Jutarnji list: Vlada će odobriti Vučiću dolazak u Jasenovac - posle godišnjice Oluje 1Alaksandar Vučić na putu za Ivanjicu Foto: FoNet/Istagram predsednika

Hrvatska će dozvoliti dolazak predsednika Aleksandra Vučića u Jasenovac, ali to je događaj koji treba dogovoriti diplomatskim kanalima i vrlo temeljno. To nije bio slučaj, jer Vučić je samo javio Miloradu Pupovcu kako želi iz Gradine u BiH, otići u Pakrac i Jasenovac, a to se ne radi na takav način.

„Nemamo ništa protiv njegovog dolaska, ali, ponavljam, potrebno je dogovoriti kako će to izgledati, međutim, to se sigurno neće dogoditi pre jeseni“, potvrdio je izvor blizak hrvatskoj vladi u razgovoru za Jutarnji list.

Istovremeno je demantovao objavljene informacije po kojima je srpska diplomacija još u martu, a i kasnije, pokušala dogovoriti Vučićev odlazak u jasenovački konc-logor: „To nije istina. Jedini pokušaj bilo je Vučićevo javljanje Pupovcu, pre toga nije bilo ničega.“

Dan nakon što se saznalo da je Vučić skoro inkognito želeo otići u Jasenovac, ali je u tome onemogućen, Banski Dvori očito žele smiriti tenzije.

U Vladi prevladava uverenje slično jučerašnjim analizama Jutarnjeg lista, kako je predsednik Srbije inicirao ceo slučaj zbog unutarnje političkih problema s kojima se suočava, kao i kako bi preduhitrio nadolazeće obiežavanje Oluje, koju u Srbiji službeno opisuju kao „nastavak genocida nad srpskim narodom u NDH“.

„To nismo, niti ćemo dozvoliti. Neka prođe godišnjica Oluje, a onda će se diplomatije u miru dogovoriti kada i kako bi Aleksandar Vučić mogao doći u Jasenovac, jer tu se ne radi o običnoj poseti“, kaže vladin saradnik Jutarnjem listu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari