Nebojša Zelenovicfoto FoNet Milica Vuckovic

Šef poslaničkog kluba „Moramo – Zajedno“ u Skupštini Srbije, Nebojša Zelenović, ocenio je danas kao „besmislicu“ stav prdsednika Republike, Aleksandra Vučića, o stvaranju političkog „srpskog bloka“.

Zelenović je novinarima u Skupštini rekao da mu je prvo bilo interesanto to što je Vučić rekao, ali potom, kada je video reagovanje poslanika Srpske napredne stranke Vladimira Đukanovića, odmah je shvatio da je to „besmisleno“.

Rekao je da će se poslanički klub „Moramo – Zajedno“ umesto time, baviti onim što su stvarni život i problemi ljudi.

Poslanik Aleksandar Jovanović – Ćuta je rekao novinarima da ima informaciju da je Vučić ideju za „srpski blok“ dobio od svog savetnika Tonija Blera, ali da ne može da kaže više o tome, te da bi novinari trebalo da pitaju Vučića.

Jovanović je ocenio da je to „ideja da se narod potpuno sludi“ i da vlast natera ljude „jedne protiv drugih“.

Rekao je da se to vidi i po „količni mržnje “ koju vlast „sipa preko svojih medija“, te naveo da on u tome neće da učestvuje.

Zelenović i Jovanović su ponovili podršku održavanju šetnje u okviru Europrajda, te naglasila značaj poštovanja elementarnih ljudskih prava i sloboda svih u državi.

Zelenović je rekao i da je „besmisleno i sramno za državu “ ako kaže da ne može da obezbedi šetnju u sklopu Europrajda .

„Ako mogu litije, kako ne može šetnja“, zapitao je on, te naveo da 17. septembra, za kada su organizatori Europrajda najavili štenju, svako ko podržava elementrana ljudska prava i slobde treba da bude na ulici.

Jovanović je najavio i da će u subotu, 3. septembra, u Beograd doći građani Majdanpeka, Bora i okolnih mesta koji se protive tome što jedna kineska kompanija minira planinu Staricu. Pozvao je građane Beograda da ih podrže na protestu u Beogradu koji će početi u 12.00 sati.

Kazao je da su Kinezi zasad odustali od miniranja Starice, te naveo da će građani i aktivisti učiniti sve da odbrane tu planinu kao što su i Staru planinu.

Zelenović tzraži da Skupština Srbije hitno raspravlja o stabilizaciji poljoprivrede

Zelenović je zatražio hitnu sednicu Skupštine o merama za stabilizaciju poljoprivrede jer je ona, kako je ocenio, u izuzetno teškoj situaciji.

Zelenović je novinarima u Skupštini rekao da je predlog hitnih mera za oporavak poljoprivrede grupa „Moramo -Zajedno“ uputila i kabinetu premijerke u tehničkom i resornom ministru.

Kazao je da bi Skupština Srbije o paketu hitnih mera za pomoć poljoprivrednicima trebala da raspravlja već u septembru.

„O teškoj situaciji u poljioprivredi govorimo već duže od godinu dana, a kao da smo govorili zidu“, rekao je on opisujući odnos vlasti prema predlozima opozicione grupacije koju predvodi.

Naglasio je da je „vreme za novu poljoprivrednu politiku “ i da je , kako kazao, došlo vreme da se veliki novac uloži u poljorpivredu i izrazio uverenje da u državnom i ostalim budžetima ima dovoljno novca za to.

„Ako ima za Premijer ligu i za stadione, imaće i za poljoprivredu“, rekao je Zelenović.

Rekao je da država sve dugovanje prema poljoprivrednicima treba da isplati u narednih 60 dana i da im time omogući da se pripreme za setvu.

U predlogus mera su i subvencije od 200 evra po hektaru, da se dražava odrekne akciza za gorivo i da se nabavka đubriva regresira sa 200 evra.

Poslanica Jelena Kalajdžić je ocenila da će Srbija, ukoliko se ne preduzmu hitne mere, ostati bez stoke i hrane, te ukazala i na probleme proizvođača mleka.

Rekla je da su stočari i ranije upozoravali na problem sa mlekom, ali da, kako je kazala, dok su poljoprivrednici prosipali mleko, jedna od vodećih mlekara je na novosadskom sajmu primala priznanje za rad.

„Agrarna poltika mora da se menja“, rekla je ona, te naglasila i da je proizvođačima mleka neophodno obezbediti subvencije od 15 dinara, u svakom kvartalu.

Predstavnici „Moramo – Zajedno“ su ukazali da se u Srbiji navodnjava veoma malo poljoprivrednog zemljišta, te podsetili da problemi koje donosi klimatska promena neće prestati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari