koja ispod krova i opasnosti od rata, koju on prenaglašava, nema ništa drugo što nije prenaglašeno. On ima veliko iskustvo sa ratom, s obzirom na njegovu političku prošlost, kao i sa zaraćenošću. Zaraćenost je jedna od njegovih najbitnijih mentalnih karakteristika – kaže sagovornik Danasa.

Vučiću je zaraćenost mentalna karakteristika: Ratko Božović o režimskoj zloupotrebi rata u Ukrajini u izbornoj kampanji 2
Foto: Danas/Nina Čolić

Predsednik Srbije koristi rat, dodaje Božović, što se najdirektnije može videti u smislu toga da mediji sa državnom frekvencijom igraju njegovu igru.

Izbori se dobijaju preko televizije

– Dakle, to su posledice onoga što opozicija nije učinila, a to je da REM bude potpuno autonoman, da bude stručno telo, koje daje šansu i nagoni medije da informišu ljude. Vi ovde imate nesreću da su ljudi neinformisani. Ta mašinerija koja je ušla u medije je užasna. Izbori se dobijaju preko televizije, čiji dodatak su ove „žutare“, to je lanac jedne iste priče – smatra Božović.

Prema njegovim rečima, to je i odlučujući faktor u rezonovanju situacije u kojoj se sada nalazimo.

– Opozicija tek što se počela pomalo dizati iznad vode, uhvatili su malo daška… Sada teško to mogu da urade tako silno podeljeni i nesaglasni. Pokazalo se da desno klatno i taj desničarski deo se pojavljuje kao dominatan u toj priči. Taj deo je u velikoj saglasnosti sa onim što je vlast. Vlast prikriva ponešto od toga što je njihova orijentacija prema Evropskoj uniji, a ovi ništa ne prikrivaju već pokazuju da mogu biti gori i od vlasti. Dakle, imamo situaciju da desnica sa tim svojim isključivostima čini poziciju koja je napravljena ovih deset godina. Mislim na ovo rusofilstvo silno. Vučić je omogućio da ima mnogo gorih od njega samog – zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari