Zatišje pred buru i katarza političke scene: U Šumadiji se SNS "ukrupnjava", a opozicija stvara "zajedničko jezgro" 1Foto: Arhiva ujedinjene opozicije Kragujevac

Vlast u Kragujevcu i okolini, po mišljenju čelnika lokalnih opozicionih stranaka – nikad nije bila gora.

I dok se tas vladajućeg SNS u Šumadiji „ukrupnio” skorašnjim zvaničnim prelaskom Dragana Jovanovića iz Topole koji je čitavu svoju stranku Bolja Srbija „preveo” u vladajuću partiju i kragujevačke parlamentarne opozicione stranke su sele za „isti sto” sa željom stvaranja „zajedničkog opozicionog jezgra”.

– Prelazak Dragana Jovanovića, nakon dugodišnje saradnje sa SNS-om, je odlična stvar za opoziciju. Po meni je ovo katarza za opozicionu političku scenu Topole, jer više ne može da vara građane da je i on opozicija. Rezultat njegovog rada je da građani Topole nemaju pijaću vodu u 21.veku, kao i da nije doveo ni jednog investitora za sve ove godine. Krajnji rezultat je da Topola po poslednjem popisu ima skoro 3.200 manje stanovnika, kaže za Danas Dalbor Jekić, narodni poslanik i predsednik Gradskog odbora Stranke slobode i pravde iz Kragujevca.

Jekić je, kako kaže, prethodnih mesec dana obišao celu Šumadiju, i po njemu evidentno je da su građani nezadovoljni trenutnim stanjem. Inflacija i stalna poskupljenja su značajno uticala na pad životnog standarda, a poljoprivrednici se bore za goli opstanak.

Na njegovu inicijativu, prošle nedelje u prostorijama kragujevačkog SSP-a održan je sastanak na kome su prisustvovali Veroljub Stevanović, narodni poslanik POKS-a, Nikola Nešić, narodni poslanik Zajedno, dr Predrag Delić, prvi čovek kragujevačke Narodne stranke, Ivan Dubljanin, predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke, Slađana Radisavljević iz Novog DSS-a i Slađan Rakić, odbornik Grupa građana Alternativa.

Zatišje pred buru i katarza političke scene: U Šumadiji se SNS "ukrupnjava", a opozicija stvara "zajedničko jezgro" 2
Građani od nas traže jedinstvo koje treba da izvuče grad iz ambisa – Dalibor Jekić Foto: GrO SSP Kragujevac

– Politički život u Kragujevcu dobija na dinamici, opozicija u Kragujevcu je sela za sto, sve razlike su stavljene po strani jer nam je svima grad na prvom mestu. Apsolutno smo saglasni da naš grad nije bio nikad u goroj situaciji, to je prosto vidljivo na svakom koraku. Institucije sistema su potpuno urušene, a interesi pojedinaca su iznad interesa građana. Prvi zajednički sastanak koji je održan prošle nedelje je početak naše saradnje Održavanjem ovog sastanka smo pokazali zrelost i odgovornost zbog stanja u kojem se nalazi naš grad. Naša saradnja će se nastaviti i u narednom periodu, opozicija u Kragujevcu ima ogroman potencijal. Mi iz opozicije verujemo da Kragujevac može da bude jedan od prvih gradova u kojem će SNS izgubiti vlast. Građani od nas traže jedinstvo koje treba da izvuče grad iz ovog ambisa u kojem se trenutno nalazi, ističe Jekić.

Da je „vlast u Kragujevcu je najlošija vlast u poslednjih par decenija” i ne samo „da se ne gradi već se ruši”, smatra i Nikola Nešić, narodni poslanik Zajedno i odbornik u Skupštini grada.

– Loše rukovođenje gradom dovelo je do toga da se tu i tamo realizuje poneki državni projekat poput Data centra i Palate pravde, kako bi zamaskirali nestručnost lokalne vlasti. Za protekle četiri godine gradska vlast je planirala da uradi 22 fasade na zgradama, od kojih je uradila jednu, a jedna se trenutno radi a radnika nigde. Svaki Kragujevčanin može da posvedoči tome da se gradska Tržnica neuspešno radi već godinama i da radovi nisu odmakli dalje od početka a čak je deo nje i srušen. To je simbol ove gradske vlasti, nabraja Nešić.

On dodaje da je „nestručna gradska vlast je potrošila 1,5 milion evra našeg novca”, i to iz kredita, za uređenje autobuskih stajališta u gradu, a od kojih je uredila samo jedno. Potrošeno je tri miliona evra za „Zastavin servis”, koji sada predstavlja magacin „Vodovoda”.

Zatišje pred buru i katarza političke scene: U Šumadiji se SNS "ukrupnjava", a opozicija stvara "zajedničko jezgro" 3
Retki realizovani državni projekat samo maskiraju nestručnost lokalne vlasti – Nikola Nešić Foto: Zajedno

– U Kragujevcu nikad više rupa na trotoarima, a bahata gradska vlast je potrošila čak 7,5 miliona evra za asfaltiranje ulica. Grad je propustio priliku da prihoduje od projekta „Čista Srbija”, a realizacija ovog Projekta je ispod svakog minimuma. Ovo su samo neki od razloga koji su opoziciju „doveli” za isti sto, a kako bi se razgovaralo i o političkim pritiscima koji su sve češći i bahatiji ali i kako da bi se zaustavilo dalje propadanje Grada, navodi on.

Za dr Predraga Delića, predsednika GrO NS, još jednog od učesnika pomenutog sastanka opozcionih stranaka – „Kragujevac polako postaje grad zaboravljen kako od Republike tako i od lokalnih vlasti”.

– Od grada koji je bio centar regionalog razvoja postajemo palanka. Prva slika grada, razrovane ulice, nedostatak parking prostora, urbanistički haos. Ne vidim ni želju ni volju aktuelne vlasti da probleme rešava, kaže on.

I po Deliću postoji imperativ za budućom saradnjom i zajedničkim nastupom opozicije na narednim lokalnim izborima.

– Ono što je u ovom trenutku neophodno jeste potreba za stvranjem zajedničkog opozicionog jezgra kome će Kragujevčani dati glas, i koje će doneti rešenje za nagomilane probleme u funkcionisanju grada. Vlast se grčevito bori za opstanak, svesna činjenice da joj nestaju svi aduti iz rukava. Pribegli su svim vidovima prekomponovanja vlasti, da bi na taj način zamaskirali svoj nedomaćinski i neodgovorni odnos prema nahvažnijim gradskim problemima, smatra doktor Delić.

Zatišje pred buru i katarza političke scene: U Šumadiji se SNS "ukrupnjava", a opozicija stvara "zajedničko jezgro" 4
Kragujevac je zaboravljen od državnih i lokalnih vlasti – dr Predrag Delić Foto: GrO NS Kragujevac

Ako bi u jednoj rečenici morao da okarakteriše političko stanje i trenutnu atmosferu za Ivana Dubljanina, predsednika kragujevačkog DS-a to bi bilo „zatišje pred buru”.

– Apatija i bezvoljnost je slika današnjeg Kragujevca. Bilo je ljudi koji su verovali da će Kragujevac kao naprednjački grad doživeti dodatni procvat ali danas u to više ne veruju ni sami naprednjaci i to se oseća, ceni on.

Po Dubljaninu „opozicija u Kragujevcu ima jedinstvenu šansu da bude lider promena u Srbiji”.

– Ne bi bilo prvi put u istoriji da duh promena krene odavde svom svojom silinom. Demokratska stranka će učiniti sve što je u njenoj moći da do toga dođe. Bili smo i ranije faktor ujedinjavanja, tako da i danas težimo ka tome da se otpor vlasti grupiše i ne rasipa, podseća Dubljanin dodajući da „koja je prava mera toga, pokazaće naredni period i analize koje su u toku”.

Zatišje pred buru i katarza političke scene: U Šumadiji se SNS "ukrupnjava", a opozicija stvara "zajedničko jezgro" 5
U procvat grada pod SNS-om više ne veruju ni sami naprednjaci – Ivan Dubljanin Foto: GrO DS Kragujevac

U ime Gradskog odbora Stranke Slobode i pravde Dalibor Jekić najavljujući uskoro nova okupljanja pomenutih opzicionih stranaka i kao i proširenje „opozicionog jezgra” ostalim opozicionim partijama, organizacijama, udruženjima i uglednim pojedincima.

Nestručna uprava, katastrofalna infrastruktura, neodgovornost prema građanima, gradnja „po meri investitora”

Ono što objedinjene opozicione stranke u Kragujevcu najčešće zameraju lokalnoj vlasti SNS-a su najčešće loša realizacija infrastrukturalnih projekata – kao i nespremnost da se za to preuzme odgovornost, nedomaćinsko gazdovanje komunalnim preduzećima, katastrofalno regulisanje saobraćaja na teritoriji grada, nedostatak parking mesta i urbanizacija i gradnja „po meri investitora”.

Opšte mesto je i stanje Gradske tržnice koja se bezuspešno rekonstruiše već godinama a sa kojom je, opravdano iziritiran njenim izgledom i statusom „Skadra na Bojani” čak i sam predsednik Aleksandar Vučić otpočeo svoje sretenjsko obraćanje za Dan državnosti u Kragujevcu.

Zatišje pred buru i katarza političke scene: U Šumadiji se SNS "ukrupnjava", a opozicija stvara "zajedničko jezgro" 6
I predsednika Vučića na Sretenje „zabolelo” u kakvom je stanju Gradska tržnica u Kragujevcu Foto: Z. S. M.

Najveće zamerke Stranke slobode i pravde na vođenje grada ima zbog stanja infrastrikture, preterane gradnja u centru Kragujevca koja je uzrok problem parking prostora, kaže Dalibor Jekić iz SSP-a.

Za Nikolu Nešića iz Zajedno ključne zamerke lokalnoj vlasti su: nestručnost u upravljalju Gradom i nepreuzimanje odgovornosti, loše upravljanje Vodovodom i Energetikom (gde se po njemu „novi gubici se generišu na dnevnom nivou”) i stanje u Upravi za razvoj i investicije koja nema kapacitet da odgovori zadacima veličine Grada Kragujevca „a plus su uključeni u mnoštvo spornih odluka”.

Nemar i neodgovornost prema svojim građanima je najveća zamerka dr Predraga Delića iz NS.

– Ništa se ne čini da se reše infrastrukturni problemi, ulice pune rupa, katstrofalno regulisanje saobraćaja na Maloj Vagi, u Centru, kao i semafor kod Medicinske škole. Spomenik bahatosti i nemaru je svakako zgrada Gradske Tržnice koja je u fazi rekonstrukcije preko hiljadu dana, bez izgleda da se u skorije vreme završi, podseća on.

Po rečima Ivana Dubljanina iz kragujevačkog DS-a „gradske vlasti” su potrošile neke od najvrednijih gradskih resursa, bez ikakvog plana i promišljanja.

– Tamo gde treba da imamo stambena naselja i usluge, imamo fabrike. Gde trebaju da se grade fabrike zvrje puste ledine. Grad se širi po meri investitora bliskih vlasti a ne na način koji bi bio najkorisniji za grad i građane. Toliko je tu grešaka napravljeno da je teško i nabrojati. Sa druge strane i ulaganja iz gradskog budžeta su bila sa jedne strane nedovoljna da ispate potrebe grada, a sa druge rasipnička, ocenjuje Dubljanin.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari