Zašto se sve Vučić plaši drugog kruga predsedničkih izbora? 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Drugi krug predsedničkih izbora je na više nivoa isključivo negativan razvoj događaja za Aleksandra Vučića i SNS koja ga kandiduje.

Ulazak u drugi krug značio bi pad njegovog ličnog rejting, pokazalo bi se da su promene moguće i potencijalno bi se pokrenuo veliki broj apstinenata, ali i potencijalna kolebljivost njegovih birača, pa i koalicionih partnera, čime bi bila dovedena u pitanje njegova pobeda u drugom krugu, kažu sagovornici Danasa odgovarajući na pitanje zbog čega se sve Vučić plaši drugog kruga predsedničkih izbora.

Igor Avžner, marketinški strućnjak, za Danas kaže da bismo drugi krug predsedničkih izbora u Srbiji mogli poistovetiti sa devetim krugom Danteovog pakla.

– Taj krug je bio rezervisan, pored ostalih, i za izdajice političkih istomišljenika. Nedobijanjem apsolutne pobede u prvom krugu, kandidat do sada vladajuće koalicije bi se našao u situaciji u kojoj ne bi mogao da po ko zna koji put pokaže apsolutnu dominaciju na političkoj sceni. Dakle, mogao bi se osećati “izdanim”. Samim tim, uveliko bi se dovela u pitanje njegova pobeda u drugom krugu. Ne samo zbog tog saznanja, već i zbog mogućih političkih kalkulacija kako samog biračkog tela, tako i do sada vernih koalicionih partnera, pre svega mislim na socijaliste i koaliciju oko njih. Iako po politickoj moći zaslužuju više, poslednja podela funkcija i moći im nije išla na ruku i upravo zato bi mogli da potraže “uhlebljenje” između dva kruga i na drugoj strani. Po principu aukcije. Ko daje više – navodi Avžner.

On podseća da još uvek odzvanja rečenica iz prošlosti, koja bi mogla biti i te kako aktuelna:“Ne znam ko će biti Predsednik, ali znam ko će biti Premijer!”

– U ovakvoj situaciji, naravno, ne treba gledati baš sve kroz novac, iako sigurno i to ne bi bio zanemarljiv deo ponude. Raznorazne afere, papiri po tužilaštvima i potencijalna obećanja za stavljanja u fioke, takođe bi morala da uz prvi deo budu prisutna, kao uostalom i značajnija i jača ministarstva za kojima svi političari “žude” – ukazuje on.

Kako dodaje, s druge strane, dovođenje u pitanje “apsolutne ljubavi” biračkog tela i eventualnog davanja dela te iste ljubavi, bilo kojoj drugoj strani, mogla bi da proizvede i talas glasanja “protiv”, povećanu izlaznost kod apstinenata i opoziciono orijentisanih birača, a istovremeno kod čitave plejade onih koji nisu zadovoljni svojim mestom i pozicijom ostvarenom u deset godina vladavine.

– Uvek postoji “crv sumnje” – gde bih stigao, da sam bio sa onim drugima? Ako ne mogu ovde da se probijem, tamo ću moći… Sama mogućnost da postoji opcija da ONI DRUGI dođu na vlast, a nije nemoguće, nezadovoljno članstvo, koje je dobrim delom već gubi strpljenje, bi u drugom krugu lako moglo da glasa protiv SNS i njenog lidera i tako ceo sistem implodira – objašnjava Avžner.

Treća, i prema njemu takođe bitna stvar je psihološki momenat satisfakcije, koji je naravno pre svega proizvod vremena u kome živimo.

– Ako mi treba hrana… klik… stize! Ako mi treba film, klik… Ako mi treba bilo sta… Sukob sa eventualnim nedobijanjem satisfakcije na prvi klik, mogao bi lako da uruši čitavu piramidu. Piramidu, koja svoju uporišnu tačku, ruku na srce, i ima samo u jednoj tački, a to je kandidat vladajuće koalicije za Predsednika Srbije, Aleksandar Vučić. Možda je baš odabrani slogan “Zajedno možemo sve” kontraproduktivan, jer je i građanima, a izgleda i međunarodnom faktoru sve više stalo da političari rade u okviru svojih ovlašćenja i u skladu sa demokratskim normama, a ne sve što zamisle. Često tako, što i dela ne bi bila u skladu sa važećom legislativom – kaže on.

Kako zaključuje, na mnoga pitanja građani nisu dobili odgovore.

– Da li će odgovor građana na takvo ponašanje vlasti stići već početkom aprila, ostaje da vidimo. Kod nas nema straha – smatra Avžner.

A politikolog Boban Stojanović kaže da je Vučičev strah zbog percepcije koju je uspeo da stvori kod velikog broja ljudi o nepobedivosti i ubedljivoj dominaciji i to održava već duđi niz godina.

– Iz izbornog ciklusa u izborni ciklus je čak i dizao tu lestvicu i stvorena je atmosfera da će “uvek biti na vlasti”, a sa eventualnim ulaskom u drugi krug pokazuje se ipak da su promene moguće i potencijalno pokreće veliki broj apstinenata, ali i potencijalna kolebljivost njegovih birača. Zato se uvek trudio i da opoziciju rasparča i razbije na sitne delove kako se niko ne bi pojavio ni sa 20 odsto podrške, a kamoli da se približi po rejtingu jer se time menja percepcija kod birača o potencijalnim promenama – kaže Stojanović.

Dejan Bursać, saradnik Institutu za političke studije, pak smatra da drugi krug u ovom trenutku nije izvestan ali da ako do njega dođe, to bi značilo opadanje ličnog Vučićevog rejtinga koji je prošle izbore dobio prilično lako u prvom krugu.

Prema njeegovim rečima, budući da SNS veliki deo svoje popularnosti zasniva na Vučićevom rejtingu, taj eventualni pad bi značio pukotine i problem za rejting SNS što bi moglo da ukaže na mogućnost da se na nekim narednim izborima može naprednjacima naneti neki mali ili pak veći poraz.

A politikolog Mladen Mrdalj ukazuje i na još jedan aspekt Vučićevog straha – televizijski duel sa protivkandidatom.

– Vučić se plaši drugog kruga i zato što bi morao da izbegava sučeljavanje sa protivkandidatom, a to bi urušilo njegov oreol ubedljivosti kod velikog broja iskrenih glasača. Ukoliko prihvati, opet bi taj duel pretio da ga teško obruka, jer materijala za brukanje ima – ukazuje on.

I dodaje da se ne radi samo o predsedničkim izborima, nego i o posledicama ukupno na raspoloženje iskrenih glasača SNS koji bi mogli biti poljuljani u ubeđenju da treba glasati i za SNS i za Vučića.

– Dodatno, takav duel bi bio spektakl koji bi privukao i apstinente i neodlučne, pa bi verovatno isprovocirao i glas protesta protiv Vučića i SNS. Dakle, drugi krug je na više nivoa isključivo negativan razvoj događaja za Vučića i SNS – zaključuje Mrdalj.

Na televizijski duel pred drugi krug

Na prozivke da za deset godina vlasti nije stao pred kamere ni sa jednim opozicionim liderom, i na izazove da izađe na televizijski duel bar tokom kampanje, Vučić je letos rekao da do takvog duela može doći pred drugi krug predsedničkih izbora. On je rekao da se nikad do sad nije desilo da neki predsednik Srbije izlazi na televizijski duel bilo kome, sem u drugom krugu predsedničkih izbora. „Uvek spreman da razgovaram sa svima, na način kao što sam razgovarao o Kosovu, sam a preko puta mene svi oni, odlazio sam u Skupštinu kao premijer ili predsednik, odgovarao sam opozicionim poslanicima“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari