tanja fajon vladimir bilcik ivica dacicFoto: FoNet/ Aleksandar Barda

Istina je da sam bio kandidat da budem član Privremenog nadzornog tela za praćenje medija tokom izborne kampanje, kao predstavnik stranaka okupljenih u grupaciju – Socijaldemokratska stranka Srbije, Nova stranka, Građanski demokratski front, Pokret demokrate Srbije, Nove Srbije i Koalicije tolerancija i Vlaške stranke, kaže za Danas novinar Vukašin Obradović.

Međutim, kako dodaje, s obzirom na to da je drugi kandidat te stranačke grupacije, Rade Veljanovski, profesor Fakulteta političkih nauka i potpredsednik GDF, izabran na to mesto, za sagovornika Danasa je to bila završena priča.

– Imajući u vidu da je, nakon odbijanja stranaka okupljenih u grupaciju koju čine druge opozicione partije da učestvuju u tom regulatornom telu, zbog čega je ostalo upražnjeno jedno mesto, ipak ne bih pristao sada da budem taj koji će ga popuniti. Bez obzira, dakle, na moje opredeljenje, stvarno ne bih da popunjavam mesto koje je pripadalo nekom drugom – ističe Vukašin Obradović.

On zaključuje da mu do sada to niko nije ni nudio, ali, ponavlja da i kada bi bio takav slučaj, ne bi prihvatio tu ponudu.

Obradović: Ne bih pristao da popunjavam mesto opozicije koja me nije predložila 1
Foto: Medija centar

– Poštujem političku volju ovog dela opozicije i ako oni smatraju da njihovo mesto treba ostane upražnjeno, ukoliko bih prihvatio takvu ponudu osećao bih se kao neka vrsta „strajkbrehera“ što nikako ne želim – kaže Obradović.

Kako Danas nezvanično saznaje, predsednik Skupštine Srbije, Ivica Dačić, od čije odluke zavisi ko će doći kao šesti član predstavnika opozicije u Privremenog nadzornog tela za praćenje medija tokom izborne kampanje, a čije konstituisanje je dogovoreno u dijalogu vlasti i opozicije o izbornom uslovima uz posredstvo Evropske unije, ima nameru da imenuje predstavnika iz Srpske stranke Zavetnici.

Naime, njihov kandidat nije prošao prvu selekciju prilikom odlučivanja o tome ko će se naći na mestima namenjenim opoziciji.

– Srpska stranka Zavetnici smatra da svi učesnici međustranačkog dijaloga treba da imaju svoje predstavnike u radnom telu za nadzor medija. Nedopustivo je da se određene političke stranke favorizuju time što će njihovi predstavnici biti delegirani u određena radna tela dok će sa druge strane određenim strankama biti uskraćena takva mogućnost.

Obradović: Ne bih pristao da popunjavam mesto opozicije koja me nije predložila 2
Foto: FoNet/Medija centar Beograd

Predložili smo da naš predstavnik bude nestranačka ličnost kako bi na kvalitetan i objektivan način pratio transparentnost u informisanju o delovanju i stavovima političkih stranaka – kaže za Danas Milica Đurđević, liderka Zavetnika.

Kako dodaje, još uvek nemamo informaciju da li će naš predstavnik, novinar Goran Jovanović, uzeti učešće u radu tela za nadzor medija.

– Uputili smo dopis Sekretarijatu Narodne Skupštine da se naš zahtev uvaži, sa obzirom na to da je Srpska stranka Zavetnici respektabilna politička organizacija koja se prema svim istraživanjima po rejtingu nalazi među četiri najjače političke grupacije u Srbiji. Možda se upravo u tome krije razlog našeg izuzeća iz pomenutog radnog tela – zaključuje naša sagovornica.

Predsednik Skupštine Srbije, Ivica Dačić, juče nije odgovorio na pitanje Danasa kada će odabrati člana Privremenog nadzornog tela za praćenje medija u izbornoj kampanji, odnosno popuniti preostalo mesto.

Podsetimo, pre nekoliko dana je formirano Privremeno nadzorno telo za praćenje medija u izbornoj kampanji.

Podsećamo i da je u dokumentu usvojenom u septembru stajalo je da je “realan rok” za uspostavljanje Privremenog nadzornog tela 30 dana.

Konstitutivna sednica ovog tela održana je tek 19. novembra, 62 dana nakon usvajanja dokumenta.

Obradović: Ne bih pristao da popunjavam mesto opozicije koja me nije predložila 3
foto FoNet Aleksandar Barda

U Privremeno nadzorno telo odbili su da uđu predstavnici opozicije koji su prošle nedelje najavili zajednički izlazak na izbore, a koji su okupljeni oko Demokratske stranke, Narodne stranke, Stranke slobode i pravde i Pokreta slobodnih građana, ali i zeleno-leve koalicije, koju čine Ne davimo Beograd, Zajedno za Srbiju i niz ekololoških i levo nastrojenih i opredeljnih pokreta.

Inače, Regulatorno telo za elektronske medije trebalo bi da konsultuje Privremeno nadzorno telo pri izradi obavezujućeg pravilnika za RTS i RTV, preporuka za privatne televizije i nove metodologije praćenja rada medija.

Članovi ovog tela, imenovani na predlog Regulatornog tela za elektronske medije, su: predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić, izvršna direktorka Rajka Galin Ćertić, generalni sekretar Milan Todorović, načelnik Službe za nadzor i analizu programa emitera Stevica Smederevac, analitičar projekata Srđan Miljković i član REM-a Milorad Vukašinović.

Na predlog predsednika Narodne skupštine za članove su imenovani: Rade Veljanovski predstavnik Socijaldemokratske stranke Srbije, Nove stranke, Građanskog demokratskog fronta, Pokreta demokrate Srbije, Nove Srbije, Pokreta 1 od 5 miliona, Koalicije tolerancija i Vlaške stranke, Zdravko Veselinov iz Nacionalne demokratske alternative koju čine Demokratska stranka Srbije i Pokret obnove Kraljevine Srbije, prof dr Milorad Marinković iz Srpskog pokreta Dveri, Peđa Milosavljević iz Dosta je bilo i Stevan Ristić iz Stranke moderne Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari