Zavetnici: Lokalne izbore na Кosovu održati po zakonima Srbije 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Srpska stranka Zavetnici ocenila je da poziv Predsednika Aleksandra Vučića Srbima na Кosovu da što pre zatraže lokalne izbore od Prištine, najbolje pokazuje „dezorijentisanost politike aktuelne vlasti i njenu nemoć da se odupre daljim ustupcima i zaštiti srpski narod u pokrajini“.

Ta stranka je saopštila da je naivno očekivati da će lokalni izbori, koji se sprovode „po zakonima tzv. Republike Кosovo“, na bilo koji način dovesti do stabilizacije situacije na severu i traži da se izbori održe po srpskom zakonu.

„Paradoksalno je da vlast u Beogradu poziva Srbe da učestvuju u izbornom procesu, koji će biti pod kontrolom istih onih paradržavnih institucija koje su okupirale sever Кosova i Metohije i već mesecima vrše nezakonita hapšenja, zatvaraju srpske škole i bolnice i Srbe guraju u potpunu humanitarnu katastrofu“, naveli su Zavetnici.

Dodali su da je „jedini način da se spreči dalje divljanje Кurtijevog režima – povratak srpskih institucija u pokrajinu i obustava primene svih protivustavnih sporazuma“.

„Ističemo da su na Кosovu i Metohiji legalni i legitimni samo oni izbori koji se održavaju pod okriljem države Srbije i zato tražimo od predsednika Narodne skupštine da u skladu sa ovlašćenjima koja mu daju Ustav i Rezolucija 1244 raspiše izbore u četiri srpske opštine na severu i zatraži od predstavnika misije UN da obezbede njihovo nesmetano sprovođenje“, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari