Zelenović može da postane lider i van Šapca 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Koliko će na tragu odbrane izbornog postupka u Šapcu odlazeći gradonačelnik Nebojša Zelenović i lider stranke Zajedno za Srbiju moći da se ubuduće pozicionira na široj političkoj sceni Srbije, najviše zavisi od njegovih poteza, ali i toga kako će ga prihvatiti drugi iz opozicije, prevashodno iz one koja je izbore bojkotovala, zaključuju sagovornici Danasa.

Politikolog Boban Stojanović kaže da deluje da je Nebojši Zelenoviću jedinom oprošteno što je izdao bojkot, te da je od onih koji su učestvovali na izborima on po tom pitanju prošao najbolje, makar kada se radi o percepciji opozicionih birača, što mu je i najvažnije. Prema njegovom viđenju, tome je doprinela i Zelenovićeva aktivnost u procesu ujedinjenja sa Demokratskom strankom.

– Međutim, imajući u vidu šta se sve dešava u DS-u, mislim da je put za njega da u ovim razgovorima (opozicije) pokuša da se dodatno pozicionira kao zaseban politički akter sa svojom strankom. Pretpostavljam da će on biti uz DS i Zorana Lutovca dok bude trajao ovaj proces „kako god ga nazvali“, ali mislim da Zelenović i njegova partija Zajedno za Srbiju ima potencijal da se dodatno pozicionira, te da svoj uticaj izmesti van Šapca – smatra Stojanović.

On dodaje da bi Zelenović u budućnosti mogao da bude osoba koja će biti relevantan politički akter, sa jedne strane samostalno, a opet i u Udruženoj opoziciji Srbije. Stojanović navodi da Zelenović sada treba da napravi otklon od Šapca i da krene na viši nivo.

– Deluje mi da ima dobre kontakte u Evropi i u svetu i treba da proba da to iskoristi. On je praktično jedini akter koji je izašao na izbore, a koji deluje da i dalje može da bude dovoljno relevantan opozicionim biračima – ističe Stojanović.

Kada je reč o Zelenovićevoj široj prepoznatljivosti, Stojanović kaže da lider Zajedno za Srbiju nije prepoznatljiv samo u Šapcu, te da je on već zagazio u polje političara koji obuhvata celu Srbiju.

– I dalje nije toliko prepoznatljiv, ali nije ni da kreće od nule. Bilo ga je u medijima i mislim da ga prosečan opozicioni birač prepoznaje. Sad, koliki je njegov domet i potencijal, zavisi od toga šta će on u budućnosti raditi, da li će imati neka sredstva i ljude – objašnjava Stojanović i dodaje da je Zelenović političar za koga prosečni opozicioni birač smatra da ima šta da kaže.

Bojan Klačar, izvršni direktor CeSID-a, ukazuje da je pre svega upitno na koji će način funkcionisati Udružena opozicija Srbije. Po njegovom mišljenju, prostor koji Zelenović prirodno može da traži jeste prostor oko Demokratske stranke, ili zastupanje svoje organizacije u sklopu udružene opozicije koja bi gravitirala oko nekadašnjeg Saveza za Srbiju.

– Njegovu budućnost dominantno vezujem ili za DS, ili za deo šire koalicije koja bi gravitirala oko stranaka koje su bojkotovale izbore. Mislim da stranke koje su bojkotovale izbore neće „kazniti“ Zelenovića zbog učešća na lokalnim izborima i da će sa njim sarađivati – naglašava Klačar.

On podseća da su potpisnici pisma koje je nedavno upućeno u Brisel Demokratska stranka, Stranka slobode i pravde, ali i Pokret slobodnih građana, koji nije bojkotovao izbore, a ipak sarađuju na toj temi.

Nebojša Zelenović juče je u Šapcu ukazao na kršenje zakona i izborne procedure, ali i podrivanja Ustava Srbije, nakon što su preostali članovi GIK iz redova SNS i koalicionih partnera doneli odluku o poništavanju ranijih odluka ove ekomisije. Odlučeno je i da se prizna izborna pobeda SNS, međutim Zelenović smatra da je da odluka ništavna, jer Gradska izborna komisija nema kvorum nakon ostavki desetoro članova, od ukupno 20.

– Ovde je osnovno pitanje ko je na strani kriminala a ko na strani građana i zakona. Opasno je da mafija preuzme lokalnu vlast, a postoje i veze na državnom nivou, i u svemu tome gube građani. Za takvu državu nema budućnosti, a ima primera duboke sprege naprednjaka sa mafijom. Mi smo podneli krivične prijave i za organizovani kriminal kao i za funkcionere SNS. Očekujemo da pravosudne intstitucije postupe po zakonu inače će biti saučesnici u kriminalu. Pokazalo se da su čitav proces ponavljanja izbora izazvali naprednjaci, i krivica je očigledno na strani kriminala i mafije. Iako smo svi jednaki pred zakonom, pokazalo se da su neki jednakiji, pa su tako tužbe  naprednjaka ekspresno razmatrane dok naše krivične prijave čekaju mesecima,  i to sve sa dokazima. Bilo bi dobro da se Ustavni sud i tužilaštvo jasno odrede, pa čak i da naše prijave odbace, onda ćemo pravdu potražiti pred Međunarodnim sudom u Strazburu. Slučaj Šapca sada je opšte poznat, i međunarodnoj javnosti, i to je primer drugima da se treba boriti i da je borba moguća sa ovom naprednjačkom pošašću, ukazao je Nebojša Zelenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari