Čuli smo omiljenu rečenicu Slobodana Miloševića da su "Srbi svuda ugroženi": Žarko Korać o tome kako Vučić obeležava Dan srpskog jedinstva, slobode i zastave 1Foto: FoNet Milica Vučković

Izmišljeni dan zastave, koje neke zemlje imaju ali ne i Srbija, i koji deluje tragikomično kada se slavi sa Republikom Srpskom, jer je u vreme proboja Solunskog fronta Bosna bila u sastavu Austrougarske monarhije pa je istorijska činjenica da su mnogi Srbi iz Bosne, Hrvatske i Vojvodine bili, verovatno protiv svoje volje, ali svejedno, deo austrougarske vojske – komentariše za Danas psiholog Žarko Korać jučerašnju proslavu Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, novonastalog praznika 2020. godine, po dogovoru Aleksandra Vučića i Milorada Dodika.

Ako Vučić meni ne veruje, dodaje, neka čita velikog pisca Miloša Crnjanskog.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i zastave 15. septembra u Nišu da su „laži da pravi veliku Srbiju“, a okupljenima je poručio da po pitanju rešavanja problema, pre svega na Kosovu, „ne očekuju pravdu“.

Vučić je rekao da se u zemljama u okruženju prihvata samo da „Srbin ne bude Srbin i da se jasno odriče Beograda i srpstva“.

„Možemo da živimo u mnogo zemalja, ali imamo srpsko ime i prezime i jednu zastavu“, rekao je Vučić.

Centralnoj proslavi Dana srpskog jedistva u niškoj hali Čair prisustvovali su, pored ostalih, i predsednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, članica Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović i poglavar Srpske pravoslavne crkve Porfirije.

Dodik je izjavio da se „drugi vesele kada srpski narod nije jedinstven“ i da su „pokušavali da razbiju srpsko nacionalno jedinstvo“.

Šta govori Vučićevo pominjanje novog oružja, o kome “ne može da priča” ali će uskoro da “promeni mnogo toga”?

– Vučić je tu priliku iskoristio da ponudi srpskom narodu “novi patriotizam” koji se sada više ne zove “srpski svet” već odbrana Srba gde god da su. Opet smo čuli da su Srbi svuda “ugroženi”, što je bila omiljena rečenica Slobodana Miloševića – komentariše Žarko Korać nastup Vučića na jučerašnjoj proslavi u Nišu.

Kako dodaje, “meni je ceo skup u Nišu izgledao kao replika Miloševićevih skupova, uz Vučićevo pominjanje novog oružja, o kome “ne može da govori” ali će uskoro da “promeni mnogo toga””.

Čuli smo omiljenu rečenicu Slobodana Miloševića da su "Srbi svuda ugroženi": Žarko Korać o tome kako Vučić obeležava Dan srpskog jedinstva, slobode i zastave 2
Foto: FoNet/ Bozana Pavlica

– Svaki dobronameran čovek bi morao da se zapita koji su to dokazi da su Srbi u regionu baš svuda ugroženi i kako je moguće da se obnavlja naracija sa početka devedesetih godina prošlog veka. Ko to Srbima ne da “da budu Srbi” i kako će to da reši sadašnja vlast u Srbiji – pita sagovornik Danasa.

„Umesto državne zastave kojom su pokrivani kreveci tek rođene dece toga dan…“

Umesto državne zastave kojom su pokrivani kreveci tek rođene dece toga dana, čovek bi očekivao da im se obeća mirno i srećno detinjstvo, dobro školovanje i pravo na rad. Na žalost platnena zastava nije zamena za to – a srpski narod poslednjih trideset godina ugrožava pre svega politika koju vode, koja drži pitanje granica Srbije otvorenim i u sukobu je celokupnim okruženje.
Izgleda da su neki na to ponosni – zaključuje Korać.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari