Zeleno-levom bloku ne smeta ujedinjenje opozicije oko ekologije 1(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

U zeleno-levom bloku čija su okosnica inicijativa Ne davimo Beograd, Zajedno za Srbiju i ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta nemaju ništa protiv ekoloških pokret, udruženja i partija koji su u utorak potpisali Društveni sporazum o zabrani istraživanja, eksploataciji i preradi minerala jadarita u Srbiji.

Čak to vide kao pridruživanje nadornom buntu odnosno ekološkom ustanku, ali ukazuju i na to da bi bolje bilo da su se partije potpisnice bavile ekologijom dok su bile na vlasti.

Dokument su između ostalih potpisali Pokret Buđenje, Crno na belo – Za pravednu Srbiju, tim Kreni-Promeni, Pokret Slobodna Srbija, Bitka za Košutnjak, Srpski pokret Dveri, Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, Skupština slobodne Srbije, Veće starina, kao i profesor Duško Kuzović.

Taj sporazum, kako je rečeno na konferenciji za medije, predstavlja ujedinjenje opozicije i građana u borbi protiv kobne politike Srpske napredne stranke i portparola Rio Tinta koji je prerušen u predsednika Srbije.

Nebojša Zelenović, predsednik Zajedno za Srbiju, za Danas kaže da dokument doživaljava kao „pridruživanje svih potpisnika velikom narodnom buntu Ekoloskog ustanka”.

– Nas petnaest hiljada smo pre nekoliko nedelja u Beogradu jasno rekli da će Rio Tinto biti sprečen da zagađuje vodu, zemljiste i vazduh i da ukrade budućnost Srbiji.

Mnogi od onih koji na tom skupu nisu učestvovali danas su potpisali dokument i ja se radujem saradnji sa svakim ko u ovoj borbi želi da učestvuje – navodi Zelenović.

Ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta za Danas kaže da daje punu podršku svakom ko se bori protiv Rio Tinta.

Na pitanje da li ovu grupu smatra ikakvom konkurencijom on kaže da ne.

– Ne, nema tu nikakve konkurencije. Od mene nećete čuti nijednu ružnu reč o bilo kome ko se bori protiv Rio Tinta i protiv zločina nad prirodom – kaže Jovanović.

Upitan da li je moguća saradnja, on odgovara da se pet godina bavi ovim i da je oko sebe okupio sve koji se bore protiv zločina nad prirodom.

– Nastavićemo to i dalje. Ako neko u tome vidi neki problem i razlog za razdor, tu tome nema mesta – kaže on.

I Radomir Lazović, član Malog veća inicijative Ne davimo Beograd za Danas kaže da u ovoj organizaciji podržavaju svaku vrstu okupljanja oko dobrog cilja.

– Nema sumnje da će eksploatacija jadarita ostaviti katastrofalne posledice po naše okruženje i dobro je da ima sve više glasova protiv. Kada sam govorio na protestu protiv Rio Tinta, ispred Skupštine opštine Loznica, pozvao sam na podršku i solidarnost sa ljudima iz ovog kraja, sa onima koje će najviše pogoditi zagađenje i destrukcija. Tada nije bilo pristutno mnogo organizacija, a podrška je bila manja, dobro je da ona raste. Mislim da ni sada nije kasno da se organizacije koje do sada nisu zauzele jasan stav, to i urade. Pozdravljamo ovaj potez – rekao je Lazović.

Lazović ukazuje na to da je istina da su se mnoge partije tek nedavno setile zaštite životne sredine, pa se odjednom izdaju zelene novine, prave zeleni protokoli ili zelene agende.

– Ali mi na to ne gledamo kao na konkurenciju, nego kao na nasleđe koje smo ostavili u našem društvu. Bilo bi bolje da su se životnom sredinom bavili dok su bili na vlasti i zaista nešto mogli da urade, ali bolje ikad nego nikad. Svakako na ovo gledamo kao na uspeh naših zalaganja da teme kao što su zagađenje vazduha, pravična energetska tranzicija ili odlaganje otpada, kao uostalom i sva druga svakodnevna i životna pitanja građana, dobiju važno mesto u javnom fokusu. Za nas su to najvažnija politička pitanja – zaključuje Lazović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari