Žofre: Na samitu Berlinskog procesa potpisana tri važna sporazuma 1Foto: BETAPHOTO/EU info/EMIL VAS/DS

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuel Žofre izjavio je danas da su na samitu Berlinskog procesa u Berlinu potpisana tri važna sporazuma i da je to važan korak za region.

Žofre je za Radio-televiziju Srbije rekao da je EU snažno posvećena procesu integracije Zapadnog Balkana jer je to važno za stabilnost i mir u regionu i da sastanci kao što su ovi u okviru Berlinskog procesa stvaraju bolju atmosferu.

Naveo je da je to što je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila pomoć Srbiji od 165 miliona evra za prevazilaženje energetske krize pokazatelj da EU stoji uz Zapadni Balkan.

Ideja je da se taj novac upotrebi za pomoć porodicama i malim i srednjim preduzećima koja imaju problem da plate struju, rekao je Žiofre i naveo da će taj novac uskoro biti prebačen u budžet Srbije.

Žofre je pozdravio to što je ministar informisanja Mihailo Jovanović pozvao predstavnike medija kako bi sa njima razgovarao o medijskim zakonima.

Dodao je da EU ulaže napore kako bi pomogla Srbiji da reformiše pravosuđe, da se bori protiv organizovanog kriminala i korupcije, i u prevazilaženju prošlosti i ratnih zločina.

Naveo je da je inicijativa za unapređenje pregovora Beograda i Prištine koju su pokrenuli nemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsednik Emanuel Makron pokušaj da se ide dalje u pronalaženju sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine, i da je to deo paketa u pregovorima jer pored napretka u reformama mora da se vidi i napredak u dijalogu.

Govoreći o predstojećoj konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama COP 27 u Šarm el-Šeiku, Žiofre je rekao da se mora postići da se temperatura ne povećava za više od 1,5 stepen Celzijusovih i naveo da je Zapadni Balkan u potpunosti posvećen zelenoj agendi.

Dodao je da se nada da će Srbija uskoro imati energetsko-klimatski plan koji će definisati strategiju za reševanje klimatskih pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari