Vučiću se za funkciju premijera nude i Šešelj i Dačić 1Vučić i Dačić Foto: FoNet/ Nenad Đorđević (arhiva)

Srpska napredna stranka odnosno njen lider Aleksandar Vučić čini se neće imati problema sa izbornom premijera ako posle izbora bude u prilici da formira vladu i bira koalicione partnere. Vučiću se već za tu funkciju nude lider SPS Ivica Dačić i predsednik SRS Vojislav Šešelj.

Nosilac izborne liste koalicije Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije i dosadašnji predsednik parlamenta Ivica Dačić izjavio je danas na konvenciji u Zrenjaninu da će „nastaviti započeti posao“ kao premijer.

Dok je Šešelj na pitanje Danasa da li postoji mogućnost da nakon izbora, ako je potrebno, radikali budu deo vlasti sa Srpskom naprednom strankom, rekao da je moguće, ali postoje određeni uslovi.

“Moguće je, ako oni sami ne budu imali većinu. U suprotnom, onda nas koalicija ne interesuje. Ako im fali za većinu, pa i sa SPS-om ne mogu da sakupe većinu, onda smo zainteresovani, ali pod određenim uslovima. Ako se to dogodi, pikiram mesto premijera, a za ministre imamo druge ljude. Mogu biti premijer, ako imamo baš jaku poslaničku grupu”, kazao je Šešelj.

Podsetimo da su SPS i SNS pre raspisivanja izbora dogovorili da na izbore izađu sa posebnim listama ali da će nastaviti stratešku saradnju.

Da li ta strateška saradnja znači i da je dogovoreno da Dačić, kao manji koalicioni partner, bude naredni premijer ili je isticanje premijerskog mesta u duhu izborne kampanje u kojoj lideri stranaka uglavnom biračima poručuju kako oni vide da bi nešto trebalo da bude, a ne kako zaista jeste, nije poznato.

Ipak, svi se dobro sećaju Dačićeve izjave iz 2012. da se možda ne zna ko će biti predsednik Srbije, ali da se zna ko će biti premijer.

On je tada aludirao na činjenicu da u velikoj meri upravo od njega zavisi formiranje nove Vlade Srbije, ali i pobednik drugog kruga predsedničkih izbora.

Lider SPS tada je zaista i postao premijer jer je umesto u koaliciju sa DS, ušao u savez sa SNS.

Moguće i da je ovo Dačićeva poruka opoziciji šta će bit „njegova cena“ ukoliko računaju na to da će SPS ipak napustiti SNS, bez obzira što partije opozicije tvrde da ni pod kojim uslovima neće sarađivati sa partijama sadašnjeg režima.

Dačić nam do objavljivanja ovog teksta nije odgovorio šta znači njegova izjava odnosno da li je njegovo premijersko mesto sa SNS dogovoreno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari