Žigmanov: Vučić ima pravo da poseti Jasenovac, ali je antihrvatski narativ nedopustiv 1Foto: BETAPHOTO/HINA/Tomislav PAVLEK/MO

Tomislav Žigmanov, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini smatra da predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ima pravo da poseti Spomen područje Jasenovac, ali je istovremeno nedopustivo etiketiranje poput „ustaška vlada“. On napominje i da DSHV neće pristati da Hrvati u Srbiji budu uvučeni u ovaj sukob. Žigmanov oduđuje i svako delovanje, bez obzira s koje strane dolazilo, koje za posledicu nema smirivanje napetosti u hrvatsko-srpskim odnosima.

“Treba posvijestiti načela – najprije treba reći kako bez kritičkog odnosa nema demokracije, no ona pretpostavlja uljuđenost i istinu. Načelno je dopušteno podvrgavati kritici postupke Vlade Republike Hrvatske, ali imenovanje ‘ustaška vlada’ je nedopustivo i pogubno. Uzusi u međunarodnim odnosima tako što isključuju. Sa druge strane, riječ je o osjetljivom pitanju pa olakosti u pristupu mogu dodatno otežati i uvećati osjetljivosti samoga problema, na štetu svih”, napominje Žiganov u razgovoru za Danas.

Ističe da jedna od posledica najnovijeg nesporazuma u hrvatsko – srpskim odnosima, koja će najviše pogoditi Hrvate u Srbiji, jeste gotovo sveprisutnost brutalnih antihrvatskih narativa u srbijanskoj javnosti.

“Stajališta DSHV-a su i ovoga puta utemeljena na vrijednostima demokracije i normi u međunarodnim odnosima – ne postoji ništa vrijedno u društvima što bi trebalo razrješavati izvan okvira suradnje i dijaloga, te posvećenosti izgradnji međusobnog povjerenja.

Dakle, predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ima pravo posjetiti Spomen područje Jasenovac. Ujedno, snažno osuđujemo svako djelovanje, bez obzira s koje strane dolazilo, koje za posljedicu nema smirivanje napetosti u hrvatsko-srpskim odnosima, a s gnušanjem odbacujemo pokušaje, čak i na razini insinuacija, da se Hrvati u Srbiji uvuku u ovaj sukob”m, napominje Žigmanov.

Prema njegovim rečima DSHV neće pristati da bude uvučen u novi talas hrvatsko-srpskih narušavanja odnosa.

“Štoviše, jasno ćemo se i nedvosmisleno protiviti takvim pokušajima. Hrvati u Srbiji nisu bili niti su danas vinovnici ičega što ne pridonosi boljitku Srbije i hrvatske zajednice”, ističe lider DSHV.

Na pitanje da li je sada izvesnije da će njegova stranka biti deo vladajuće većine obzirom da je potpredsednik SNS Miloš Vučević najavio da će vlada biti manjinsko. inkluzivna i da će sve manjine participirati u vasti, Žigmanov kaže da treba sačekati još desetak dana.

“Tijekom konzultacija s predsjednikom Republike Srbije Aleksandra Vučića bilo je riječi i o budućoj vladi. Predsjednik je iznio svoju viziju i rekao kako će nastojati da u nju budu uključeni i predstavnici nacionalnih zajednica, eksplicite navodeći i hrvatsku zajednicu, što smo vrlo ozbiljno primili na znanje. Razgovori će biti nastavljeni za desetak dana, kada se vidi tko će sve činiti parlamentarnu većinu”, zaključuje Žigmanov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari