Vujo Ilić o Vučiću koji najavljuje da će ga Zapad proglasiti diktatorom: Zapad već dugo žmuri na jedno oko na autokratizaciju Srbije 1Foto: CRTA

Nije tačno da će Zapad naprasno Vučića proglasiti diktatorom zbog neposlušnosti. Zapad već dugo žmuri na jedno oko na autokratizaciju Srbije, kaže za Danas politikolog Vujo Ilić, komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandar Vučića da će ga ukoliko bude neposlušan međunarodna zajednica proglasiti diktatorom.

Vučić je posle današnje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, između ostalog, ponovio da će se sledeće nedelje ući u proceduru ulaska Kosova u Savet Evrope, koja može da traje mesecima ili godinu dana.

-To će biti iriski predlog. To je dodatni pritisak na Srbiju da kažu da ih ne interesuje međunarodno pravo. A ti mali Vučiću, ti ćeš u međuvremenu da prerasteš od autoritarnog u autokratskog, a zatim i u diktatorskog lidera, ako ne budeš slušao. Pa ćemo malo da preduzimamo akcije protiv tebe, protiv Vlade Srbije, a potom i protiv Srbije. Neki ljudi žive za to da im dan duže potraje njihovo uživanje, a neki da ostanu za to da duže traju u istoriji i da ostane zabeleženo makar šta su u jednom danu rekli. Bolje jedan dan živeti kao soko, nego 100 godina kao miš. Tako da, ja nemam kud da idem i da bežim i da se sklanjam. Niti Srbija ima kud. Mi imamo iza sebe poveljen i rezolucije UN, međunarodno javno pravo kao jedino oruđe na koje možemo da se pozivamo, kao i želju za postizanje kompromisnog rešenja. A sve ostalo rade oni, neka izvole. Bilo je nekih koji su hteli da me ubede kako nam nisu gađali energetska postrojenja“, rekao je on.Jasno je kakav će ishod biti – zaključio je Vučić.

Ilić navodi da nije tačno da će Zapad naprasno Vučića proglasiti diktatorom zbog neposlušnosti.

– Zapad već dugo žmuri na jedno oko na autokratizaciju Srbije, i to zbog stvari koje im Vučić obećava, koje niti znamo šta su, niti da li hoće ili može da ih ispuni. To se ne radi samo sa Srbijom, već i sa drugim zemljama u širem regionu. Nema tu ničeg specifičnog vezanog za Srbiju, Zapad je odgovoran za omogućavanje podrivanja demokratije, ne samo u državama kandidatima nego i u članicama Evropske unije – ukazuje on.

On je komentarisao i predsednikov nastup u vezi nemačko-francuskog plana, koji podržava SAD, za koji je rekao da Srbiji nije ostavljeno ni malo prostora da bilo šta prihvati i da je saterana u ugao.

– Vučić u obraćanju citira rečenice iz teksta predloga u koje javnost nije imala uvid, tako da može da oblikuje poruku na koji god način hoće. Ako kaže da je Srbija saterana u ugao, mi to treba da uzmemo zdravo za gotovo, i kao da to nema veze sa postupcima Srbije. Ali zašto se posle deset godina Vučićeve spoljne politike sada Srbiji preti batinom, kako on kaže? Vučić se pre samo nekoliko meseci zahvaljiivao Makronu na fer odnosu prema Srbiji. Šta se promenilo? Građani Srbije zaslužuju jasan i nedvosmislen odgovor – ukazuje Ilić.

Kako dodaje, sa druge strane, svima je jasno da Srbija mora da pravi teške izbore vezane za Kosovo, to je logika kompromisnog rešenja, o kom Vučić govori, svaka strana mora da se odrekne nečeg.

– Ali to je odgovornost koju je Vučić, iako nije imao pravo na to, lično preuzeo na sebe pre mnogo godina, a koje se ipak odriče svaki put kada zagusti – zaključuje Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari