FERKA u Čačku: Da li je Vučića sramota ko su mu kadrovi, pa ih krije iza svog imena? 1Foto: Gradjanske inicijative

Tribina kampanje za fer izbore – FERKA, čiji je centralni zahtev da aktuelni predsednik države Aleksandar Vučić ne bude nosilac liste na izborima na kojima se ne kandiduje, održana je večeras u Čačku u Amfiteatru na Moravi.

Sa okupljenim građanima razgovarali su Emilija Milenković, studentkinja FPN i aktivistkinja Borbe, Milica Gugović, učenica Gimnazije u Čačku, Vojin Radovanović, novinar Danasa, David Šujdović, lokalni aktivista i Marko Živković, predstavnik Građanskih inicijativa.

Govoreći o zahtevu da predsednik države ne bude nosilac liste na izborima na kojima se ne kandiduje, Marko Živković je upitao zašto Vučić dopušta da se lokalni kandidati SNS kriju iza njegovog imena – “zato što su nesposobni ili je njega sramota ko mu je sve predsednik opštine”. Ako u toj organizaciji i postoje kvalitetni ljudi, onda su oni jako dobro skriveni, dodao je Živković. Kako je naveo, aktuelni predsednik u svojim kampanjskim aktivnostima radi sve ono što mu nije posao – “čas bi da popravi neku cev, čas najavljuje leteće taksije”, čime se obesmišljava lokalna vlast i njeni organi. Zato sutra, kad zaista bude trebalo da se popravi neka cev, meštanin Čačka neće znati kome da se obrati, jer popravku sigurno neće dobiti putem predsednikovog reklamnog spota.

“Kad se god pomene borba protiv ovakvog režima, izborni uslovi, važnost lokalnih izbora, većina se odmah dotakne izbora 96. i kako je to uticalo na promene u ovoj zemlji. Svaki Čačanin, Požežanin, Kragujevčanin, Novosađanin ili moj Nišlija će reći: “eto iz mog grada je sve krenulo”. I evo nas opet pričamo o istim temama, borimo se protiv gotovo istog režima. Tada su ubijani politički protivnici i novinari, danas im se svakodnevno preti i poziva na linč”, rekao je Živković.

Vojin Radovanović je ocenio da umesto Vučićevog imena na lokalnim izborima, građani bi trebalo da znaju za koga zapravo glasaju.

“Voleo bih da na narednim izborima na primer u Leskovcu lista ponese ime Gorana Cvetanovića zvanog Faraon, pa da on objašnjava Leskovčanima da je on čovek, kako sam navodi u svojoj biografiji, koji je doveo giros u Srbiju i da je 90ih godina prodavao grozd od dve kile, pa možda još i da se ponovo obuče u faraonsko odelo”, rekao je Radovanović.

On je dodao i da su mediji jedan od ključnih činilaca u održavanju propagande režima.

“Verujem da će propaganda biti još brutalnija u kampanji za predstojeće izbore, pogotovu sada kada se najavljuje osnivanje Pokreta za narod i državu, što očekujem da će da se desi na Vaskršnji sabor koji su najavili Vučić, Dodik i patrijarh Porfirije”, rekao je on i dodao da očekuje tu i dolazak Srpske liste koja se zaklinje na kosovski ustav kad treba da uzme ministarstvo u vlasti na Kosovu. “Doći će da se klanjaju čoveku koji je nacionalnu budućnost podredio svojoj budućnosti”, rekao je Radovanović i dodao da će se u predstojećoj kampanji “Kosovo braniti iz Borče, na Limanu, i svuda gde se održavaju lokalni izbori”.

FERKA u Čačku: Da li je Vučića sramota ko su mu kadrovi, pa ih krije iza svog imena? 2
Foto: Gradjanske inicijative

Govoreći o nedavno održanim izborima za studentski parlament na Fakultetu političkih nauka, na kojima su dve udružene organizacije pobedile organizaciju koju studenti interno zovu “mali SNS”, Emilija Milenković kazala je da su ti izbori po svemu bili slični nacionalnim, ali i primer da su pobede moguće.

“Mi smo do sada i ali jednostranački parlament, jednu listu na prethodnim izborima (“Mali SNS”), i tako je na većini fakukteta. I ovo su bili preslikani nacionalni izbori, naravno na manjem nivou – branili su nam da budemo u izbornoj komisiji, da imamo posmatrače, vodili su prljavu kampanju… Ali smo uspeli da ostvarimo neverovatnu izlaznost. Primera radi, na prošlim izborima izašli je oko 400, a na ovim blizu 1.000 studenata. Dakle, izlaznost je važna. I zato moramo da pokrenemo ljude”, rekla je ona i dodala da “što je represija jača, to je režim slabiji iznutra”.

Tara Gugović je rekla da je prvi put glasala 17. decembra te da je poražavajuće saznanje koliko je ljudi, po njemo saznanju, bilo suočeno sa pritiscima kako da glasaju.

“Mi danas raspravljamo o fer izborima, umesto da se fer izbori podrazumevaju, da živimo u državi koja dobro funkcioniše i da pričamo o dodatnom ulaganju u mlade, u sport, kako bismo sutra mogli da kreiramo budućnost deci i od Srbije napravili državu u kojoj će ljudi sa elanom živeti”, rekla je Gugović.

David Šujdović rekao je da je stanje u društvu gore nego ranije, i to ne samo ekonomski, već i zbog nepostojanja kulture dijaloga. Čak i kada neki srednjoškolac ili student, istakao je on, ukazuje na nešto što ne valja ili ima plan kako nešto može da se unapredi, optužuju ga da hoće da preuzme neku fotelju.

“A svi mi ovde u Čačku dišemo isti vazduh, jedan od najzagađenijij, bez obzira na međusobne razlike. Globalno zagrevanje ne bira da li si opozicija ili vlast ili te ne zanima politika. Koliko čekamo u gradskim gužvama jer nemamo kvalitetan javni prevoz – svi mi osećamo te iste probleme”, rekao je Šujdović.

FERKA u Čačku: Da li je Vučića sramota ko su mu kadrovi, pa ih krije iza svog imena? 3
Foto: Gradjanske inicijative

Podsetimo, Kampanja FERKA okuplja organizacije civilnog društva, lokalne aktivističke grupe, pravnike, mlade, studente i sve građane koji ne odustaju od borbe za fer izborne uslove.

U susret predstojećim lokalnim izborima, traži se da se predsednik države Aleksandar Vučić uzdrži od učešća u izbornoj kampanji za izbore na kojima formalno nije kandidat. Njegovo učešće na lokalnim izborima kao nosioca liste, kao i učešće u funkcionerskoj kampanjii, predstavlja kršenje temeljnih principa demokratije, fer i slobodnog izbornog procesa, kao i sukob interesa i zloupotrebu državnih resursa.

Sa ovim zahtevom pokrenuta je i peticija, koju građani mogu potpisati na veb-sajtu www.ferka.rs. Peticiju su do sada podržali mnogobrojni pravnici, a svoj potpis stavili su i Tanasije Marinković, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, Vida Petrović Škero, sudija Vrhovnog suda u penziji, Rodoljub Šabić, advokat i bivši Poverenik za informacije od javnog značaja, Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava u penziji, Savo Đurđić, sudija u penziji, Sofija Mandić, pravnica i članica Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS)…

Peticiju, koju su inicirale Građanske inicijative, podržale su i mnoge organizacije, poput: Novi optimizam, BIRODI, Udruženje “Da se zna”, Beogradski centar za ljudska prava, YUCOM – Komitet pravnika za ljudska prava, Dijalog Valjevo, Udruženje građana Komšija, Bela čaplja, Protekta, Autonomni ženski centar, Lokalna fondacijia Niš, PIN – Mreža psihosocijalnih inovacija, Arhiv javnih skupova, Odbranimo šume Fruške gore, Šodroš, Udruženje žena Peščanik…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari