Poslanički klub Zajedno - Moramo još postoji: Iz Ekološkog ustanka poručuju da će na dalje odluke sačekati dok ne čuju Zelenovićevo obrazloženje 1foto FoNet Aleksandar Barda

Poslanički klub Zajedno – Moramo i dalje je u punom sastavu, uprkos činjenici da je Nebojša Zelenović, jedan od kopredsednika stranke Zajedno, bez konsultacije sa Ekološkim ustankom i Aleksandrom Jovanovićem Ćutom, potpisao Deklaraciju o zajedničkom delovanju sa DS, strankom SRCE i Rumunskom partijom. Iz Ekološkog ustanka poručuju da će na dalje odluke sačekati, dok ne čuju Zelenovićevo zvanično obrazloženje kršenja stranačkog Statuta.

Poslanički klub Zajedno – Moramo ima osam poslanika. Na početku skupštinskog saziva Ekološki ustanak je imao četiri poslanika, isto koliko i Zelenovićeva stranka. U međuvremenu Đorđe Miketić je napustio Ekološki ustanak, tako da je uz Zelenovića danas pet poslanika. To praktično znači da i kada bi troje Ćutinih poslanika napustilo zajednički poslanički klub, Zelenović bi i dalje imao pet poslanika, što je dovoljno za postojanje poslaničke grupe, koja daje veće mogućnosti rada u parlamentu.

U ovom trenutku, uprkos brojnim nesporazumima, obe strane tvrde da poslanički klub nastavlja sa radom u punom sastavu.

„Dakle, što se političke volje većine u stranci Zajedno tiče ne postoji bilo kakav problem da negujemo razičitost u stranci i u poslaničkom klubu i da nastavimo zajednički politički život, dokle god naša frakcija Ekološki ustanak to želi. Na kraju krajeva, uvek postoji mogućnost da današnja frakcija pridobije većinu u stranci, pa da sadašnja većina postane manjina sa zaštićenim pravom na svoju različitost“, objašnjava za Danas Zelenović.

Prema njegovim rečima Zajedno je jedina stranka u Srbiji koja je statutom uredila funkcionisanje frakcija. Ekološki ustanak, kako kaže, kao frakcija, ima samosvojnu politiku po mnogim pitanjima. Ponekad se ta politika dosta razlikuje od većinskog stava stranke.

„Nama to ne smeta i različitost pozdravljamo. Organizaciono, Ekološki ustanak praktično deluje kao samostalna organizacija. Radujemo se njihovim uspešnim akcijama. U organizaciji protesta Srbija protiv nasilja Ćuta, kao predstavnik Ekološkog ustanka, deluje samostalno i nezavisno od stranke Zajedno. Nismo ni u jednom trenutku stavili bilo kakvu primedbu na to što je više puta preduzimao inicijative i akcije sa drugim učesnicima Organizacije protesta bez stranke Zajedno. Verujemo da svi rade najbolje što mogu da bi zahtevi koje podržava više od polovine građana Srbije bili ispunjeni“, objašnjava Zelenović.

Dodaje da su sa Ekološkim ustankom stvari nekako prirodno došle do toga da postoje različiti stavovi o nekim važnim političkim pitanjima, kao što i važne političke akcije organizuju sa različitim partnerima.

„Međutim, i dalje smo u jednoj stranci, ma koliko to bilo neverovatno kada je politika u našoj zemlji u pitanju. Postoje jako važne stvari koje su nam zajedničke, a to su ciljevi – normalan život, koji je nemoguć bez zdrave zemlje, vode, vazduha i slobode. A, istina je da put do ovog cilja često vidimo dosta različito“, napominje Zelenović, koji je i šef poslaničkog kluba Zajedno-Moramo.

Prema njegovim rečima cilj iskoraka u saradnji Zajedno, Demokratske stranke i SRCE je unapređenje organizacione saradnje i želja da u celoj Srbiji dođu do što većeg broja građana i pozovu ih u borbu za ostvarenje zahteva protesta Srbija protiv nasilja.

„Deklaracija koju smo potpisali je izraz vrednosti koje delimo. Potrebno je da pređemo u novu brzinu i da sa reči pređemo na dela. Radujemo se nastavku saradnje sa svim organizatorima protesta i sa svakim građaninom koji podržava zahteve slobodne Srbije. Dogovor Zajedno, Demokratske stanke i SRCE dovešće do većeg broja aktivnosti i uvećaće organizacionu snagu proevropske opozicije. Verujemo da će naši partneri, ali i građani, vrlo brzo videti sve dobrobiti ovakve saradnje i da će naša pružena ruka za saradnju u pojačavanju borbe, koju od maja vodimo zajedno sa građanima, protiv kriminalizovanog, autokratskog, režima, biti prihvaćena“, poručuje sagovrnik Danasa.

Danijela Nestorović, poslanica Ekološkog ustanka objašnjava da je po statutu stranke Ekološki ustanak autonomna organizacija, ali da se sve odluke donose jednoglasno.

„Tačnije odluke donose sva tri kopredsednika. Dakle, potpisivanjem deklaracije Zajedno, SRCE, DS i Rumunska partija prekršen je Statut stranke, a Zelenovič, kao pravnik bi to trebalo da zna. Mi u Ekološkom ustanku smo zatečeni objavama o potpisivanju Deklaracije o kojoj smo saznali iz medija. Kopredsednik stranke Zajedno, Zelenović nas nije ni obavestio o tome, niti smo pozvani na potpisivanje Deklaracije, čime je ponavljam prekršen Statut stranke“, objašnjava Nestorovićeva.

Na pitanje šta dalje, sagovornica Danasa odgovara da će Ekološki ustanak svakako ovih dana sesti i porazgovarati sa Nebojšom Zelenovićem.

„U sve odnose smo ulazili do sada iskreno, bez političkih kalkulacija. Takvi smo i sada. Kada budemo doneli odluku, bićete obavešteni o svemu, pa i o tome da li izlazimo iz poslaničkog kluba. Za sada on funkcioniše celovito, a ako dođe do promena i to ćemo saopštiti“, napominje Nestorovićeva.

Reagujući na Zelenovićevo objašnjenje da je cilj potpisivanja deklaracije o saradnji sa DS, SRCE i Rumunskom partijom, boja organizaciona saradnja stranaka, Nestorovićeva podseća da je svaka poruka Ekološkog ustanka do sada bila – ujedinjenje opozicije, svi na jednu listu, „jer se jedino tako može pobediti zlo“.

Ona podseća i da su članovi Ekološkog ustanka pre svega aktivisti i da zato već u petak idu u selo Mazgoš gde se sprema velika ekološka katastrofa, otvaranje rudnika lignita.

„A o budućim odnosima sa Nebojšom Zelenovićem i strankom Zajedno, javnost će biti obaveštena, kada do razgovora i dođe“, poručuje Danijela Nestorović.

Ovo nije prvo razilaženje na relaciji Nebojša Zelenović – Ekološki ustanak – Aleksandar Jovanović Ćuta. Neslaganja je bilo i po pitanju odnosa prema kosovskom problemu. Ćuta je smatrao da ako neko misli da pregovara o statusu Kosova mora da promeni Ustav Srbije, dok je Zelenović u više navrata predlagao da se status Kosova reši kroz veliki dogovor svih aktera na Zapadnom Balkanu sa Amerikom i EU. Predlog Narodne stranke za održavanje referenduma o KiM podržao je Jovanović, dok je Zelenović bio protiv. Različite stavove imali su i po pitanju udruživanja opozicije.

Jovanović je više puta isticao da „cela opozicija treba da stane na jednu listu i da traži zasebne izbore onako kako je Aleksandar Vučić obećao Draganu Đilasu“.

„Jedini način da se Vučić smeni jeste da opozicija zajedno stane na jednu listu“, tvrdio je više puta Aleksandar Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari