Zloupotreba ozbiljnih tema za sitne političke poene 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Zabrana ulaska na Kosovo Petru Petkoviću, direktoru vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, kao i propratne reakcije srpskih vlasti, još jedan su u nizu postupaka iz standardnog arsenala zloupotrebe ozbiljnih tema za sitne političke poene, mišljenja je Dragan Popović, direktora Centra za praktičnu politiku.

U sličnom tonu, slučaj zabrane ulaska na Kosovu srpskom državnom zvaničniku komentariše za Danas i direktor Instituta za evropske poslove Naim Leo Beširi, koji kaže da vlasti u Beogradu i Prištini nastavljaju da demonstriraju političku nezrelost na štetu građana s obe strane Ibra. Kancelarija za KiM saopštila je da su prištinske vlasti odlučile da onemoguće direktoru te kancelarije Petru Petkoviću da obiđe poplavljena područja u srpskim sredinama na Kosovu i ugroženim domaćinstvima uruči humanitarnu pomoć. S druge strane, vršiteljka dužnosti ministarke spoljnih poslova Kosova Meljiza Haradinaj Stubla rekla je da je Petkoviću zabranjen ulazak na Kosovo zbog destruktivnog ponašanja Srbije.

– Obe vlasti fokusirane su na sticanje jeftinih populističkih poena, kao i na jurnjavu za rejtingom. Pregovori Srbije i Kosova trebalo bi da rešavaju ozbiljne probleme koji se tiču i sadašnjosti i budućnosti svih građana regiona. Umesto toga, ceo proces koristi se za međusobne optužbe ko više opstruira implementaciju dogovorenog ili ko čvršće zastupa ono što vlasti proglase nacionalnim interesom – ističe Popović.

Kako dodaje, dodatnu notu odvratnosti celoj priči, kao i obično, daju srpski tabloidi kao oglasne table Vučićevog režima koju su ulazak jednog funkcionera izjednačili sa sprečavanjem pomoći ljudima ugroženim poplavama.

– Ovo je posebno važno jer verujem da pisanje tabloida o svim temama, pa i o Kosovu, treba uzimati kao najtačniji opis namera vlasti u Srbiji, pre nego zvanična saopštenja ili izjave – zaključuje Dragan Popović za naš list.

Prema rečima Naima Lea Beširija, Beograd se s jedne strane obavezuje na dijalog potpisivanjem dodatnih sporazuma, kao što je onaj u Vašingtonu, a s druge strane podriva načelna zalaganja za dijalog zarad sakupljanja jeftinih političkih poena suprotno pređašnjim dogovorima kao što je dostavljanje par vakcina na sever Kosova mimo propisanih procedura.

– Izjave predsednika Vučića jesu pomirljive i deluju da doprinose smanjenju tenzija od 2012. godine, dok se istovremeno nastavlja kampanja protiv svih Srba koji nisu za Srpsku listu i na svim nivoima protiv vlasti u Prištini. Kosovske vlasti i opozicija takođe pokazuju političku nezrelost čineći da izborima dominiraju dve teme, nezavisnost i Srbija kao neprijatelj. Uprkos aktivnostima Srbije koje ne idu u prilog postizanju sveobuhvatnog sporazuma, odluka da se Petkoviću zabrani ulaz može se samo protumačiti samo kao politička kampanja. Redovni i vanredni izbori toliko su česti, a formiranje vlada ide unedogled, taman toliko da se ništa ne reši. Deluje da vladajućim elitama oba naroda odgovaraju nerešeni odnosi u poslednje dve decenije i da rade isključivo na sopstvenom bogaćenju i održavanju na vlasti koristeći nacionalizam kao oruđe, dok građani očekuju promene. Ipak, pomoć Srbima može da uruči i neko drugi do Petkovića, ako je pomoć primarni razlog njegovog odlaska – zaključuje Naim Leo Beširi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari