Rada Trajkovićfoto FoNet Milica Vučković

Nedelju dana od kako je političarka sa Kosova Rada Trajković zadržana 24 sata na prelazu Merdare sa Kosovom, još nemamo zvaničnu stranu priče i stav nadležnih organa o razlozima njenog zadržavanja.

Do objavljivanja ovog teksta nisu se oglasili ni MUP ali ni BIA, čiji je pripadnik, prema rečima Trajkovićeve, oduzeo pasoš njoj, nemom sinu i vozaču prilikom njenog povratka sa Kosova u Srbiju.

Jedino što je šira javnost mogla da čuje od zvaničnika Srbije su reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je zadržavanje sa 24 sveo na samo par sati.

“Uhapse vam ljude ni krive ni dužne, maltretiraju ih i ne daju im lekove, ali je problem da li je neko čekao negde sat ili dva, i sve je u skladu sa zakonom”, prokomentarisao je Vučić zadržavanje Trajković, ali i hapšenja na severu Kosova.

Iako nije naveo konkretno ime, on je poručio da „nije bilo stranca koji ga nije pozvao zbog, kako je naveo Kurtijeve savetnice, koja je, kako kaže, zadržana na dva sata.

„Kažu – strašna je greška i veliko rušenje demokratije, to što je Kurtijeva savetnica ili neko ko zastupa njihove interese, a ne interese svoje zemlje i svog naroda, čekala na administrativnom prelazu dva sata. Zamislite te strašne torture ili ne znam čega sve. I onda shvatite da iza svega toga, da iza tih 0,1 odsto ili 0,5 odsto, stoje oni. Da oni u stvari žele da Srbi budu takvi i svi građani Srbije budu takvi koji će državu Srbiju da im daju na tacni”, rekao je Vučić.

Profesorka prava u penziji Vesna Rakić Vodinelić kaže za Danas  da obe institucije smatraju da nikom, izuzev vladaru, ne odgovaraju za svoje postupke, a naročito da nisu ništa dužni javnosti.

– I zaista iako bi morali odgovarati pravno, stvarnost je takva da je komotno ne odgovoriti faktički. Za njih, a i za mnoge među nama, Skupština je samo dominacija većine nad manjinom, a ne narodno predstavništvo niti  državni organ demokratske kontrole službi javnog reda i bezbednosti. Imamo Ustav i zakone, alj njihova primena nije pravo svake građanke ili građanina, već privilegija vlasti i njenih bučnih podržavalaca – ukazuje naša sagovornica.

Pravnik Milan Antonijević za Danas kaže da je u jeku javne rasprave o Nacrtu Zakona o unutrašnjim poslovima, dobro da preispitamo ponašanje policije i službi bezbednosti u ovom periodu i to upravo u slučaju zadržavanja Rade Trajković.

– Nacrt zakona donosi mnogo više prostora za samovolju i širi ovlašćenja policije duboko ulazeći u Ustavom zagarantovana ljudska prava – navodi on.

Antonijević primećuje i da se nije oglašavao ni zaštitnik građana.

– Osim ćutanja svih iz službi bezbednosti, koji su dužni da javnosti daju objašnjenja ko se i kako protivpravno lišava slobone, dobro je da ostane zapisano da je i nacrt zakona i zadržavanje Rade Trajković prespavao i naš Zaštitnik građana – ukazuje naš sagovornik.

Kako zaključuje, čudi žurba Vlade da se zakon stavi u prioritete.

– Na kraju, kako se sada usaglašavaju i pravosudni zakoni, koji su osnov za promenu i osamostaljivanje ove grane vlasti, čudi žurba Vlade da se zakon o unutrašnjim poslovima, koji nije ni bio najavljen pre nekolilo meseci u ekspozeu pri formiranju Vlade, niti ga ima u Planu rada vlade, sada stavi u prioritete – navodi Antonijević.

A kada je reč o zaštitniku građana, Zoranu Pašaliću, on kaže da za ovaj slučaj nije čuo.

Na pitanje da li je bilo osnova da reagujete u ovom slučaju, odgovara da nije uopšte upoznat sa tim slučajem i pita kada je to bilo. Uz to kaže da mu se obrati onaj ko je zdržavan bez osnova.

Bojan Pajtić, proferos Univerziteta u Novom Sadu, veruje da zvanično objašnjenje o tome zašto je bila maltretirana Rada Trajković nećemo nikada dobiti.

– Možda je i bolje tako jer bi nam, pretpostavljam, svojom „verzijom“ vređali inteligenciju. Režim veruje da im to, što su na vlasti, garantuje pravo da malteretiraju koga god hoće, sruše šta hoće, ukradu koliko god hoće i da pritom nikom ništa nisu dužni da objasne. Nema kraja njihovoj bahatosti – zaključuje Pajtić za Danas.

Podsetimo, Trajković je prošlog petka uveče nakon skoro 24 sata koliko je bila zadržana na adminstrativom prelazu Merdare na ulasku u Srbiju sa Kosova prebačena sanitetskim vozilom u Prokuplje jer joj je zdravstveno stanje naglo pogoršano. Ona je, sa sinom i vozačem, od četvrka od 19 i 30 zadržana na tom prelazu, a kako je za Danas rekla, pasoš joj je uzeo momak koji se predstavio kao pripadnik BIA.
Neprijatnost sa policijom i zadržavanjem na aerodromu Nikola Tesla, imala je i ćerka Rade Trajković.

To je bilo drugo zadržavanje Trajkovićeve, jer ju je u četvrtak ujutru srpska policija držala na administrativnom prelazu Merdare više sati, dok je putovala na sastanak u Prištinu.

Trajkovićeva se sve vreme zadržavanja na Merdaru oglašavala na društvenim mrežama, a u svojim tvitovima za čitavu situaciju u kojoj se našla i to kao dijabetičar, bez insulina, okrivila je predsednika Srbije, Aleksandra Vučića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari