Vulin: Iskrenost osude zločina se meri presudama zločincima 1Aleksandar Vulin Foto: Ministarstvo odbrane

Iskrenost osude zločina ne meri se zakasnelim obilascima grobova već sudskim presudama ubicama koje su iskopale te grobove, izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin reagujući na obraćanje hrvatskog predsednika Zorana Milanovića na komemoraciji Srbima ubijenim kod Knina 1995. godine. 

„Posle 25 godina hrvatska država je priznala da je ubijanje šest nenaoružanih staraca zločin. Čuli smo i da je streljanje srpskih staraca u selu Grubori nanelo štetu Hrvatskoj, ali nismo čuli da je akcija Oluja u kojoj su ih pobili, zločin. Kada ubijete šest staraca to je šteta za Hrvatsku, kada proterate 250.000 Srba i ubijete 2.000 Srba, to je razlog za proslavu“, naveo je Vulin a prenelo Ministarstvo odbrane.

Dodao je da Hrvatska još nije uputila reči izvinjenja, „ni reči objašnjenja zašto je bilo potrebno 25 godina da se zločin u Gruborima prizna“.

„Nismo čuli zašto se Srbima već 25 godina ne omogućava povratak i zašto su zločinci iz Grubora pravosnažno oslobođeni svake odgovornosti. Iskrenost osude zločina ne meri se zakasnelim obilascima grobova već sudskim presudama ubicama koji su grobove iskopali“, naveo je ministar odbrane Srbije.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je ranije danas da je zločinom u selu Grubori kod Knina naneta „velika šteta“ hrvatskoj državi.

„Ona je nagrdila reputaciju države koja je napadnuta i koja do tada nije bila loša. Kompromitovala je ugled i jedne jedinice hrvatske policije, specijalne policije, koja je uspela ceo rat da radi, bori se, izlaže se pogibelji na junački i pošten način“, naveo je Milanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.