"Zemlje koje su na strani ratnih huškača ne mogu biti kandidati za EU": Kakva je budućnost Srbije? 1EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji će danas popodne predstaviti paket proširenja u spoljnopolitičkom komitetu Evropskog parlamenta (EP).

Uoči rasprave u ovoj instituciji, saopštenjem se oglasila najveća politička grupacija Evropski narodnjaci (EPP) koji su upozorili da „zemlje koje su na strani ratnih huškača ne mogu biti kandidati za EU“.

„EU nije samo ekonomska unija – ona je unija zasnovana na vrednostima. Zemlje koje žele da budu deo bloka moraju da budu usklađene sa našim vrednostima. To se posebno odnosi na njihovu politiku prema Rusiji“, podvukli su u saopštenju evropska poslanica Rasa Juknevičijene i potpredsedavajući grupe EPP Paulo Rangel.

Zemlje kandidati za članstvo u EU, upozorili su, „ne mogu da nastave da posluju kao i obično ili da usklađuju svoje spoljnopolitičke strategije sa ratnohuškačkim režimom“.

Evropska komisija će u izveštaju o Srbiji potvrditi „značajan“ pad usklađenosti Beograda sa spoljnom politikom EU.

Stopa usklađenosti Srbije sa evropskom zajedničkom spoljnom politikom je, prema nalazima izveštaja, sa 64 odsto pala na 45 odsto. U izveštaju se takođe upozorava da je niz akcija i izjava Srbije bio „u suprotnosti sa spoljnopolitičkim stavom EU“.

Potpisnica ovog saopštenja Rasa Juknevičijene je naglasila da je proširenje EU egzistencijalni zadatak za budućnost Evrope, piše RSE.

„Ovo je pitanje bezbednosti kontinenta i ključ za obuzdavanje Rusije. Nema više sivih zona zamrznutih evropskih perspektiva – one su kritično opasne za EU. Proširenje je način na koji zaustavljamo ponavljanje agresivnih režima u našem susedstvu. Međutim, proširenje je dvosmerni proces – EU mora prvo da se reformiše za uspešno proširenje bloka“, navela je ona u saopštenju.

Nakon izlaganja Varheljija, na raspravi na spoljnopolitičkom komitetu će se oko ovog dokumenta izjašnjavati i evropski zastupnici, predstavnici političkih grupacija u EP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari