Predsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica odgovara zašto nije primio inicijativu Srba za smenu gradonačelnika 1Ugljanin (u sredini); foto: Printscreen/YouTube/Kosovo Online

Predsednik Skupštine Severne Mitrovice Nedžat Uglanjin rekao je za Kohu da nije prihvatio zahtev Srba koji su pokušali d apodnesu peticiju za smenu gradonačelnika Severne Mitrovice, kazao  je rekao da građane nije primio na sastanak, jer nije bio unapred zakazan.

On je ocenio da su akcije te grupe usmerene na podsticanje novih tenzija i dodao da zahtev nije bio najavljen.

S druge strane, kako prenosi RSE predsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica Nedžat Ugljanin u izjavi za njihov portal rekao je da mu ova „inicijativa” građana nije dostavljena, ali i da nije u skladu sa administrativnim uputstvom Vlade Kosova za smenu gradonačenika.

„Ovaj zahtev nije podnet predsedniku Skupštine opštine, već gradonačelniku opštine, sa obrazloženjem da usluge građanima nisu dobre“, rekao je Ugljanin.

Kako Koha navodi prema administrativnom uputstvu za inicijativu građana za smenu gradonačelnika sa funkcije, ove grupe, pored predsednika opštinskih stranaka, moraju da obaveste i Centralnu izbornu komisiju, koja još nije potvrdila da li je prihvatila zahtev.

Međutim u članu 5, tačka 2, Administrtivnog uputsva jasno je navedeno da „inicijalna grupa, pre nego što počne prikupljanje potpisa u prilog zahtevu, mora obavestiti predsedavajućeg Skupštinine i može obavestiti CIK“.

„Predsedavajući skupštine opštine obaveštava načelnika relevantne opštine, resorno ministarstvo za lokalnu samoupravu i CIK. Obaveštenje sadrži sastav inicijalne grupe, definiciju pitanja i obrazloženje zahteva“, navedeno je u dokumntu.

U sve četiri opštine na severu Kosova, u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, predstavnici građana jutros su pokušali da predaju zahtev za razrešenje albanskih gradonačelnika, onako kako je i predviđeno administrativnim uputstvom, ali im je to u sve četiri opštine onemogućeno.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari