Zlatan Elek, direktor KBC Kosovska Mitrovica: Kosovski policajci sa dugim cevima nasilno upali u klinički centar, nisu hteli da razgovaraju 1foto EPA/Đorđe Savić

Jutros oko 6 sati specijalne antiterorističke jedinice upale su sa dugim cevima u krug Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici, saopštio je direktor te institucije dr Zlatan Elek.

Elek je na konferenciji za medije u mitrovačkom KBC-u, rekao da su specijalci došli sa 15 džipova, i nasilno razbili ulazna vrata od vešernice, i ulazna vrata od kotlarnice.

„Mi smo došli dr Dragiša Milović i ja, zatražili smo objašnjenje Euleksa koji je bio nemi posmatrač ovih nemilih događaja, uputili su nas na antiterorističke jedinice koje su tad bile ispred vešernice i kotlarnice. Prilikom mog pitanja šta se dešava, jedan određeni broj je pričao na engleskom, jedan deo na albanskom. Bilo je civila u policijskim prsclucima sa dugim cevima“, naveo je Elek.

U tom trenutku su, kako je naglasio, radnici KBC-a i učenici Srednje medicinske škole dolazali na posao, odnosno na praksu, i bili su vidno uznemireni. Elek je istakao i da je jedan broj ljudi na lečenju mogao, sa prozora svojih soba, da vidi šta se dešava, i da čitavi timovi KBC-a od jutros rade na smirivanju pacijenata.

„Posle 15 minuta komandir rekao je da imaju nalog suda da pretresu objekat. Nije hteo da kaže šta traže, rekao je da želi da vidi prostoriju u kojoj se nalazi video nadzor naše ulazne kapije. Objasnio sam i rekao da nije bilo potrebe za nasilnim upadom, da to izaziva zabrinutost zaposlenih, dece na praksi, i pacijenata. Bili smo maksimalno konstruktivni, ponudili da otvorimo bilo koju prostoriju u KBC-u, što su oni odbili. Nisu hteli da razgovaraju“, objasnio je Elek.

Na kraju su policajci, kako je rekao, otišli u kancelariju šefa obezbeđenja i oduzeli uređaj za video nadozor. Prema rečima Eleka, kosovska policija im je dostavila zapisnik samo na albanskom jeziku, u kom se navodi da je odrađen pretres, i da ništa nije nađeno.

Zapisnik je, dodao je Elek, potpisao dežurni radnik u kotlarnici koji je uznemiren i zatražio je pomoć na psihijatriji.

„U 7.15 napustili su krug bez ikakvog objašnjenja što je ovo rađeno“, rekao je Elek i ponovio da je pretres Kosovske policije uneo veliki strah među zaposlene, pacijente, učenike, ali i stanovništvo Kosovske Mitrovice koje, kako je rekao, vidi tu ustanovu kao jednu od najozbiljnijih na severu Kosova.

Elek je podsetio da je KBC izložen stalnim represijama Kurtijevog režima, i da su vozila saniteta zaustavljana čak 178 puta, iako u njima nikada nije nađen nijedan komad oružja.

„Ovakav Euleks nije ni potreban“

Dr Dragiša Milović ocenio je da je jutrošnji pretres samo nastavak višemesečne torture Srba na Kosovu.

„Pre svega mislim da je ovo pokušaj da se Srpska pravoslavna crkva na neki način umeša u neke nečasne radnje, a sada se krenulo i na zdratvso. KBC je jedina multietnička bolnica u gradskoj sredini, gde se leče Srbi, ali i ostali nealbanci. Mi smo apsoltno otvoreni za sve“, poručio je Milović.

Rekao je i da je tu zdravstevnu ustanovu pre nekoliko dana obišao KFOR koji je, kako je naglasio, dobio pitanja na sve odgovore.

„Tražili su da obiđu naše prostorije, pokazali smo im zalihe lekova, infuzionog rastvora. Sve je to za njih (Kosovski policiju) bilo nebitno, da nam preti humanitarna katastrofa, da već mesecima ne dobijamo lekove i infuzione rastvore. Vrše pritisak da se naš uspešan rad na neki način zaprlja i da se kaže – evo i zdravstveni radnici su, kao što su pokušava sa SPC, nešto što se treba optužiti“, uveren je Milović.

Rekao je i da su pripadnici Euleksa jutros bili potpuno nezainteresovani, i da su sedeli u svojim vozilima 50 metara od mesta pretresa, umesto da je po jedan pripadnik Misije EU išao sa kosovskim specijalcima koji su vršili pretres.

„Ovakav Euleks, mogu slobodno da kažem, nije ni potreban“, zaključio je on.

Podsetimo, pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije izvršili su jutros i pretres zgrade u severnom delu Kosovske Mitrovice u kojoj je živeo potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić.

Akcija Kosovske policije usledila je nakon oružanog sukoba koji se u nedelju desio u selu Banjska na severu Kosova. Tom prilikom ubijeni su jedan kosovski policajac i trojica Srba, a vlasti u Prištini tvrde da iza naoružane grupe Srba stoji Beograd i da je u njoj bio i sam Radoičić, a kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja objavio u utorak na snimak koji navodno to dokazuje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u sredu uveče da je MIilan Radoičić na teritoriji centralne Srbije, i da će odgovoriti pozivu nadležnih organa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari