Vuk Jeremić: Vučić će u Briselu, Parizu i Berlinu dobiti tretman heroja ako potpiše 1foto: Narodna stranka

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da bi prihvatanje evropskog sporazuma o Kosovu i Metohiji bilo ravno „veleizdaji i nacionalnoj katastrofi“ i da bi zato bilo neophodno pružiti svaku vrstu otpora tom činu iz moralnih, istorijskih, političkih, pravnih i svih drugih razloga.

To jednostavno ne sme biti potpisano, kazao je Jeremić portalu Nova.rs. i naveo da se u tekstu sporazuma na više mesta nedvosmisleno ističe da Srbija prihvata izjednačavanje sa Kosovom.

S obzirom da je Srbija država, to znači da Beograd ovim prihvata da je i Kosovo država, a Beograd se eksplicitno obavezuje i da neće blokirati članstvo Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, dakle ni u UN, gde je Prištini trenutno brana stav Rusije i Kine da će u Savetu bezbednosti postupiti onako kako Srbija to od njih bude tražila, kazao je Jeremić.

On je ocenio da ovakav sporazum vodi Kosovo u UN, čemu će slediti stvaranje Velike Albanije i početak nove decenije sukoba na Balkanu.

Jeremić je istakao da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Briselu, Parizu i Berlinu dobiti tretman heroja, sličan onom koji ima predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, ako potpiše ono za šta evropski zvaničnici kažu da je konačan tekst.

Dobiće, nažalost, i potpuno odrešene ruke da uradi šta god poželi u Srbiji, od toga da brutalnom silom slomi otpor kopanju litijuma, do toga da se na račun budućih generacija zaduži za dodatnih nekoliko desetina milijardi evra, naveo je Jeremić.

Prema njegovim rečima, u tom slučaju svi naredni izbori bili bi još manje slobodni od onih koje smo imali do sada, i to uz odobravanje posmatrača iz Evrope.

U skladu s tim, Srbiju bi u još većem broju nastavili da napuštaju najbolji i najsposobniji, a ono malo ljudskog i profesionalnog otpora korumpiranom i nasilnom jednoumlju u svim oblastima društva bi nestalo, zaključio je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari