spsp ivica dacicFoto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

„Iako reči Aleksandra Vučića u izbornoj noći, nakon saopštavanja rezultata izbora i proglašenja pobede, navode na pomisao i zaključak da je ljut na socijalistie i da bi mogao da ide na skraćenu varijantu postizborne koalicije sa Mađarima i Bošnjacima, to se ipak neće dogoditi. Socijlisti će ponovo biti deo vladajuće koalicije i deo buduće Vlade Srbije“, kaže Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli za Danas.

Vukadinović kaže da je Vučićev hladan ton u govoru o socijalistima delom trebalo da predstavlja preventivno potkresivanje krila Dačiću i njegovoj stranci da ne ide sa prevelikim pretenzijama i zahtevima. Taj ton posledica je i delom lošijih rezultata naprednjaka na parlamentarnim izborima.

“Međutim, na kraju balade Vučić neće izbaciti socijaliste iz kombinacije, ne samo zbog zahvalnosti za podršku na predsedničkim izborima i zbog odustajnja Dačića od predsedničke kandidatre, nego i zbog buduće koalicije u Beogradu. Osim toga socijalisti će ostati deo vlasti i zbog spoljnopolitičkih okolnosti”, kaže Vukadinović.

Sa njim se slaže i Boban Stojanović, politikolog. I on tvrdi da će Vučić ići na širu kolaiciju, jer bez socijalista naprednjaci ne mogu da imaju vlast u Beogradu.

“ Ne postoji ni jedan razlog zbog koga bi lider naprednjaka izbegavao Dačića u vlasti, jer je on uvek bio uz njega. Tako će biti i sada bez obzira na Vučićev hladan ton u izbornoj noći”, ističe Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari