Zajednička deklaracija upitna zbog stava Srbije o Kosovu 1Foto: Beta (arhiva)

Predsednici Hrvatske i Slovenije očekuju da će čelnici zapadnog Balkana ostvariti napredak u približavanju Evropskoj uniji na sutrašnjem samitu Brdo-Brioni, javila je agencija Hina nakon pripremnog radnog sastanka šefova ove države uoči skupa na Bledu, navodeći da je zajednička deklaracija pod znakom pitanja zbog stava Srbije o nezvisnosti Kosova.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović i Slovenije Borut Pahor sastali su se danas i razgovarali o zajedničkoj izjavi pripremljenoj za skup.

„Ovde smo da pomognemo susedima na zapadnom Balkanu, kako bi oni što pre i što jednostavnije, ako je to moguće, ušli u EU“, rekao je Milanović.

Najvažnije je da se oblikuje zajednički stav o važnosti bržeg širenja EU na zapadni Balkan, a isto tako stav o reformama koje te zemlje treba da učine, rekao je Pahor. „Budemo li u tome uspešni, to će biti velik uspeh i nagrada za odvažnost ovog procesa, s obzirom da većina lidera u regiji pre 10 godina međusobno nisu razgovarali“, rekao je Pahor, naglasivši da očekuje „otvorene“ razgovore.

„Nadam se da ćemo sutra konstatovati da zaključci koje treba da prihvatimo znače velik korak napred u evropskoj perspektivi zapadnog Balkana“, rekao je slovenački šef države.

Prema navodima agencije Hina, Nacrt izjave predviđa da se svi učesnici izjasne za brži pristup država zapadnog Balkan u Evropskoj uniji „u paketu“.

Time bi se, po oceni predsednika Slovenije, dala konkretnija perspektiva članstva, a istovremeno bi se radilo na stabilizaciji regije u celini. „Uključivanje susednih zemalja važno je iz ljudskih i poslovnih razloga, a u prošlosti se već pokazalo da podele nisu dobre“, rekao je Milanović, koji podržava ideju o bržem tempu širenja EU na jugoistok. Predsednici Slovenije i Hrvatske sutra će predsedavati godišnjem samitu čelnika država u jugoistočnoj Evropi u formatu Brdo-Broni, na koji su se odazvali i svi lideri zemalja zapadnog Balkana. Pokretački cilj te slovensko-hrvatske inicijative bilo je jačanje poverenja i regionalne saradnje, te podsticaj zemljama koje su na putu u Evropsku uniju da istraju na reformama koje su potrebne za članstvo, sledeći put koji su napravile Slovenija, a potom i Hrvatska.

Ovogodišnji sastanak održava se mesec i po uoči početka predsedavanja Slovenije Savetom Evropske unije, a Slovenija je među svoje prioritete upisala brži napredak zemalja u regiji prema članstvu u EU, planirajući u oktobru poseban neformalni samit EU-Zapadni Balkan. Agencija Hina podseća da je Pahor poslednjih meseci posetio sve glavne gradove u regionu s porukama da su obećana evropska perspektiva zemalja i potencijalno članstvo.

Deo nacrta deklaracije u kojoj bi se naglasila nepromenjivost državnih granica pod znakom pitanja je zbog stava koje je Pahoru ranije ove sedmice u Beogradu saopštio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a tiče se problema Kosova čiju nezavisnost Srbija ne priznaje i smatra ga, po svom ustavu, delom svoje državne teritorije. Sutrašnji plenarni sastanak lidera inicijative Brdo-Brioni pratiće i niz bilateralnih susreta učesnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari