Žofre: Nema razgovora o sankcijama Srbiji 1Foto: BETAPHOTO/EU info/EMIL VAS/DS

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuele Žofre rekao je danas za N1 da nema razgovora o sankcijama Srbiji jer nije uvela sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, niti može konkretnije da govori o tome da li će posle izbora Beograd to morati da učini, ali navodi da su izbori 3. aprila veoma važni za Srbiju.

Srbija je kandidat za članstvo u EU, preduzela je iste mere kao Unija, jer je otvorila vrata izbeglicama, omogućila im pristup tržištu rada i obrazovanje. Puno je pozitivnih koraka učinjeno, želimo da srpska vladu i srpski narod budu sa nama, suprotstvljajući se agresiji u Ukrajini, istakao je Žofre.

Srbija se uskladila sa velikim brojem deklaracija EU, donet je veliki broj restriktivnih mera, očekujemo da će se sve zemlje koje imaju ambiciju ka EU postepeno uskladiti sa spoljnom politikom i merama koja je Unija donela, dodao je on.

Na pitanje „šta je postepeno usklađivanje“ i da li je EU ostavila vlastima u Srbiji da donesu odluku o sankcijama Rusiji posle izbora, Žofre navodi da to nije slučaj.

Imamo stalni dijalog sa srpskom vladom, nastavićemo da razgovoramo i posle izbora. Srbija je povećala stopu usklađenosti sa evropskom spoljnom politikom. Krećemo se u dobrom pravcu, očekivanja su tu jer je Srbija rekla da joj je strateški cilj da se učlani u Uniju, o tome će biti razgovora i sa novom Vladom, objasnio je Žofre.

Žiofre je rekao da ne može da odgovori konkretnije da li će Srbija, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, morati da uvede sankcije Rusiji.

Znamo da je Srbija u delikatnoj poziciji, energetski zavisi od Rusije, moramo da se pozabavimo tim pitanjem, napomenuo je on.

Energija je ključno pitanje, EU je odlučila da smanji uvoz uglja, nafte i gasa iz Rusije, izaći ćemo sa planom kako to da se ostvari, želimo da smanjimo našu zavisnost od energenata iz Rusije i da je ukinemo, istakao je on.

Gledamo Zapadni Balkan i Srbiju kao deo koji želimo sa nama, želimo da se suprotstavimo ruskoj agresiji. Kad Rusija pošalje tenkove u Ukrajinu, mnogo je problema celom svetu, želimo da uvedemo Srbiju u deo rešenja, Srbija će biti u prilici da kupuje gas i iz drugih zemlja, EU želi da izgradi snažno partnerstvo sa Srbijom na putu ka EU, smatra Žofre.

Žofre je ocenio da su izboru u Srbiji 3. aprila izuzetno važni, jer se predano radilo kroz međupartijski dijalog na unapređenju izbornih uslova.

Nešto je primenjeno, vidimo da sve političke stranke učestvuju u procesu, to je pozitivno, to bi trebalo da se odrazi i u Skupštini. Posle izbora će biti još više posla, za nove izborne reforme, biće novih pitanja kojima ćemo morati da se bavimo, puno toga treba rešavati, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari