Zakazana konstitutivna sednica Gradske skupštine Šapca 1foto: Grad Šabac

Za četvrtak u devet sati, bivši a verovatno i novi predsednik Gradske skupštine Nemanja Pajić zakazao je konstitutivnu sednicu.

Osnovne tačke su verifikacija mandata i izbor rukovodstva Grada Šapca.

Kandidat za gradonačlenika je dr Aleksandar Pajić, poverenik SNS i savetnik ministra prosvete.

Prema rezultatima Gradske izborne komisije najviše mandata ima lista „Aleksandar Vučić-Za našu decu“-37, a u vladajućoj koaiciji su još sedam odbornika sa liste „Novi tim za Šabac“(pokret Zapadna Srbija), i po jedan odbornik Ruske stranke i Evropske zelene patije.

U opoziciji su 22 odbornika sa liste“Nebojša Zelenović-Šabac je naš“ i jedan odbornik sa liste UDS-Prilika. Tako je posle dve decenije gradsku vlast izgubila prodemokratska opcija, koju su vodile DS i DSS, a kasnije Zajedno za Srbiju i pokret Zapadna Srbija(bivši G-17 i URS) sa više koalicionih partnera.

Međutim, u političkim analima ostaće zabaleženo da je izborni proces trajao pet meseci, sa dva puta ponovljenim izborima: petog septembra i trećeg oktobra.

Već posle glasanja 21. juna Gradska izborna komisija poništila je izbore na svih sto biračkih mesta, da bi Upravni sud u Novom Sadu to preinačio na 27 birališta.

U drugom ponovljenom glasanju bilo je pet biračkih mesta. Posle toga, sedmog oktobra, deset članova GIK podnosi ostavke zato što im policija nije mogla garantovati ličnu bezbednost nakon upada funkcionera SNS u pratnji nabildovanih momaka.

Prethodno je GIK doneo odluku o poništavanju izbora u Šipurskim livadama zbog viška glasačkih listića, i odlučivao o još pet prigovora. Sve to anulirao je svojim odlukama Upravni sud prihvatajući legitimitet GIK od deset članova, kojima je pridodat zamenik predstavnika Ruske stranke kao jedanaesti.

Međutim, upravo odlukom Upravnog suda od 30.septembra Ruskoj stranci nije dozvoljeno da ima predstavnika u GIK jer je bio na izbornoj listi.

Od samog početka izbora registrovane su brojne nepravilnosti, kupovina glasova, pretnje i ucene, zabeleženo je javno prisustvo kriminalnih grupa u blizini birališta…

Podnete su dve ustavne žalbe Ustavnom sudu za neregularnost izbora kao i desetak krivičnih prijava, pored ostalih i krivične prijave za organizovani kriminal.

Do sada nije bilo zvaničnih reagovanja tužilaštava ni Ustavnog suda, a posle svega Nebojša Zelenović najavio je obraćanje Međunarodnom sudu u Strazburu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari