Zajedno za Kragujevac: Ko je dozvolio otvaranje obdaništa u Energetici 1Foto: Zajedno za Kragujevac

Pokret Zajedno za Kragujevac obratio se javnosti sa pitanjem ko je dozvolio da se otvori obdanište u zgradi Energetike, nekadašnjem objektu saobraćajne policije zahtevajući od nadležnih i inspekcija da ispitaju ko je odobrio ovakvu odluku.

Oni ističu da su u potpunosti programski posvećeni privatnoj incijativi i jedna od najvećih zamerki sadašnjoj vlasti ZZK je upravo insistiranje na državnom intervencionizmu. odnosno državi kao glavnom privrednom subjektu. Po njihovim rečims bez privatne incijative nema razvoja društva i neophodnih investicija.

– U situacijama kada se radi o najosetljivijoj populaciji deci, njihovom smeštaju i boravku u dečijim obdaništima mora da postoji nulta tolerancija – odnosno svi uslovi moraju da budu apsolutno ispunjeni. Ali to nije tako, otvaranje novog obdaništa u zgradi Energetike, bivše prostorije saobraćajne policije, postrojenja koje radi na mazut – sa tri dimnjaka, bez ijednog kvadratnog metra dvorišta pokazuje da u ovom gradu ne postoji mera čak ni kada su deca u pitanju, navodi ZZK u svom obraćanju javnosti.

Iz toga oni izvlače zaklučak da za povlašćene nema prepreke, njima je sve omogućeno čak i kada je zdravlje najmlađih u pitanju.

Zato Zajedno za Kragujevac insistira da prosvetna inspekcija grada Kragujevca stavi na uvid javnosti zapisnik o ispunjenosti uslova za navedeno obdanište, kao i ko je odobrio korišćenje istog.

– Vreme je da se i ova ,,biznis” varijanta vlasti razobliči. Profit jeste važan, ali nije i ne može da bude osnovni motiv. Ako smo protestvovali protiv Rio Tinta nećemo valjda dozvoliti da naši najmladji sugrađani svoje prve pojmove o zaštiti životne sredine spoznaju u obdaništu ,,Kod tri dimnjaka”, upozoravaju iz Zajedno za Kragujevac.

Oni zahtevaju od države i grada da postavi jasne uslove i standarde da bi se neko bavio određenim delatnostima. Da ustanovi jasne kontrolne mehanizme, bez ikakvog povlašćenog statusa za pojedince bez obzira da li su pripadnici vladajuce stranke ili koruptivno povezani sa upravljačkim strukturama unutar vlasti.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari