Vujović zahvalila šefu Delegacije EU u Srbiji na podršci za otvaranje Klastera 4 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO

Saglasnost zemalja članica EU da Srbija otvori Klaster 4, u okviru kojeg je i Poglavlje 27 – životna sredina i klimatske promene, potvrda je napretka Srbije u toj oblasti, ocenila je danas ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, na sastanku sa šefom Delegacije EU u Srbiji Emanuelom Žofreom.

Vujović je zahvalila Žofreu na podršci, te dodala da će 14. decembra, kada je u Briselu planirana međuvladina konferencija EU sa Srbijom, biti i zvanično otvoren Klaster 4 saopštilo je njeno Ministarstvo.

„Svesni smo da je pred nama veoma zahtevan period kako bismo uspešno i zatvorili Klaster 4, a potpuno smo posvećeni i obavezama koje proizilaze iz Poglavlja 27“, rekla je ona.

Dodala je da je Ministarstvo i tokom ove godine mnogo uradilo kako bi se u zakone i strateška dokumenta unela evropska regulativa, te ukazala da je usvojeno šest zakona.

Prema njenim rečima, u narednom periodu se očekuje da će Vlada usvojiti i strateška dokumenta– Program zaštite vazduha sa akcionim planom za period do 2030. i Program upravljanja otpadom.

„Važno je istaći da je Srbija potpuno posvećena ispunjenju ciljeva Zelene agende, što smo pokazali kroz usvojen akcioni plan“, rekla je Vujović.

Prema njenim rečima, pored regulative, Ministarstvo je radilo i na brojnim „kapitalnim projektima“.

„Evropska unija je važan partner, i očekujem u budućnosti još bolji rezultat kada je reč o zelenim projektima“, rekla je Vujović.

Žofre je podsetio da je Zelenu agendu za zapadni Balkan Srbija podržala u novembru 2020. i da je usko povezana sa Programom ekonomskih reformi Srbije i Ekonomskim i investicionim planom Komisije, navodi se u saopštenju.

Istakao je da je Zakon o klimatskim promenama usvojen ranije ove godine i da su preduzete dobre inicijative kada je reč o deponijama, kao i ,kako je naveo, održavanje konstruktivnog dijaloga između Ministarstva i lokalnih samouprava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari