Zašto je Rada Trajković tužila BIA i MUP? 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Rada Trajkovic ima kritički odnos prema postupcima političkog i državnog vrha Srbije i njihovom odnosu prema društvenoj realnosti, društveno negativnim pojavama i pravima pojedinaca. Zbog toga je javne vlasti kažnjavaju kontinuiranom diskriminacijom i nje i članova njene porodice.

– Od trenutka kada je javnost upoznata sa nezakonitim postupanjem pripadanika MUP-a i BIA-e u 24-časovnom zadržavanju u mestu Merdare decembra prošle godine i nakon podnošenja tužbe za zaštitu od diskriminacije, svaki prelazak državne granice Srbije bilo njen ili člana njene porodice prati isklјučivanje iz reda putnika i polučasovno zadržavanje. Poslednji put sa takvim nezakonitim postupanjem je bila suočena 23. marta njena ćerka a prethodno 3. i 4. marta njen sin i Rada Trajković lično – kaže za Danas Zdenko Tomanović, advokat Rade Trajković, predsednice Evropskog pokreta Srba sa Kosova i savetnice u tamošnjoj vladi.

Takvo zadržavanje se mora posmatrati u sklopu propagandnog delovanja političke elite i javnih funkcionera i njihovih utreniranih medijskih prezentera, dodaje, tj. u sklopu njihove agresije uvreda i političkih i ličnih diskvalifikacija.

 Na sceni je udruživanje radi vršenja težeg oblika diskriminacije

– Samo politika podrške daje hrabrost institucijama da simuliraju zakonitost svog postupanja, a zapravo deluju na štetu građana. Na sceni je udruživanje radi vršenja težeg oblika diskriminacije – napominje Tomanović.

Prema njegovim rečima, javne vlasti su se udružile i svako iz domena svoje nadležnosti na talasu političkog podstrekavanja, građanku Srbije Radu Trajković izlaže nejednakom postupanju i različitom tretmanu zbog njenih političkih stavova i ličnih svojstava.

Zašto je Rada Trajković tužila BIA i MUP? 2
Foto: Medija centar

– Pravni izgovor za zadržavanje građanina Srbije na graničnim prelazima će uvek biti primena Zakona o graničnoj kontroli te saradnja pojedinih državnih organa na osnovu Zakona o policiji i Zakona o osnovama uređenja službi bezbednosti kao i Zakona o BIA – ističe Zdenko Tomanović.

Kako dodaje, ti zakoni regulišu saradnju MUP-a i službi bezbednosti kroz razmenu informacija i tehničku saradnju.

BIA pravi tajne podatke i evidencije o građanima

– Ali se sve na kraju svodi na BIA i njene mogućnosti da bez stvarne pravne kontrole pravi razne tajne spiskove, podatke i evidencije o građanima i da ih dostavlja različitim drzavnim organima u ime navodnih državnih interesa. A kada se na nekom dokumentu pojave reči – državni interes onda nažalost u praksi nestaje sve, nestaju i pravo i zakon i pravda i prava gradjanina. Nažalost, to je realna moć a ne pravna moć tih reči – državni interes jer se u ime tih reči često vrše velike nepravde i povrede prava građanina – ističe naš sagovornik.

Uprošćeno prikazano u praksi kada dođe bezbednosno interesantan građanin u kontakt sa graničnom policijom, objašnjava Tomanović, njima se pojavi na kompjuteru podatak da je potrebno da obaveste MUP i oni to moraju da urade.

To znači da je to lice na nekom spisku i onda ako je policiji ukazano da je poreklo tog podatka BIA onda MUP mora da obavesti BIA. Potom oni dalje odlučuju uglavnom na osnovu stavova svojih autoriteta, a ne na osnovu pravnih standarda.

– Zakon o BIA daje mogućnost da Agencija u obavljanju poslova iz svoje nadležnosti primenjuje odgovarajuće operativne metode, mere i radnje, kao i odgovarajuća operativno-tehnička sredstva kojima se obezbeđuje prikupljanje podataka i obaveštenja te da Agencija obrađuje, čuva i koristi prikupljene informacije i dokumentaciju, o čemu vodi odgovarajuće evidencije – ističe sagovornik Danasa.

Postoji i Uredba republičke vlade o načinu evidentiranja, obrade, čuvanja, korišćenja, zaštite i dostavljanja drugim nadležnim organima informacija i dokumenata o poslovima iz nadležnosti BIA. Ali postoji i posebno Uputstvo koje isključivo donosi direktor Agencije i sadržina toga je tajna.

– Dakle, postojeći zakoni daju mogućnost da se prave neke evidencije ali su takvi podaci često izgovor za zloupotrebu – napominje Zdenko Tomanović.

Ako se Rada Trajković zadržava zato što je na nekom spisku ili u bilo kakvoj evidenciji, kaže Danasov sagovornik, onda je nužno da se utvrdi da li je ona u toj evidenciji ili spisku ipak zbog političkog mišljenja i kritičkog odnosa prema aktuelnom političkom vrhu države.

– S obzirom na garancije koje daje Ustav, Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i međunarodnopravni standardi zahtevaćemo od Zaštitnika građana da on otvori postupak protiv BIA i MUP. Nama nisu hteli ni BIA ni MUP da dostave i pored urgencija imena lica koja su zadržala Radu Trajkovic 24 sata na Merdaru a koji podaci su nepohodni za krivični postupak zbog ograničenja slobode kretanja ali očekujemo da će Zaštitinik građana biti u prilici da utvrdi zloupotrebu podataka koje prikuplja BIA a koja je u slučaju Rade Trajkovic u funkciji osvete političkim protivnicima – kaže Tomanović.

Zašto je Rada Trajković tužila BIA i MUP? 3
foto FoNet Milica Vučković

BIA i MUP traže isključenje javnosti iz celog postupka

U postupku koji smo pokrenuli protiv BIA i MUP zbog diskriminacije oni tražе od suda da se isklјuči javnost sa cele sudske rasprave. Navodno je tajna rasprava pred sudom interes nacionalne bezbednosti.

– Ja mislim da je upravo suprotno i da je javni interes i interes pravde i interes moje klijentkinje dominantniji i da se ne mogu sakrivati od javnosti činjenični razlozi i pravni izgovori zašto se građanin Srbije izlaže ponižavanju i drugačijem tretmanu. Ne znam kakva će biti odluka suda ali javnost neće biti isklјučena od znanja da ne postoji ni jedan zakonski propis niti legalan cilј koji ovlašćuje MUP ili BIA-u da u kontinuitetu građanina Srbije diskriminišu – kaže Zdenko Tomanović.

Od koga su čuvali Radu Trajković?

Zabrinjava cinizam MUP i BIA da su oni u Merdaru zapravo hteli da zaštite Radu Trajković, dodaje, kojoj su, kako kaže, Trajković, tada ujedno i rekli – možete nazad na Kosovo ali ne u unutrašnjost Srbije.

– Od koga su je tada štitili? Pa, Rada Trajković je više puta javno govorila da nju ugrožava vlast Srbije. Zašto su joj ukinuli obezbeđenje? Od koga su je pre čuvali a danas ne čuvaju? Zašto nije mogla u unutrašnjost Srbije 24 sata? Nema tog zakonskog propisa koji omogućava da građaninu Srbije neopravdano i bez pravnog osnova ograničite kretanje na teritoriji Srbije. Zašto se njena deca izdvajaju iz reda čekanja na granicama? Da li je i to zaštita? Ili je ipak jasna politička osveta i diskriminacija? – zaključuje Zdenko Tomanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari