Ko je od čelnika lokalnih samouprava u Zlatiborskom okrugu podneo ostavke po nalogu Vučića i vrha SNS? 1Foto: N. Kovačević

Od nekoliko čelnika lokalnih samouprava u Zlatiborskom okrugu, za koje se nezvanično tvrdi da su, po nalogu Aleksandra Vučića i vrha SNS, podneli ostavke na te funkcije, Danasu je zvanično potvrđeno da je to učinio samo Drago Popadić, predsednik opštine Prijepolje.

Još uvek se ne zna da li će podneti ostavku gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, koja je na tu funkciju izabrana nakon lokalnih izbora u junu 2020. godine.

U njenom kabinetu, Danasu je rečeno da „za sada nema informacija o ostavci gradonačelnice“. Takođe, jedan od uticajnih užičkih naprednjaka i gradskih funkcionera, kazao je za Danas da „iz centrale SNS nije stigao nalog o njenoj ostavci“.

Ko je od čelnika lokalnih samouprava u Zlatiborskom okrugu podneo ostavke po nalogu Vučića i vrha SNS? 2
Lazar Rvović i Đorđe Nikitović/Foto: N. Kovačević

Među onima koji se nezvanično pominju da su podneli ostavke su Lazar Rvović, predsednik opštine Priboj, i Đorđe Nikitović, predsednik opštine Požega. Međutim, oni se nisu javljali na nekoliko naših telefonskih poziva i te informacije nije bilo moguće potvrditi ili demantovati.

S druge strane, Danasu je potvrđeno da je predsednik opštine Prijepolje zvanično podneo ostavku i da ju je dostavio skupštinskoj službi.

„Predsednik opštine Drago Popadić je podneo pisanu ostavku 28. septembra i u njoj naveo da je podnosi iz ličnih razloga“, kazao je za Danas Izudin Šantić, predsednik SO Prijepolje.

On je objasnio da je ostavkom Popadića, prestao mandat njegovom zameniku i Opštinskom veću.

Ko je od čelnika lokalnih samouprava u Zlatiborskom okrugu podneo ostavke po nalogu Vučića i vrha SNS? 3
Drago Popadić/Foto: Opština Prijepolje

„Po Zakonu o lokalnoj samoupravi, imamo rok od 30 dana da izaberemo novog predsednika i novo Opštinsko veće. Ukoliko to ne učinimo, Vlada Srbije, na predlog Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, raspušta SO, uvodi privremene mere i imenuje privremeni organ, čiji sastav mora odgovarati stranačkom sastavu naše postojeće skupštine“, objasnio je za Danas Izudin Šantić, predsednik SO Prijepolje.

Čelnici lokalnih samouprava u Srbiji podnose ostavke, navodno, po nalogu vrha stranke i Aleksandra Vučića, kako bi, pred kraj mandata, isposlovali prevremene lokalne izbore, čiju mogućnost održavanja je, uz parlamentarne i pokrajinske izbore, najavio Aleksandar Vučić za 17. decembar.

U opštinama u kojima njihovi čelnici, pre kraj svojih mandata, podnose ostavke, lokalni izbori su poslednji put održani 2020. godine, a sledeći redovni izbori trebalo je da budu polovinom naredne godine.

U Arilju, za sada, neće biti vanrednih izbora

Predrag Maslar, predsednik opštine Arilje, u kojoj su lokalni izbori poslednji put bili u junu 2020. godine, kazao je za Danas da je „stav SNS da, za sada, u toj opštini nisu potrebni vanredni lokalni izbori“.

Ko je od čelnika lokalnih samouprava u Zlatiborskom okrugu podneo ostavke po nalogu Vučića i vrha SNS? 4
Predrag Maslar/Foto: Privatna arhiva

„Videćemo šta će se dešavati naredih dana. Ukoliko stav stranke bude da treba da se održe vanredni lokalni izbori i u Arilju, ja ću podneti ostavku“, kazao je za Danas Maslar i naveo da je „spreman za izbore, kako bi se proverilo u kojoj meri građani podržavaju njega i SNS“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari