Zašto SNS ne preza ni od pokušaja vrbovanja odbornika "Srbije protiv nasilja"? 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Slobodan mandat poslanika i odbornika otvorio je put za njihovo potkupljivanje, što, ako je verovati izjavama opozicionara, Srpska napredna stranka pokušava maksimalno da iskoristi za formiranje vlasti u Beogradu, ne prezajući čak ni od toga da kontaktira i odbornike sa liste svog najvećeg oponenta “Srbija protiv nasilja“.

Najpre je o tome govorio lider Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić rekavši, za Novu, da smatra da su razgovori koje je vlast vodila sa pojedinim odbornicima liste “Mi – glas iz naroda” Branimira Nestorovića, POKS, čak i s jednim s liste “Srbija protiv nasilja”, samo pokušaj Aleksandra Šapića, bivšeg gradonačelnika da napravi većinu, iako je jasno da preko Nestorovića i njegovog navodnog odbijanja da formira vlast u Beogradu sa SNS i SPS, Vučić pravi pokriće za nove beogradske izbore.

A zatim je to naveo i Dobrica Veselinović, jedan od nosilaca beogradske liste “Srbija protiv nasilja”. Prema Veselinovićevim rečima, ima „priča“ o tajnim pregovorima predstavnika SNS sa pojedinim ljudima koji su osvojili odbornička mesta u Skupštini grada Beograda, iako kandidat SNS za gradonačelnika Aleksandar Šapić tvrdi da nema tajnih pregovora.

Veselinović je za televiziju Nova S rekao „da se priča“ da je bilo kontakata i sa članovima „Zeleno-levog fronta“ (ZLF), odnosno s pojedinim ljudima sa liste koalicije „Srbija protiv nasilja“.

„Ono što sam čuo je da to krene tako što im neko priđe i kaže ‘pa dobro, ajde da se napusti koalicija’… pa ‘šta god treba, videćemo, brinućemo’, i slično. Nema tu koverti i kofera“, istakao je Veselinović.

Rekao je da što se tiče ZLF i izborne liste „Srbija protiv nasilja“, ljudi koji su na toj listi su tu pre svega zbog ubeđenja i da nisu potkupljivi.

„To nije stvar novca i korupcije, već se radi o javnom interesu. To očigledno nije slučaj i sa nekim drugim koji su postali odbornici“, rekao je Veselinović.

Aleksić za Danas kaže da nema informacije da SNS i dalje pokušava da kontaktira njihove odbornike.

– Nemam informacije da i dalje pokušavaju da ostvare kontakt sa odbornicima iz naše koalicije ali i ne očekujem da bilo sa kime i mogu razgovarati jer očekujem ponavljanje izbora u Beogradu – naveo je on kratko.

Ako se uzme u obzir bahatost naprednjaka koji državu i sve u njij smatraju poligonom za ostvarivanje njihovih želja, ali i preletanja i potkupljivanja iz prošlosti, nije za čuditi se njihovim pokušajima da na svoju stranu i ovaj put prevedu neke od opozicionara.

Bojan Vranić, profesor Fakulteta političkih nauka, za Danas objašnjava ovu pojavu.

– Od kako su 2011. napravljene izmene po kojima su poslanici vlasnici mandata, svedoci smo opšte političke trgovine. Tu SNS naročito prednjači u uzimanju poslanika sa tuđih lista, i stanje na lokalu je skoro pa epidemija, dok se na centralnom nivou takva aktivnost smanjuje i više je sofisticirana. Budući da su ustavne i zakonske odredbe takve da garantuju poslanicima aposlutno slobodni mandat, ne može se ništa uraditi osim da se apeluje na moralnu svest i političku odgovornost vlasnika mandata – navodi on.

Prema njegovom sudu, rešenje je u političkom dogovoru između svih stranaka, da se slobodni mandat “obuzda”, ali tako da se preporuke Venecijanske komisije o političkim slobodama ne dovedu u pitanje.

– To je negde na sredini između toga da je stranka vlasnik mandata i da je poslanik vlasnik mandata. Kako je SNS već deceniju najjača stranka, na njima je i najveća odgovornost da pokrenu takav dijalog, što na osnovu dosadašnje prakse koju imaju nije realno za očekivati. Zato je na opoziciji da pritiska da do dogovora dođe što pre, ako hoćemo politički buvljak da zaustavimo – navodi on.

Podsetimo, SNS, koji je u glavnom grdau osvojio 49 dobornika u Skupštini Beograda osim pet odbornika SPS nedostaje dva za formiranje većine od 56 glasova. Zato, kao govore opozicioni političari, pribegava potpupljivanju. Nestorović nije želeo da govori o pojedinostima kontakat odbornika u Beogradu ali je rekao da je suma bila šestocifrena. Dok je POKS saopštio sredinom januara da su odbornici i poslanici te stranke širom Srbije proteklih dana i nedelja odbili „nepristojne ponude, a zatim i najteže ucene” predstavnika SNS da iznevere narodnu volju i postanu deo vlasti. “Takvi pokušaji su odbijeni u Beogradu, Kragujevcu, Paraćinu, Vranju i drugim mestima“, istakao je predsednik POKS Vojislav Mihailović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari