Zeri: KBS u smeru transformacije u vojsku 1Ilustracija Kosovske snage bezbednosti Foto: mksf.org

RTV Dukađini došla je do dokumenta koji ukazuje da će KSF (OSK – „Oružane snage Kosova“) imati do 5.000 aktivnih pripadnika, dok 3.000 može da ima u rezervi, prenosi RTK.

Tri nacrta zakona kojima se dodaju ovlašćenja Kosovskim snagama bezbednosti, koje je odobrila skupštinska komisija, naglašavaju da će ta sila imati 8.000 članova, od čega 5.000 aktivnih i 3.000 u rezervi.

„OSK sadrži aktivnu komponentu od ne više od pet hiljada (5000) članova i rezervnu komponentu od ne više od tri hiljade (3000) članova“, sadrži član 23 Nacrta zakona o Kosovskim bezbednosnim snagama.

Vojnici, koji će imati zadatak da štite teritorijalni integritet građana, imovinu i interesa Kosova, biće opremljeni oružjem i sistemom naoružanja, i u skladu sa KBS treba da izvršavaju ovlašćenja i dužnosti.

Prema ovim nacrtima, nije precizirano koje oružje će biti na raspolaganju, ali se navodi da je izgrađeno prema unutar-operabilnim standardima sa NATO-om.

Član 10 govori o snazi koju OSK može da koristi, koja može da bude smrtonosna.

„Upotreba sile, uključujući smrtonosnu silu, uključuje upotrebu svih oružja, oružanih sistema i vozila. U misijama u inostranstvu, upotreba sile vrši se u skladu sa pravilima angažovanja koje je usvojila Skupština, u skladu sa određenom misijom, u skladu sa domaćim i međunarodnim zakonodavstvom“, stoji u zakonu.

Čak i sa novim zakonom, predsednik Kosova je vrhovni komandant Kosovskih snaga bezbednosti, pred kojim članovi polažu zakletvu. Premijer, kontrolu nad ovom silom, može da ima preko ministra kao najviše političke vlasti.

Članom 6 Zakona utvrđeno je da su Bezbednosne snage Kosova nepristrasne i da se ne mogu koristiti za aktivnosti političkih stranaka.

U nacrtu zakona o službi u OSK vojna služba nije obavezna za građane, već dobrovoljna. Najmlađe doba za stupanje u OSK je 18 godina.

„Služba KBS-a može da se okonča dobrovoljno ili obavezno, a svako ima pravo da je dobrovoljno okonča nakon prethodnog obaveštenja u roku od 30 dana.“

U nacrtu zakona o Ministarstvu odbrane, u prvom članu navodi se da je došlo do reorganizacije Ministarstva bezbednosnih snaga Kosova u Ministarstvo odbrane, u cilju nadzora i demokratske civilne kontrole nad Kosovskim snagama bezbednosti, a predvodi ga ministar odbrane.

Ministar odbrane predstavlja Kosovo na međunarodnom nivou u oblasti odbrane, predlaže budžet Ministarstva odbrane i KBS-a i nadzire troškove iz odobrenog budžeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari