Vuk Jeremić: Ko prihvati sadašnje izborne uslove pristaje na nasilje 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Pokazalo se da nema svrhe, a više ni vremena da se sa režimom pregovara o izborima na proleće 2020. godine. Ova vlast se opredelila da oni ne budu održani pod regularnim okolnostima i time preuzela odgovornost za sve posledice takve odluke.

Drastičnim medijskim zloupotrebama i funkcionerskom kampanjom do sada nezabeleženog intenziteta u toku samog trajanja razgovora na Fakultetu političkih nauka, Vučić je jasno pokazao svoje namere. Verovatnoća da će se situacija bitno promeniti u septembru nije veća od toga da Zemlju pogodi asteroid, kaže u razgovoru za Danas Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke i bivši ministar spoljnih poslova Srbije, obrazlažući odluku te stranke da bojkotuje predstojeće parlamentarne i lokalne izbore. Takva odluka doneta je jednoglasno, na prekjučerašnjoj sednici Predsedništva Narodne stranke, koja je članica Saveza za Srbiju.

* Šta su naredni koraci Vaše stranke?

– Kada razgovori izgube smisao, bojkot i drugi vidovi građanske neposlušnosti su legitimna sredstva u borbi da se u dogledno vreme oslobodimo ovog korumpiranog sistema, koji običnim ljudima ne donosi ništa dobro. Narodna stranka će kroz aktivnu kampanju pokazati da bojkot nije bežanje od borbe, već naprotiv – „najiskreniji vid borbe za dobrobit građana“.

* Očekujete li da će i ostale članice Saveza za Srbiju uskoro proglasiti bojkot izbora na svim nivoima, kao što su nagovestile?

– Iskreno se nadam da hoće, i to ne samo članice SZS. Jedinstvo svih antirežimskih snaga nam je danas potrebno više nego ikad. Svaka opoziciona organizacija ima svoje specifičnosti i unutrašnju dinamiku koje poštujem i ne želim da na njih utičem. Takođe treba biti svestan da ćemo se u bliskoj budućnosti suočiti sa ozbiljnim međunarodnim pritiscima, kao i izdašnim pokušajima režima da motiviše bar nekoga iz redova opozicije da na izborima učestvuje. Izuzetno je važno da tu niko ne poklekne, jer bi jedina „nagrada“ za to bila nova era Vučićeve diktature, gora od svih prethodnih.

* Izjavili ste da će odluka o bojkotu biti „trenutak istine“. Da li to znači da opozicione stranke koje budu učestvovale na izborima nećete smatrati istinskom opozicijom?

– Nije na meni da sudim ko je prava opozicija – o tome odlučuju građani. Lično verujem da svako ko pristane da pod ovakvim uslovima izađe na izbore svesno legitimizuje nasilje režima nad građanima Srbije, koje je danas na vrhuncu od 2012. godine. Taj čin bi značio prećutni pristanak na još četiri godine ucenjivanja ljudi da podrže SNS ako žele da zadrže ili dobiju posao, primoravanja da se prisustvuje mitinzima, neprekidnog bombardovanja skandaloznim sadržajima preko televizija i tabloida, brutalnih zloupotreba i korupcije na svim nivoima. Ništa drugo ne može biti ishod izbora koji bi se održali u aktuelnim prilikama.

* Kako komentarišete susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i državnog sekretara SAD Majka Pompea na marginama sednice SB UN? Šta je, prema Vašem mišljenju, bio glavni cilj navedenih razgovora?

– Glavni Vučićev cilj na sastanku sa Pompeom je bio da predupredi ili ublaži negativan odnos američke administracije prema činjenici da živimo u diktaturi i da će se izbori na proleće održati pod neregularnim okolnostima. Da bi to postigao, ponudio je da u bliskoj budućnosti potpiše sveobuhvatni sporazum sa Prištinom, a on, sudeći po zvaničnom saopštenju Stejt departmenta, podrazumeva uzajamno priznanje Srbije i Kosova. Šta je tačno izgovoreno na sastanku Vučić – Pompeo verovatno najbolje zna Toni Bler, koji je prema izveštajima međunarodnih dopisnika iz UN tamo bio prisutan u kapacitetu savetnika srpske strane. Ja ne znam da li je to istina, ali Vučić te izveštaje, bar do sada, nije demantovao.

* Srpske vlasti se uzdaju u republikansku administraciju SAD da će podržati razgraničenje kao rešenje za kosovski problem. Kakav je Vaš stav?

– Još jednom pozivam Vučića da javnosti Srbije objasni šta znači „razgraničenje“ i da li ono podrazumeva članstvo takozvane Republike Kosovo u UN. Stav Narodne stranke je jasan – svaka promena granica Srbije je neprihvatljiva, jer bi vodila daljem urušavanju države, polarizaciji društva i destabilizaciji čitavog regiona.

* Pojedine diplomate tvrde da je „krhka“ situacija u BiH u očima Zapada daleko veći problem od odnosa Beograda i Prištine. Slažete li se sa takvim ocenama?

– Tema BiH bi mogla da dođe na dnevni red međunarodne zajednice tek nakon rešavanja pitanja Kosova i Metohije. Ako dozvolimo Vučiću da Kosovo završi onako kako je sa Tonijem Blerom zamislio, predstoje nam godine u kojima će oni na sličan način „rešavati“ položaj Republike Srpske. To bi istovremeno značilo i nastavak okretanja glave međunarodne zajednice od autokratskog vladanja Srbijom i gaženja osnovnih sloboda i prava naših sugrađana. Takvo „rešenje“ za Republiku Srpsku bi nesumnjivo bilo pogubno po interese srpskog naroda, i omogućilo dalju kriminalizaciju društva i države.

* Smatrate li da Savez za KiM, ogranak SZS-a, treba da učestvuje na predstojećim izborima na Kosovu ili da bojkotuje glasanje? Šta očekujete od tih izbora?

– Stepen kriminalizacije i pritisaka na severu Kosova i u enklavama u kojima na jugu pokrajine žive Srbi je još veći nego u ostatku Srbije. Naši sunarodnici su tamo još ugroženiji i imaju još manja prava da slobodno izražavaju svoju volju. Zbog toga će Narodna stranka bojkotovati predstojeće izbore na KiM, jer ne želimo da tom nasilju pružimo legitimitet. Očekujem da će Vučićeva lista na tim izborima učestvovati, sa ciljem da ponovo bude deo vlasti na čelu sa Ramušem Haradinajem, ili sa kim god koji bude osvojio najveći broj glasova Albanaca, bez obzira na eventualnu zločinačku prošlost ili stavove koji su direktno suprotstavljeni našim interesima.

Nezakonito sklanjanje iza imuniteta

* Da li znate kada će biti održano ročište u Vašoj tužbi protiv Aleksandra Vučića za klevetu?

– Ne, Vučić se nakon izgovorenih laži o meni nezakonito i kukavički sakrio iza imuniteta, jer svoje tvrdnje nema čime da potkrepi. Sud se obratio Narodnoj skupštini da odluči o skidanju imuniteta, ali vladajuća većina očigledno ne namerava da to pitanje stavi na dnevni red. Vučić nema hrabrosti da me pogleda u oči, kako na televiziji, tako ni u sudnici, a ne prestaje da o meni govori laži u svojim javnim nastupima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari