Vuksanović: Vučić može da profitira od posete Vang Jia pred izbore 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/EV

Poseta ministra spoljnih poslova Kine Vang Jia Srbiji ima jaku diplomatsku simboliku jer pokazuje redovne kontakte između dve vlade, ocenjuje Vuk Vuksanović, saradnik Beogradskog centra za bezbednosnu politiku za Danas dodajući da ipak očekuje da će najveći efekat posete biti “profitiranje” predsednika Srbije Aleksandra Vučića pred predstojeće predsedničke izbore.

Kineski šef diplomatije Vang Ji boravio je u dvodnevnoj poseti Srbiji u okviru obilaska regiona, a nakon sastanaka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i predsednikom Narodne Skupštine Ivicom Dačićem, Ji se sastao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Na aerodromu ga je dočekao ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sa kojim je kasnije takođe održao sastanak, posle koga je potpisan Protokol o saradnji ministarstava spoljnih poslova dve zemlje. Nakon pojedinačnih razgovora održan je i plenarni sastanak delegacija Srbije i Kine.

Ipak, za Vuka Vuksanovića mnogo upečatljivije od bilateralne posete je to da je ova poseta deo regionalne ture koje uključuje Srbiju, Grčku, Albaniju i Italiju, što su po njegovoj oceni, “sve zemlje od interesa za kineske projekte i političke ambicije u Evropi”.

– Pitanje je da li će poseta da proizvede neki strateški efekat ili novi aranžman. Ukoliko ga bude, veća je šansa da će to biti saopšten nakon razgovora sa predsednikom Vučićem kako bi on profitirao pred izbore. Čak i u tom slučaju, logičnije bi bilo da se bilo koji hipotetički kineski projekat najavi bliže srpskim predsedničkim izborima. Shodno tome, velika je šansa da će ovo biti samo rutinska poseta – naveo je Vuksanović za Danas.

On je posetu kineskog šefa diplomatije pomenuo i tokom svog izlaganja na Beogradskom bezbednosnom forumu koji je juče zvanično završen, a u okviru teme panela ““Kineski priručnik za angažovanje partnerskih zemalja“.

Vuksanović je prilikom obraćanja na panelu istakao da je za Kinu važna „lokacija, lokacija, lokacija“ te da ona na Srbija gleda kao „ulaz u jugoistočnu Evropu“.

“Srbija teži članstvu u Evropskoj uniji, a nije članica EU i nema tako stroga pravila, a opet ima snažne veze sa EU. Što se tiče Srbije i te strane jednačine, presudna je 2008. godina zbog proglašenja nezavisnosti Kosova i ekonomska krize, a Srbija Kinu vidi kao partnera u obe ove oblasti“, naveo je on.

Podrška Kine oko pitanja Kosova bila je naglašena i u Vučićevom obraćanju nakon sastanka sa kineskim diplomatom.

Predsednik Vučić je preneo Jiu zahvalnost Srbije na “podršci teritorijalnom integritetu Srbije baš na onaj način na koji Srbija podržava politiku ‘jedne Kine'“, kako je kazao je Vučić.

Vučić je zahvalio Vangu na mogućnosti da Srbija učestvuje u kineskoj inicijativi „Pojas i put“.

„Podržavamo mudre reči predsednika Kine Si Đinpinga na poslednjoj sednici Ujedinjenih nacija i njegove inicijative za globalni razvoj“, naglasio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari