Zašto Vladimir Đukanović tvrdi da je SNS oblikovala desnu i levu opoziciju po sopstvenoj meri? 1foto FoNet Zoran Mrđa

Dobar deo parlamentarnih opozicionih stranaka smatra da ima istine u tvrdnji naprednjaka Vladimira Đukanovića da je Srpska napredna stranka u proteklom periodu poprilično radila na oblikovanju opozicije po sopstvenoj meri i na način, idealan za upravljanje.

Navode da je stub režima Srpske napredne stranke uništavanje, kreiranje ili kupovina opozicionih stranaka, pogotovo onih na desnici. Opozicionari, međutim, svi odreda odbacuju mogućnost da je SNS učestvovao u oblikovanju baš njihove stranke.

“Ne postoji ništa zanimljivije nego oblikovati opoziciju. Realno, mi smo je u svakom pogledu napravili idealnom po nas. Sve je prisutno, od radikalno levih, do radikalno desnih. Tu su razne biznis varijante, NVO sektor. Idealno za upravljanje. Lepo onomad reče Vučić- svi su oni moji”, napisao je na svom tviter nalogu Vladimir Đukanović, član Predsedništva Srpske napredne stranke.

Ovaj tvit izazvao je brojne komentare u stilu da čega se pametan stidi, budala se ponosi i da bi bilo dobro da autor tvita oseća bar malo stida zbog društvenih okolnisti koje je u Srbiji iskreirala vlast naprednjaka. Neki od komentara su i da je Đukanovićev tvit zapravo glorifikacija prljavštine, manipuacija, nemorala i moralnog rastakanja jedne države. Među komentarima bilo je i zahteva da Đukanović obelodani imena onih opoziciinih stranaka na čijem oblikovanju je radila Srpska napredna stranka .

Đukanović nije, međutim, napisao ko su omiljeni opozicionari naprednjaka. Ostavio je javnosti da sama nagađa na koga je mislio, ali je istovremeno dao šlagvort opoziciji za dodatna međusobna prepucavanja.

“Zasigurno ima istine u ovome što govori poslanik Đukanović. U Srbiji su oduvek postojali omiljeni opozicionari ala Šešelj kome smenjivanje Miloševića nije bio glavni diskurs. Tako i danas u opoziciji imate omiljene opozicionare kojima nije glavni diskurs smena aktuelnog režim. Samo recimo poslušajte izjave u poslednje vreme, ili govore u Skupštini ko je smeo da u govoru spomene Aleksandra Vučića”, kaže za Danas Stefan Jovanović, generalni sekretar Narodne stranke ne želeći da otkrije na koje opozicione stranke je mislio.

Umesto odgovora, Jovanović, ponavlja da je Narodna stranka dosledna opozicija aktuelnom režimu.

“Nama jeste glavni diskurs smena režima. Narodna stranka nije saradnik ni pomagač režimu SNS, niti će to ikada biti”, naveo je sagovornik Danasa iz Narodne stranke.

A Radomir Lazović, poslanik Ne davimo Beograd smatra da zaista postoje opravdane sumnje da su brojne desničarske političke organizacije pomagane i kontrolisane od strane SNS-a. One su, kako kaže, korisni sateliti SNS-a koji nikada ne protestuju kada nam ljudi umiru od zagađenja, ili zbog stanja zdravstvenog ili obrazovnog sistema, ali su prvi kada treba zagušiti javni prostor oko „velikih“ tema, ili kada treba napadati ugrožene grupe.

“Ove organizacije skoro nikada ne kritikuju vladu po pitanju ekonomske politike ili životnih pitanja građana već služe za podizanje tenzija oko osetljivih tema kako bi onda Vučić ispao umerena i trezvena opcija koja spasava Srbiju. Zato ovaj komentar Vladimira Đukanovića vidim upravo kao poruku i upozorenje svima njima da ne talasaju previše, ako to šefu ne odgovara”, navodi Lazović.

Ističe da sumnju pobuđuje i kombinatorika sa prethodnih izbora gde su se zaista videle neke čudne kombinacije. Jedna od njih se dogodila par dana pred izbore kada je Vučićev nasmejani nadrilekar i veoma popularni šaralatan pred izbore podržao Dveri. Lazović tvrdi i da je u predizbornom inženjeringu DSS povezan sa vlastima podobnim POKS-om.

Lider Dveri Boško Obradović ne prepoznaje se,međutim, u Đukanovićevom tvitu, ali ni u tvrdnjama Lazovića da Dveri spadaju u oblikovanu opoziciju. Tvrdi da je odavno jasno da Šešelj, Čanak i Čeda Jovanović nisu opozicija, već produžena ruka vladajućeg režima.

“Kolega Đukanović nije opisao opoziciju već upravo svoju SNS: Sve je tu prisutno od NATO lobista do ekstremnih desničara, tu su razne biznis varijante, NVO sektor, pa i kriminalni krugovi i novi tajkuni. Njihova je sigurno želja da kontrolišu i opoziciju, ali trenutno sve teže kontrolišu i sopstvene redove, jer imaju Nebojšu Stefanovića i Zoranu Mihajlović koje ne smeju da izbace iz Vlade Srbije iako su dokazani agenti stranog interesa i više rade za zapadne ambasade nego za Srbiju”, ističe Obradović i dodaje da se i u prozapadnoj opoziciji nude da budu u Vučićevoj vlasti koja bi uvela sankcije Rusiji.

A u prozapadnoj opoziciji tvtrde da je Đukanovićev tvit čista provokacija.

“To je jeftin pokušaj provokacije, čiji je cilj da se ovaj tvit izvuče kao „dokaz“ kad god se započne neka besmislena rasprava unutar opozicije. Niti SNS, a još manje Vladimir Đukanović, mogu da oblikuju opoziciju. Jedino što su oni kao stranka, odnosno kao interesna organizacija oblikovali jesu korupcija i organizovani kriminal i to će biti najveće nasleđe njihove politike”, smatra Pavle Grbović, poslanik Pokreta slobodnih građana, dok Dragana Rakić, poslanica Demokratske stranke primećuje da se Aleksandar Vučić i njegovi poslušnici posvećeno bave opozicijom i razbijanjem njenog jedinstva.

Razlog za to je, prema njenim rečima, što su svesni da samo snažna organizacija, sa jasnim političkim ciljevima i jakom infrastrukturom po čitavoj Srbiji, može da smeni i procesuira sve iz Vučićevog režima koji su se ogrešili o zakon.

“Istina je da Vučić kontroliše i veliki deo opozicije i skoro sve društvene procese, kao što su bile litije od pre neki dan. On to čini na tri nivoa: preko propagande, korupcije i kriminala. Kad ne pomogne propaganda i podmićivanje, onda nastupaju batinaši-kriminalci da zavrću ruke i prete građanima”, navodi Rakić.

Navodi da je nezahvalno govoriti koje sve stranke kontroliše Vučić.

“Odgovorno tvrdim da Vučić apsolutno nema nikakav uticaj na Demokratsku stranku. Oni članovi DS-a preko kojih je Aleksandar Vučić bezuspešno pokušavao da utiče na donošenje odluka u DS-u odavno nisu naši članovi”, zaključuje zamenica predsednika Demokratske stranke.

Borko Stefanović , zamenik predsednika Stranke slobode i pravde nije želeo da komentariše Đukanovićev tvit o oblikovanju opozicije.

Milenković: Stub SNS režima je kreiranje ili kupovina opozicionih stranaka

Dušan Milenković iz Centra za društveni dijalog smatra da je stub SNS režima uništavanje, kreiranje ili kupovina opozicionih stranaka, pogotovo onih na desnici.

“Tako da se apsolutno slažem sa gospodinom Đukanovićem koji se hvali uspešnošću tog SNS poduhvata. Naravno da nisu svi SNS, odnosno na sreću još uvek nismo došli do vremena KPJ, ali SNS je u velikoj meri Komunistička partija Jugoslavije. Jer drži apsolutnu vlast, iznad je države i svih instituija, teži da sama bira i oblikuje političke protivnike, i najsnažniji politički pluralizam drži unutar stranke, to jest ne pušta pluralizam u društvo”, ocenjuje Milenković.

Mrdalj: Uticaj SNS u rastiranje opozicije nije toliki, kako tvrdi Đukanović

Komentarišući tvit Vladimira Đukanovića, politikolog Mladem Mrdalj, kaže da se ovaj naprednjak malo hvali, a malo likuje, ne bi li izgledali i on i njegova partija pametniji nego što jesu.

“Nema sumnje da su oni shvatili da mogu da utiču na prostor koji određene opozicione partije i lideri dobijaju u medijima – samim tim što SNS stvara medijsku prašinu čim napadne nekoga bilo kroz medije bilo kroz zloupotrebu državnih organa, kao što se nedavno desilo sa Zdravkom Ponošem. Sa druge strane, opozicija i sama radi protiv sebe, pa zašto Đukanović ne bi svojima pripisao više veštine i pameti u rasturanju opozicije, nego što je stvarno slučaj”, napominje u izjavi za Danas politikolog Mladen Mrdalj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari