Vukomanović: Čestitam vladajućoj koaliciji novog premijera 1Foto: Fonet / Zoran Mrđa

„Čestitam vladajućoj koaliciji što će danas polaganjem zakletve Siniše Malog Srbija u stvari dobiti novog premijera, premijera u senci.

Ne, to neće biti gospodin Siniša Mali, to će biti gospođa Ana Brnabić  zato što mi znamo da je njena pozicija, ne samo tehnokratska, kako ona to definiše, nego ona nema politički legitimitet, a mi vrlo dobro znamo političku istoriju Srbije i znamo kako su predsednici Vlade, koji nisu imali političku partiju iza sebe, prolazili u politici“, rekla je Dijana Vukomanović , poslanica  Narodne stranke u  nastavku rasprave  o izboru Siniše Malog na funkciju ministra finansija u Vladi Srbije .
Ne krijući zbunjenost zbog  čestitki Vukomanovićeve , poslanik Jedinstvene Srbije Vojislav  Vujić upitao je – ko je ovde pogrešio skupštinsku salu, koleginica Vukomanović ili ja.
“Mi danas ovde, koliko ja znam, na dnevnom redu raspravljamo i govorimo o izboru ministra finansija. I mislim da sam ja na pravom mestu” naveo je Vujović  i dodao da će poslanička grupa Jedinstvene Srbije  podržati izbor Malog za ministra finansija. Mali će , kako je naveo biti  jedini ministar u ovoj vladi  čiji će izbor da podrži ova stranka , pre svega zato što je on izbor Aleksandra Vučića , koji nikada ne greši u proceni .Vujić se  lično obratio i  novom ministru finansija navodeći da je njegovo prezime  dijametralno suprotno od onoga što je  poslednjih par godina uradio  za Beograd  i što će ostaviti ozbiljan trag  u funkcionisanju tog grada .
U nastavku rasprave o izboru  novog ministra finansija otvorena je  o stepenu političke moći premijerke Ane Brnabić, posebno u poređenju sa nekadašnjim premijerom Mirkom Cvetkovićem. Polemiku je pokrenula poslanica DS Aleksandra Jerkov  koja je objasnila  da DS neće podržati izbor Malog, ali je prokomentarisala i da je i premijerka izabrana na tu poziciju samo zato što je to želeo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je, kako je navela, i sam svojevremeno izjavio “da  Brnabićku  neće ni poslanici, ni stranka“.

„S obzirom na to koliko malo političke moći imam, zašto se nervirate oko toga? I danas pričate o tome koliko malu političku moć imam, ne znam ni kako je to tema ni zašto vas to toliko žulja?“, uzvratila je  premijerka  i dodala da DS pokazuje neverovatno političko licemerje. Nekadašnji premijer Mirko Cvetković nije bio član DS, „ali je to bilo fantastično, fenomenalno, i dokaz da nema partorkatije. Ali, kada sam ja premijerka, a nisam članica stranke – to je najstrašnija moguća stvar. To je par ekselans političko licemerje, ali vi ste izabrali da tako vodite politiku“, rekla je premijerka i dodala da je  licemerje i to što im smetaju navodne afere Siniše Malog, na koje je juče odgovarala, a ne smetaju im najveće istorijsko zaduženje grada, ni 14 milijardi dinara neplaćenih obaveza, rekordan deficit…

Govoreći o licemerju DS premijerka  je  pitala i zašto im ne  smeta najveća nezaposlenost koja je bila 2006. godine 19 odsto, pa se smanjivala, 2010. bila 13.9 odsto, što je Ðilas sa svojim menadžerskim sposobnostima doveo na 15,8. Danas je ona 10.8 odsto“. A smetaju vam Sinišine navodne afere, upitala je  premijerka i dodala da je  čitav prethodni dan slušala o privatizacijama i kako je to „jedna od najstrašnijih stvari u Sinišinom CV-u“, zbog čega je, kaže, nakon jučerašnje rasprave tražila podatke o tome i zaključila da sve te kompanije i danas rade, da zapošljavaju ljude i među najvećim su izvoznicima.

U tom je kontekstu navela premire Merime iz Kruševca, koju je kupio Henkel, koja je sada jedan od najvećih izvoznika, ali i Duvanske industrije Niš, Duvanske industrije Vranje…

„Ništa od toga vam ne smeta, ali vam smeta afera doktorat, čoveka koji je bio đak generacije u gimnaziji, student generacije na Ekonomskom fakultetu, sa dve master diplome ,jednu sa Ekonomskog fakulteta i jednu iz SAD kao njihov stipendista, doktorat za koji je komisija dva puta potvrdila autentičnost tog doktorata, ali dobro.  Rekla sam Siniši jutros, da nije bio taj doktorat i da nisi radio taj doktorat i da sam ja juče mogla da predstavim da si bio đak generacije, student generacije, najbolji master student, onda bi mi verovatno rekli – Siniša Mali je, mi smo to čuli iz poverljivih izvora, Siniša Mali je učio napamet. On je bubao, nije učio sa razumevanjem. I to je jedna ogromna afera koja će zauvek pratiti Sinišu Malog“, rekla je Brnabićeva.

„Znate šta, gospođo Brnabić, ne možete sebe da poredite sa Cvetkovićem. Ne sećam se da je Tadić govorio da Cvetkovića niko neće, ni poslanici ni stranka, ali da će biti premijer, jer Tadić tako hoće. To je Vučić za vas rekao. Cvetković nije za sebe govorio da je tehnokrata, niti su se tada ministri utrkivali da hvale Tadića. Niti je Slavica Đukić Dejanović, kao predsednica Skupštine Srbije u to vreme, dozvoljavala bilo kome da ponižava Narodnu skupštinu i građane Srbije na način na koji to radi Aleksandar Vučić, prvo lično, a nakon što je otišao sa mesta premijera Vlade, preko vas. Tako da ne možete porediti svoju poziciju sa time. Ne smeta mi zbog vas lično, smeta mi zbog Vlade Republike Srbije. Smeta mi kada premijer države u kojoj živim izjavi da mu je politički mentor Aleksandar Vučić, kada premijer države u kojoj živim izjavi da je samo tehnokrata“, uzvratila je  Jerkov premijerki .

Odgovorila joj je poslanica SNS Aleksandra Tomić ocenivši da Brnabić ni ne treba da se poredi sa premijerom koji je preglasavan na sednicama vlade  i koji nije imao  ni podršku ministara, ali ni građana.

„Da li ja mogu da se poredim sa Cvetkovućem – naravno da ne. Tu se slažemo. Ja radim, a naše sednice su u zgradi vlade, a nisu telefonske. Ne mogu da se poredim sa Cvetkovićem i time se ponosim“, zaključila je Brnabić, poručivši Aleksandri Jerkov da podržava njenu intenciju da citira i da se poziva na predsednika Republike. „Molim vas, nastavite tako“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari