Živković: Društvene mreže danas mogu da budu alarm za bilo kakav pokušaj da se krade 1Foto: Fonet/ Marija Djokovic

Opozicija treba da uradi ono što smo mi tada uradili, spojili gotovo nespojivo – sa jedne strane nacionalistički SPO, sa druge anacionalni građanski savez i između, pravu DS – smatra Zoran Živković, tadašnji predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Nišu, na 25. godišnjicu izborne krađe režima Slobodana Miloševića, koja je pokrenula masovne proteste 1996. godine.

Tadašnji čelnik demokrata iz Niša, iz grada iz koga su pomenute godine i krenuli protesti koji su se raširili po Srbiji, dve i po decenije kasnije kaže za Danas da je juče bio dan kada su pobedili Miloševića, odnosno njegove „nakaze“ u Nišu, a da su na današnji dan počeli protesti, kada su shvatili da su pokradeni, na najgori i najprimitivniji način. On se priseća da je njegova supruga bila u izbornoj komisiji, da su pričali o tome kakvi su rezultati i posle „tri minuta“ zaključili da, za razliku od onoga što je on govorio o rezultatima opozicije, u izbornoj komisiji je pisalo nešto sasvim drugačije.

– Onda smo utvrdili da su oni prepravljali, precrtavali prave rezultate i upisivali svoje. Reakcija je bila odlična i organizacija kojoj sam tada pripadao, ali pre svega Nišlija. Već sutra dan smo izašli, prvi put je bilo već nekoliko hiljada ljudi, čisto na jedan „aber“ što bi rekle Nišlije – znači, nije bio tada ni medija, ni ničega, ali se čulo da kradu. Narednih dana, nedelja i meseci su to bili najveći protesti u istoriji grada. Naravno, mi nismo pobedili samo u Nišu, ali je očigledno da je Niš bio neki okidač za te proteste koji su doveli do toga da posredništvom međunarodne zajednice Milošević mora da prizna te izbore – ističe Živković.

Upitan za izborne manipulacije koje danas čini aktuelna vlast, on odgovara da poređenje sa sadašnjim vremenom uvek postoji i dodaje da misli da je danas lakše sprečiti izbornu krađu, jer postoji nešto što se zove društvene mreže.

– One mogu da budu korišćene pozitivno, mogu da budu i zloupotrebljene, ali sigurno da mogu da budu dobar alarm za bilo kakav pokušaj da se krade. A pre toga, naravno, treba opozicija da uradi ono što smo mi tada uradili, spojili gotovo nespojivo – sa jedne strane nacionalistički SPO, sa druge anacionalni građanski savez i između, pravu tada Demokratsku stranku. To smo ponovili i 2000. godine kroz DOS. To je ono što obara autoritarnu vlast. Ako to opozicija uradi ponovo, može Vučić da organizuje 10.000 džipova sa tamnim staklima, 100.000 idiota koji će da nekog plaše, ali par miliona ljudi će izaći i glasati i bar 10 posto njih će biti spremni da brane svoju izboru volju – uveren je Živković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari