Zajedno: Među nezaposlenim su brojnije žene, treba promeniti sve loše statistike u korist žena 1Foto: Shutterstock/lapandr

Ženska mreža stranke Zajedno poručila je danas, povodom Međunarodnog praznika rada, da su „među nezaposlenima brojnije žene“ o čemu, kako je navela, govore „loše, važne statistike“.

„Žene češće rade sa nesigurnim ugovorima, teže napreduju na poslu i pored svih kvalifikacija, manje su plaćene od svojih muških kolega za obavljanje istih poslova, češće dobijaju otkaze i postaju ekonomski neaktivne“, navedeno je u saopštenju.

Zajedno ukazuje da žene „češće rade za minimalne ili niske zarade, nemaju pravo na porodiljsko ili im se ugovori ne produžavaju po povratku na posao nakon rođenja deteta, ređe su na rukovodećim funkcijama, slabije su sindikalno organizovane“.

One, kako je u saopštenju ukazano, „dva puta više vremena provode na neplaćenim i nevidljivim poslovima, nositeljke su celokupne brige o deci i starima“.

„Stranka Zajedno se zalaže za promenu svih ovih statistika u korist žena – sve žene moraju imati pravo na rad i ugovore o radu, zagarantovana radna prava i jednake zarade sa kolegama za obavljanje istih poslova, pravo na porodiljsko, pravo na dostojanstvene zarade. Žene moraju imati punupravnu zaštitu od otkaza nakon porodiljskog odsustva i podršku pri usklađivanju privatnog i poslovnog života“, naglašeno je u saopštenju.

Stranka Zajedno podseća da je podnela predlog izmena Zakona o zdravstvenom osiguranju „koji bi majke preduzetnice stavio u jednak položaj sa ženama koje imaju ugovore kod poslodavaca koji bi im omogućio da održavaju trudnoću i imaju zagarantovana prava od 100 odsto na zaradu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari