Vulin: Nepozivanje Srbije i Rusije na obeležavanje godišnjice Drugog svetskog rata uvreda za žrtve 1Foto: Beta/MOD/Jovo Mamula

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je povodom nepozivanja Srbije i Rusije na obeležavanje godišnjice početka Drugog svetskog rata u Varšavi, da je to velika uvreda za žrtve, saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane Srbije.

Navedeno je da je nepozivanje Srbije i Rusije uvreda za 20 miliona poginulih sa prostora Sovjetskog Saveza, većinom Rusa i za milion Srba koji su u tom ratu ubijeni.

„Ovo je dnevna politika. Ovo je politika u svom najgorem obliku, kada ste u stanju da menjate istoriju zato što ste sa nekim u lošim odnosima. Potpuno je neshvatljivo da zemlja koja je mnogo stradala u Drugom svetskom ratu, kao što je Poljska, može na taj način da prezire žrtve svih drugih naroda“, navodi se u pisanoj izjavi.

Vulin je kazao da se u Drugom svetskom ratu znalo ko je pobednik, a ko poražen i da „svi pokušaji revizije istorije ne mogu biti uspešni“.

On je istakao da ako se sa Srbijom i Rusijom neće obeležiti početak Drugog svetskog rata, onda će „morati da obeležavaju sa onima koji su Drugi svetski rat izazvali“.

„Ako misle da je Poljskoj mesto sa silama koje su Drugi svetski rat izazvale, učinile najstrašnije zločine u istoriji čovečanstva, onda možemo samo da kažemo ‘Sami su izabrali svoju stranu sveta’, a Srbija nikada nije bila na pogrešnoj strani sveta. Ako veliki nešto mogu da nauče od nas, onda gledajte gde je Srbija i znajte da je sa te strane sveta i sloboda i dobro i pobeda“, dodao je Vulin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari