Vučurević: Nećemo sedeti skrštenih ruku 1Foto: EPA BORIS PEJOVIC

Demokratski front za sada neće preduzimati nikakve blokade, proteste, niti okupljanja na crnogorskim ulicama.

U ovom savezu kažu da će sačekati da iz pritvora budu puštena dvojica uhapšenih poslanika i lider Demokratskog fronta Andrija Mandić.

Tek onda kada se to desi, kako kažu, dogovoriće se sa čelnicima Srpske pravoslavne crkve o daljim potezima. U vreme zaključenja ovog izdanja lista Danas u petak, čekalo se da Andrija Mandić , Milan Knežević i Milun Zogović, lider i poslanici Demokratskog fronta, budu pušeni iz pritvora.

„Zadržani su u policijskoj stanici, jer im se na teret stavlja da su sprečavali službeno lice u obavljanju službene dužnosti. Državni tužilac još nije saslušao uhapšene poslanike, niti sam kao njihov advokat obavešten kada će se to dogoditi“, rekao za Danas Dražen Medojević, advokat uhapšenih poslanika DF ne želeći da prejudicira da li će oni nakon saslušanja odmah biti pušteni da se brane sa slobode.

Jovan Vučurović, portparol i poslanik Demokratskog fronta, ubeđen je da će vlast Crne Gore pokušati da bez ijednog dokaza Mandiću nakači neko krivično delo.

„Mi smo navikli na ovakvo ponašanje tužilaštva koje je u potpunosti u službi jednog čoveka i jedne partije. Jedno je sigurno napada na službena lica nije bilo u skupštinskoj sali, već je režim primenio golu silu i uveo policiju u parlament. Praktično su zaveli policijski čas u parlamentu Crne Gore , gde po zakonu ne bi trebalo da bude toliko policije. Na kraju uhapsili su svih sedamnaest poslanika našeg fronta, a uhapšeni su i naši vozači i skupštinsko osoblje“, ističe Vučurović i dodaje da je i on sam bio među uhapšenima i da nema primedbe na ponašanje policije.

Vučurović kaže i da to što se poslednjih dana desilo u Crnoj Gori predstavlja skandal na više nivoa.

Miodrag Lekić, bivši diplomata i poslanik Demokratskog fronta, kaže za Danas da je cilj usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti bio da se u drugi plan stave korupcionaške afere Mila Đukanovića i njegovih saradnik , ali i da se deset meseci pred izbore zaustavi izmena izbornih zakona.

„Ne bih da komentarišem mlake reakcije iz vlasti iz Srbije na dešavanja u Crnoj Gori, ali mogu samo da povučem neke paralele. Zanimljivo je da je Beba Popović, umnogome problematična ličnost, savetnik i jednom i drugom predsedniku, a da je Informer sa svojim propagandno-prizemnim tekstovima kod nas stigao takođe bliskom saradnjom dveju vlasti Srbije i Crne Gore. Ništa ne prejudiciram, već samo konstatujem blisku saradnju dveju vlasti“, kaže Lekić i dodaje da je zanimljivo i da je provladin list Pobjeda uoči rasprave o Zakonu o slobodi veroispovesti na centralnim stranama objavio tekst beogradskog profesora Dragana Veselinova.

Sputnjik iz minuta u minut

Ruski portal Sputnjik u Srbiji izveštava o situaciji u Crnoj Gori i u Srbiji u vezi sa Crnom Gorom iz minuta u minut. Na društvenim mrežama objavljuju se i planovi za blokade puteva i proteste u kojima učestvuju sveštenici i monaštvo u CG. Takođe, prenose se i saopštenja da će se zvona crkvenih zvonika u CG oglašavati na svaka dva sata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari