Ivica Dačić na "specijalnom zadatku": Hoće li Srbija i Hrvatska popraviti odnose posle Božićnog prijema u Zagrebu? 1foto: FoNet/Milica Vučković

Ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću na početku ove godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodelio je ozbiljan“specijalni  zadatak“ – „otopljavanje“ odnosa sa Hrvatskom. Zbog toga će Dačić na poziv Srpskog nacionalnog veća u petak ići na tradicionalni Božićni pravoslavni prijem u Zagreb gde se očekuju hrvatski državnici.

Uz njega će, kako prenose mediji, biti ministar za ljudska prava u srpskoj vladi Tomislav Žigmanov, patrijarh srpski Porfirije, a sa hrvatske strane premijer Andrej Plenković sa ministrima.

Dačić je o dodeljenom zadatku obavestio javnost i naveo da će Srbija tražiti bolje odnose u budućnosti „bez ikakvog uverenja da ćemo sad jedni drugima promeniti svest i mišljenje“.

S obzirom na, reklo bi se, konstantno zaoštrene odnose dva državna vrha i na reči koje je Dačić, nezaostajući za nekadašnjim ministrom Aleksandrom Vulinom, svojevremeno i sam izgovarao o Hrvatima u Hrvatskoj, postavlja se pitanje zašto Vučić baš u ovom trenutku nalaže otopljavanje“ odnosa i može li to Dačić da sprovede.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov smatra da smešno najavljivati otopljavanje odnosa jer to znači da si namerno kvario odnose.

– Prvi nagoveštaj tog otopljavanja je bio ulazak Tomislava Žigmanova u vladu, što nije moglo bez blagoslova Zagreba. Očekivao sam tu inicijativu i ranije posebno kada je s naše strane urađen dobar potez i kuća bana Jelačića renovirana i predata hrvatskom Narodnom veću na korišćenje i u vlasništvo. Pa je Veran Matić bio na obeležabanje godišnjice Vukovara. Od 2016. kada su se Vučič i tadašnaj predsednica Kolinda Grabar Kitarović sreli u Dalju i kada je napravljn spisak od pet stvari na kojima će se zajednički raditi, ništa se nije promenilo. Vučić je bio u Zagrebu 2018. Ali ni od taga nije bilo ništa nego smo imali samo zaoštravanje odnosa – podseća on za Danas.

Kako kaže, obe strane snose krivicu zbog zahlađenja odnosa.

– Ali u Srbiji je vođena veća kampanja. Vulin je bio Vučićev glavni čovek i eksponent sa najviše otrovnih strela ka Hrvatskoj. Ni u Hrvatskoj nisu ostali dužni, posebno kad je Milanović došao na čelo države kao predsednik. Odnosi su u kontinuitetu bili loši i obe strane su to zloupotrebljavale za unutrašnje politilke svrhe da bi se svetlo skonilo sa unutrašnjih problema i skandala i to obično pred izbore i pred obeležavanje godišnjca Oluje i Vukovara. Nije bilo valjanog razloga za to, već se jednostavno tražio razlog – objašanjava on.

Popov podseća da je jedan od isforsiranih razloga bila i Vučićeva želja da poseti Jasenovac a da ne poštuje protokol, jer predsednik ne može da ide u privatnu posetu već za to postoji protokol. Popov dodaje ni da optužnica protiv pilota nije doprinela dobrim odnosima, te se kriza samo zidala.

Na pitanje zašto je do inicjative došlo baš sada i da li Dačić to može, odgovara da se i on to pita.

– Da li smo suviše pritisnuti zbog problema Kosova i zbog sankcija Rusiji pa nam ne treba još jedan otvoreni front. Može i tako da se tumači. A kada je reč o tome zašto Dačić, onda treba reći da on na funkcji minisrtar spoljnih poslova, ali i da nije on taj koji je najotrovnije strelice slao, nije se toliko zamerio i mogao bi da odigra tu ulogu. Bilo bi smešno da je Vulinu dodeljen taj zadatak – ukazuje on.

Filip Švarm, glavni i odgovorni urednik nedeljnika Vreme, za Danas kaže da deo odnosa dve države mogu da poprave, jer je to u ovom trenutku i interes Hrvatske.

– Vučić ne želi da dođe u situaciju da bude optužen da protiv Zapada vodi neku vrstu tajnog rata. Jedino mesto gde on to može pokazati jeste Hrvatska. Nakon svega što je rekao o Hrvatskoj, on eto želi da odledi odnose sa njom i pokaže kako Srbija nije antievropski i antizapadno raspoložena – kaže on za Danas.

Kako dodaje, to je prvi balon koji nakon decembarske krize oko Kosova Vučić pravi ka Evropi i SAD.

Upitan moće li Dačić to uzimaujući u obzir njegovu retoriku o Hrvatskoj, odgovara da on kao ministar spoljnih poslova na formalnom nivou može da doprinese poboljšavanju srpkohrvatskih odnosa.

– Tu se, naravno, Vučić pita za sve. I pošto se zna da je Vučič to naložio, Dačić je tu neko ko sprovodi odluku koja je doneta. Dačić ne kreira politiku niti to od njega treba očekivati jer on samo sprvodi ono što Vučić kaže – ukazuje Švarm.

Na pitanje o tome što zvanični Beograd iznenađujuće ćuti na ukidanje ćirilice u Vukovaru, kaže da to neće puno doprineti otopljavanju odnosa.

– Naime, politička organizacija Srba u Hrvatskoj je autonomna. Milodrad Pupovac i njegovi saradici nisu prihvatili da Vučić pregovara i razgovara umesto njih i nisu prihvatli vulinovski srpski svet. Mislim da njih službeni Beograd ne tretira kao neke Srbe i da su odnosi između zvaničnog Beograda i političke organizacije Srba u Hrvatskoj prilično hladno te da je u tom kontekstu i ćutanje na zabranu ćiriliće u Vukovaru – objašnjava Švarm.

Kako zaključuje to što je Vučiić naložio Dačiću u da stupi u kontakt sa Pupovcem svedoči koliko su loši odnosi zvaničnog Beograda i političke organizacije Srba u Hrvatskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari