Zoran Alimpić očekuje odluku GIK-a: Bivši ministar Ane Brnabić koristi privilegije manjinske liste 1L. Stevanovic

Zoran Alimpić, član Gradske izborne komisije ispred koalicija Srbija protiv nasilja, kaže da očekuje odluku GIK na pokušaj bivšeg ministra da koristi privilegije manjinske liste.

„22.11.2023 je listu predala koalicija „Dosta! Evropski put“. Lista se zove „Dosta! Evropski put – Zoran Ilić Novi Gradonačelnik Beograda“. U pitanju je manjinska lista Bunjevaca. Koalicija dve Bunjevačke stranke iz Subotice i Novog Sada. Listu je predao Mirko Bajić, jedan od lidera Bunjevaca iz Subotice. Međutim, prvi na listi je Rade Basta, bivši ministar u vladi Ane Brnabić, koji bi očigledno hteo da se preko privilegija koje imaju manjine u našem izbornom zakonu uvuče u Skupštinu grada, za šta bi mu bilo dovoljno svega oko 8.000 glasova umesto oko 30.000 koliko može da se pretpostavi da će iznositi cenzus za ostale. Pažljivo smo pregledali predate potpise i dokumentaciju. Ima mnogo nedostataka, a ima i falsifikovanih potpisa, tako da očekujem da ova lista neće biti proglašena. Šta će se zaista dogoditi – videćemo“, napisao je Alimpić u objavi na Fejsbuku.

Uz objavu je podelio i fotografije sa pokušaja predaje i sa predaje liste.

GIK ima zakonski rok do 48 sata u kome može da zatraži od podnosioca izborne liste da otkloni nedostatke kako bi lista bila potvrđena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari