Vukadinović: Odakle tolika očekivanja od Makrona? 1Đorđe Vukadinović Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Nedavno je  Beogradu  boravio američki kongresmen Eliot Endžel, koji je inače poznat kao najveći lobista  u američkom kongresu  za nezavisnost i promociju Kosova.

Imajući u vidu  da su ga gospođa Brnabić  i gospodin Vučić  u Beogradu  predstavili kao našeg  partnera i prijatelja  našeg naroda  i države, a da se stav  Endžela prema  Srbiji nije promenio, mogao bih da zaključim da postoji neko slaganje  oko stavova Vlade i dela  ameičkog Kongresa koji aktivno radi na promociji Kosova. Nismo tako nešto čuli od predsednika Republike kada je u parlamentu Srbije podnosio izveštaj  o Kosovu, a nismo čuli ni od  premijerke Brnabić, rekao je Aleksanadr Šešelj, poslanik Srpske radikalne stranke  u delu sednice parlamenta posvećene poslaničkim pitanjima.

On je  rekao da može da razume neke, kako ih je nazvao, „antisrpske elemente“- novinare, profesore, NVO ili političare koji rade na promociji kosovske nezavisnosti, ali ne zna da li su im se pridružili i neki članovi vlade. Ukazujući je da se od Srbije za nastavak puta u EU traži da prizna da je u Srebrenici počinjen genocide, Šešelj smatra da u skupštini treba otvoriti debate o nastavku evropskih integracija.

Poslanica LSV Olena Papuga pitala je kada će opština Vrbas uvesti crnogorski jezik u službenu upotrebu, a imala je pitanje i za Ministarstvo poljoprivrede i premijerku Anu Brnabić u vezi sa refundacijom troškova poljoprivrednicima za kupovinu poljoprivredne mehanizacije. Ona je pitala zašto je Upravi za agrarna plaćanja bilo potrebno 13 meseci za refundaciju tih troškova, navodeći da postupci predugo traju, a da poljoprivrednicima u međuvremenu pristižu rate za isplatu mehanizacije.

Poslanik SPS Ljubinko Rakonjac pitao je Vladu Srbije šta Srbija može da očekuje od posete francuskog predsednika Emanuela Makrona i od potpisanih sporazuma sa Francuskom, a Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe Nova Srbija – Pokret za spas Srbije tražio je dodatna objašnjenja izjava pojednih ministara i funkcionera vladajuće većine koji su prethodnih dana oduševljeno isticali spremnost francuskog predsednika Emanuela Makrona da se angažuje u rešavanju kosovskog pitanja.

„Zašto tolike molbe i očekivanja od Makrona, ako je on u Beogradu pred građanima izneo jasan stav o Kosovu kao nezavisnoj državi, pitao je Vukadinović. On je od Ministarstva sporta tražio odgovor da li je doneta odluka o izgradnji nacionalnog fudbalskog stadiona i da li ima šanse da se od te izgradnje odustane.

Marko Atlagić, poslanik Srpske napredne stranke pitao je javno tužilaštvo zašto nije podiglo optužnicu protiv lidera Saveza za Srbiju koji su, kaže, svojim javnim nastupima narušavali teritorijalni integritet i suverenitet.

„Dragan Đilas, Boško Obradović, Vuk Jeremić i drugi iz Saveza za Srbiju sastali su se 4. jula 2018. godine u čačanskoj kafani i dogovarali da pokrenu ulične proteste i ruše Aleksandra Vučića na temu Kosova i Metohije. Ove moralne nakaze umesto što ruše Vučića trebali su da se dogovore da vrate Kosovo odande odakle su ga oterali“, rekao je Atlagić, iznoseći niz optužbi  i kvalifikacija na račun lidera SzS, ali i predstavnika drugih opozicionih stranaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari