Zbog čega koalicija NADA ne može u Zrenjaninu da iznajmi prostor za tribinu o Kosovu 1foto FoNet Aleksandar Barda

Predstavnici koalicije NADA, koji gostuju po Srbiji povodom rasprave o francusko-nemačkom predlogu za Kosovo, imaju problem, kako tvrde, da u Zrenjaninu iznajme prostor za tribinu, koja je planirana u nedelju, 26. februara.

Prema rečima potpredsednika Novog DSS i narodnog poslanika Zorana Sandića, nakon što su uspeli da zakupe konferencijsku salu u jednom hotelu ista im je ubrzo otkazana i novac vraćen.

Mnoga vrata za njih su ostala zatvorena, nakon što su nastavili da traže slobodan prostor.

„Zakupili smo konferencijsku salu i ona nam je ubrzo otkazana, jasno je zašto je to tako i kome ne odgovara da patriotski blok govori o Kosovu i posledicama prihvatanja nametnutog sporazuma. Nismo uspeli ni u mesnim zajednicama, gde su sale besplatne. Podsetiću da je slično doživeo i član našeg predsedništva Siniša Atlagić, kome je otkazana tribina o političkoj propagandi u Kulturnom centru Zrenjanina. On taj predmet predaje u Beogradu, Banja Luci i Moskvi ali je u svom gradu bio nepoželjan“, komentariše za Danas Zoran Sandić, predsednik GO Novi DSS Zrenjanin.

Svoj skup u Zrenjaninu koalicija NADA ipak će održati u nedelju, 26. februara, u 19 časova, i to u sali za svadbe u ulici Pere Dobrinovića 31a, a na skupu će govoriti dr Miloš Jovanović, Milica Đurđević Stamenkovski, Boško Obradović, Vojislav Mihailović, istoričar Miloš Ković i profesor dr Slobodan Samardžić.

U Zrenjaninu organizacije civilnog društva imaju velike probleme u radu zbog nemogućnosti da zakupljuju prostor za održavanje tribina i drugih skupova, upozorava Miroslav Samardžić, politikolog.

„Sve institucije čiji je osnivač Grad Zrenjanin odbijaju da izdaju prostor za manifestacije koje ne odgovaraju vladajućim strankama, u Zrenjaninu su to SNS, SPS i SVM. Vremenom su tako počele da postupaju i komercijalne instiucije koje su najpre enormno podizale cene zakupa, a potom više ni pod tim uslovima nisu pirstajale da izdaju sale“, navodi Samardžić.

Prema njegovim rečima, Zrenjaninski socijalni forum je svoje tribine održavao u sali mađarskog kulturno-umetničkog društva „Petefi“, ali pre više godina, bez obrazloženja, saradnja je otkazana, iako je nekoliko termina unapred bilo plaćeno.

„Radi se o kršenju elementarnih prava građana na slobodno političko delovanje. Očigledno je da SNS i Aleksandar Vučić više ne mogu da vladaju na stari način. Pristajanje građana na katasrofalne posledice Vučićeve vlasti više se ne može postići manipulacijom, režim je prinuđen da drastično ograničava političke slobode garantovane Ustavom i da pribegava represiji“, ocenjuje Samardžić.

Dodaje da je dodatni razlog u Zrenjaninu totalni neuspeh aktulne vlasti da reši osnovne komunalne probleme, naročito kada je pijaća voda u pitanju.

„Takođe, SNS nastoji da spreči svaku kritiku zbivanja u vezi sa kineskom gigantskom fabirkom guma Linglong koja se gradi u Zrenjaninu i sa kojom su povezani brojni skandali. Ovakav vid političke kontrole u Zrenjaninu nije zabležen od vremena vlasti SKJ“, zaključuje Samardžić.

Kome su sve otkazivane tribine u Zrenjaninu?

Presedan da se bez objašnjenja otkaže tribina o političkom marketingu dr Siniši Atlagiću desio u septembru 2021. godine, o čemu je Danas pisao. Tribina „Politička propaganda u Srbiji“ otkazana je dan uoči njenog održavanja, 28. septembra, a dve nedelje kasnije šef odborničke grupe DSS u Zrenjaninu, Zoran Sandić, optužio je vlast za cenzuru.

„Vlast se očigledno tu umešala, ona je odgovorna za ovako nešto, čak je sasvim moguće da je tribinu zabranio prinudni upravnik SNS-a. U svakom slučaju sramno je da profesor ne može u svom gradu da govori“, rekao je tada Zoran Sandić, potpredsednik DSS.

Iste godina, dva meseca kasnije, u decembru 2021. Branislavu Grubačkom Guti i Pokretu Novi optimizam zabranjena je tribina i onemogućen zakup sale zbog „neodložnih građevinskih radova“, o čemu smo izvestili.

Grubački, koji je nekadašnji republički i pokrajinski poslanik, član odbora za informisanje Skupštine Srbije i kulturni pregalac, dobitnik nagrade za kulturu Vojvodine, nagrade grada Zrenjanina i udruženja privrednik, poručio je da ne pristaje na tako nešto i ubrzo organizovao protestni skup ispred ove ustanove, gde su govorile političarke Sanda Rašković Ivić i Dragana Rakić.

„Ne prihvatam da mi neko određuje meru, meni i Zrenjanincima, da nam kaže da nismo poželji. Diskriminaciju ne prihvatam, borac sam protiv diskriminacije svake vrste, ovo je jedna društvena i polititčka diskirminacija koja je naprihvatljiva. Ako ja to doživljavam, šta onda može da očekuje čovek koji se ne bavi javnim poslovima, šta njega Čeka u ovakvoj Srbiji“, poručuje Branislav Grubački.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari